Als nieuwe puppy-eigenaar zie je natuurlijk overal gevaar in voor de gezondheid van je pup. Zo’n jong dier is klunzig en kan je niet vertellen wat er aan de hand is als er iets gebeurt. Aan de andere kant wil je niet steeds naar de dierenarts.
Hoe beter je je puppy leert kennen, hoe sneller je weet wanneer hij zich wel of niet goed voelt
Voor de gezondheid van je pup en je eigen gemoedsrust zijn er genoeg manieren om thuis een gezondheidscontrole te doen.
Leer je puppy en zijn gewoontes kennen
Een open deur, maar we benoemen hem toch: hoe beter je je puppy leert kennen, hoe sneller je weet wanneer hij zich wel of niet goed voelt. Houd hierbij ook rekening met het karakter van je pup: een drukke pup die ineens sloom is, kan verdacht zijn. Slaapt je luie pup ineens tien uur in plaats van negen? Daar hoef je je minder druk om te maken.
Pijn herkennen
Verder is het belangrijk om pijn bij honden te leren herkennen. Lees meer: pijn herkennen bij honden
Gebruik je zintuigen om de gezondheid van je pup te controleren
De manier om de gezondheid van je pup dagelijks te controleren is door je zintuigen te gebruiken.
- Zien: kijk naar de ogen, oren, tandjes en voetzooltjes van je puppy. Ook is het belangrijk om iedere dag de drol te bekijken. Een drol zegt veel over de gezondheid van je pup wat betreft eten en de vertering hiervan.
- Voelen: voel of de temperatuur van de neus van je pup normaal is en of de vacht aaneengesloten is. Het is goed om te voelen aan de ribben, zo kan je inschatten of je puppy te dun of te dik is.
- Horen: om de gezondheid van je puppy in de gaten te houden kan je de geluiden die je pup maakt leren kennen. Denk hierbij aan de geluiden die hij maakt als hij slaapt. Lees ook:
- Ruiken: ruik aan je pup zijn oortjes om te wennen aan de geur van schone oren, zo kan je makkelijker herkennen wanneer de oren vies zijn. Minder prettig maar wel belangrijk is ook de geur van de drol van je pup. Een afwijkende geur kan duiden op een probleem in de maag of darmen.
Eet je pup makkelijk, speelt hij graag en groeit hij gezond door? Dan is hij goed op weg naar volwassenheid. Verandert er iets aan zijn lichamelijke conditie of karakter? Dat is het verstandig om naar je dierenarts te gaan. Twijfel je over de voeding?
Veranderingen van de gezondheid van een puppy
Door je zintuigen te gebruiken kan je de dagelijkse gezondheid van je puppy in de gaten houden. Hierbij heb je wel een uitdaging. Puppy’s veranderen vaak en veel in die eerste weken en maanden.
Een pup maakt meerdere groeispurten mee en nieuwe routines. Waar hij eerst zindelijk was, is hij opeens alles weer vergeten. Komen de tandjes van je pup door? Dan verandert hij in een humeurig monster.
Hier geldt dus weer: weet wat normaal is en begrijp dat er veranderingen zijn in de gezondheid van je pup. Raadpleeg een dierenarts als je twijfelt.
Gelukkig gaat dit allemaal voorbij en is de gezondheid van een volwassen hond makkelijker te controleren dan die van een puppy.
Checklist gezondheid pup
Het is een goed idee om je pup vanaf het begin te laten wennen aan aanrakingen zodat je de gezondheid goed in de gaten kan houden. De checklist kan je gebruiken om de gezondheid van je pup in de gaten te houden.
- De ogen van je pup moeten helder zijn zonder viezigheid. Natuurlijk heeft hij af en toe een snotje, maar continu is niet goed. Neem als je puppy ineens met zijn ogen knijpt of zijn ogen niet meer kan open direct contact op met je dierenarts. Sommige rassen hebben verschillende oogproblemen zoals te veel huid, wimpers die naar binnen groeien of aanleg voor een ziekte.
- De neus kan koud, nat, koud en nat of geen van beiden zijn: dit verschilt per hond. Sommige hondenrassen hebben smalle neusgaten waardoor ademhalen moeilijk is. Ademen en snuffelen moet altijd zonder problemen lukken, en je pup moet geen loopneus hebben. Heeft je puppy moeite met ademen? Laat je dierenarts hem nakijken.
- Je pup kan hoesten door verschillende redenen. Vermijd een paar dagen contact met andere honden en laat je puppy rusten zolang hij hoest. Is het hoesten voorbij? Doe ook dan nog even rustig aan. Gebruik een tuig in plaats van een halsband om druk op de luchtpijp te voorkomen.
- Een gezonde pup heeft een lichaamstemperatuur tussen 38 en 39 graden Celsius. Controleer de temperatuur eens in de zoveel tijd zodat je weet wat de temperatuur is van jouw gezonde pup.
- Controleer de tandjes van je pup elke dag op breuken en viezigheid. Kleinere hondenrassen zijn gevoeliger voor tandplak en tandverlies dan grotere, maar elke hond kan tandproblemen ontwikkelen. Vergeet hierbij ook tandvlees en de tong niet. Als je pup– zelfs bij normale temperaturen - vaak hijgt, moeite heeft met ademhalen, veel snuift of knort, is het advies om contact op te nemen met een dierenarts.
- Sommige puppy´s hebben oren die regelmatig schoongemaakt moeten worden (denk aan lang, groot, harig). Bind een stukje gaas om je vinger en maak heel voorzichtig het oor en gehoorkanaal schoon.
- Verzorg de vacht van je pup maar houd rekening met de vachtsoort. Let erop dat er niets in de vacht hangt of plakt en besteed extra aandacht rondom de kont, tussen de tenen, in de oksels en oren. Verwijder klitten elke dag uit de vacht van je pup.
- Vergeet geen bescherming tegen teken: bespreek met je dierenarts wat de opties zijn.
- Regelmatig je puppy aaien zorgt niet alleen voor een band maar op deze manier zullen bobbels, sneetjes en wondjes je ook sneller opvallen.
- Een hond zou heel zijn leven slank moeten zijn. Overgewicht zorgt voor problemen bij gewrichten, het hart en kan tot suikerziekte leiden. Je moet zonder druk uit te oefenen de ribben kunnen vinden.
- De nagels van je pup moeten altijd kort zijn. Lange nagels kunnen jou en de hond verwonden, je pup kan ergens achter blijven haken of zijn bewegingsvrijheid wordt beïnvloed. Zorg ervoor dat je pup gewend raakt aan een pedicure en – net zoals met elke training – neem hier tijd voor zodat je pup het als positief ervaart.
- Houd het lopen en de beweging van je puppy in de gaten. Mank lopen is niet het enige dat mis kan gaan: een ander ritme of tempo kan iets pijnlijks aangeven wat je pup probeert te ontwijken.
- Let op het poepen en plassen van je pup: is het dezelfde hoeveelheid, samenstelling en even vaak. Heeft je pup diarree? Vraag om advies van je dierenarts.
- Ontworm je puppy niet te vaak. Als je toch naar de poep van je hond kijkt, kun je gelijk bekijken of er wormpjes in zitten.
Veilig op pad met je puppy
Deze lijst hoef je niet elke dag af te werken: denk logisch na en zie wat je onderdeel kunt maken van een routine. Het is ook slim om een EHBO-doos voor honden bij de hand te hebben, en eentje in de auto.
Ga je op vakantie met de hond? Zoek eerst uit waar de (nood)dierenarts zit. Ongelukken zitten altijd in een klein hoekje, maar met deze lijst weet je wel de gezondheid van je pup vast te leggen voor wanneer een diagnose nodig is.