Distichiasis bij honden
We spreken van distichiasis wanneer er (vaak kleine) haren op de ooglidrand aanwezig zijn op plaatsen waar ze niet horen. Deze haren kunnen soms hard zijn en daarmee het hoornvlies van het oog irriteren of zelfs beschadigen. Hierdoor kan de hond bijvoorbeeld een oogontsteking krijgen.
De afwijking komt regelmatig voor bij honden. Bij katten is distichiasis zeldzaam. De oogaandoening komt vaker voor bij bepaalde rassen, zoals:
- Boxer
- Amerikaanse en Engelse cocker spaniël
- Engelse bulldog, pekingees
- flatcoated retriever
Distichiasis bij uw hond herkennen
Afwijkende haartjes bij het ooglid van een hond zijn niet altijd met het blote oog te zien. Ook heeft het dier er niet altijd last van. Als de haartjes het oog wel irriteren, dan is dit vaak te herkennen aan:
- veel tranen, vaak te zien aan een traanstreep
- knijpen met het oog
- rode geïrriteerde ogen
Deze klachten kunnen ook komen door andere oogproblemen, zoals:
- oogontsteking
- hoornvliesontsteking of -beschadiging, bijvoorbeeld door vreemd voorwerp
- KCS: droge ogen
- entropion: naar binnen krullen van oogleden, waardoor er ook irritatie van het oog kan ontstaan
Laat het oog van uw dier daarom bij irritatie altijd controleren door de dierenarts. Lees ook: oogproblemen hond en kat
Oogonderzoek bij uw hond
Heeft uw hond klachten aan het oog? Dan zal de dierenarts altijd een oogonderzoek doen om te kijken waar de klachten door veroorzaakt worden. Bij dit onderzoek kijkt de dierenarts ook naar de aanwezigheid van hele kleine haartjes op de lidrand of in het oogslijmvlies. Dat kan wijzen op distichiasis bij uw hond. Deze haartjes zijn zo klein dat er vaak een loepbril voor nodig is om ze te zien.
Zijn er inderdaad haartjes gevonden waar ze niet horen? Dan zal er gekeken worden of het hoornvlies beschadigd is. Hiervoor wordt het hoornvlies aangekleurd met fluoresceïne. Eventuele beschadigingen worden dan zichtbaar.
Distichiasis hond operatie
Behandeling van distichiasis is alleen nodig als uw hond er last van heeft. Als uw hond last heeft van de haartjes kan het hoornvlies zo geïrriteerd raken dat uw hond een oogontsteking krijgt. Ook kan het hoornvlies beschadigd raken.
Met epileren kunnen de haartjes tijdelijk weggehaald worden. Groot nadeel van epileren is dat de haartjes na ongeveer een maand weer teruggroeien.
De beste keuze is vaak om de haartjes voor altijd te verwijderen. Dit kan door de haren weg te branden tot aan de haarwortel. Hiervoor gaat uw hond onder narcose.
Tijdens de behandeling zoekt de dierenarts met een sterke lamp de haartjes op. Vervolgens wordt een staaldraadje via de uitmonding van het haarzakje bij de wortel van de haar gebracht. Daar wordt het haarzakje met de staaldraad weggebrand (coagulatie).
Distichiasis hond kosten
Alleen honden of katten die klachten krijgen door distichiasis hebben een behandeling nodig. Wilt u de haartjes met haarwortel laten wegbranden? De kosten van de behandeling hangen af van onder andere het gewicht van uw dier en het aantal te verwijderen haartjes.
Wilt u weten wat de behandeling bij uw dier zal kosten? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.