Giardia bij honden

Giardia is een besmettelijke darmparasiet die voorkomt bij honden van alle leeftijden. Lang niet alle honden met Giardia hebben klachten. Pups, zieke en oudere dieren kunnen er wel ernstig ziek van worden. Een Giardia-infectie is dan wel gevaarlijk. Ook kan Giardia van hond op mens worden overgebracht. Alles over de Giardia parasiet

Wat is Giardia bij honden?

Giardia is een één van de meest voorkomende darmparasieten bij honden.

Giardia is de naam van een eencellige parasiet die in de dunne darm van je hond kan leven. Een hond wordt besmet door het opeten van de parasiet, bijvoorbeeld door het drinken van buitenwater of het likken van poten nadat hij/zij buiten is geweest. Daarmee is een Giardia besmetting moeilijk te voorkomen.

Als de parasiet ingeslikt is, vermenigvuldigt de parasiet in de darmen.

Incubatietijd

De incubatietijd, oftewel de tijd tussen besmetting en het ontstaan van de eerste klachten, is zo’n 5 tot 16 dagen.

Giardia is een eencellige parasiet bij hond en mens - afbeelding vergroten

Is giardia besmettelijk voor mensen?

Giardia kan op mensen worden overgebracht. Ongeveer 20 procent van de honden draagt de ziekteverwekker met zich mee, maar wordt hier niet ziek van. De infectie kan erg hardnekkig zijn en is besmettelijk voor mensen. Giardia is daarmee een zoönose. Dit betekent dat de ziekte overdraagbaar is van dier op mens.

Symptomen van Giardia bij de hond

Lang niet alle dieren worden ziek van Giardia. Dieren die geen symptomen vertonen en dus gezond lijken, kunnen toch de ziekte bij zich dragen en zo andere dieren besmetten.

Heeft mijn hond Giardia?

De meeste honden die besmet zijn door Giardia hebben geen symptomen. Honden met Giardia symptomen hebben onder andere vaak last van een slijmerige ontlasting. Verder krijgen honden vaak ook chronische, bleke & stinkende diarree. Als de diarree geel is kan dit ook wijzen op Giardia. Het komt voor dat de diarree komt en weer weggaat. Enkele symptomen op een rij:

  • Diarree
  • Gele ontlasting
  • Slijmerige ontlasting
  • Buikkrampen
  • Gasvorming
  • Braken 
  • Verlies aan eetlust
  • Doffe vacht

Om vast te stellen of je hond Giardia heeft wordt er bij honden een ontlastingsonderzoek gedaan. Hiervoor heeft de dierenarts de ontlasting van je hond van minstens één dag nodig.

De ontlasting wordt in het laboratorium getest, bijvoorbeeld met een SNAP test of de flottatie test. Helaas is geen enkele test 100% betrouwbaar. Het komt weleens voor dat met een test de parasiet niet gevonden wordt, terwijl het dier wel besmet is.

Bij langdurige diarree kunnen de dieren vermageren, een lagere weerstand krijgen of de vacht kan dof worden.

Door de lagere weerstand kan je hond makkelijker andere ziektes krijgen. Soms werkt een behandeling daardoor minder goed.

Honden met verhoogd risico op symptomen

Veruit de meeste honden vertonen geen symptomen van Giardia. Er zijn een aantal uitzonderingen.

  • Jonge dieren zoals puppy’s hebben vaak wel last van Giardia.
  • Honden met verminderde weerstand tonen vaak wel symptomen.
  • Een volwassen en gezond dier met erg veel Giardia parasieten toont vaak symptomen.
  • Herbesmetting van Giardia komt bij honden vaak voor. De parasiet kan namelijk lange tijd in de omgeving van een besmette hond blijven leven om de hond opnieuw te besmetten. 

Hoe wordt een hond besmet met giardia?

Met Giardia besmette honden, of ze hier nu ziek van zijn of niet, verspreiden de Giardia via de ontlasting. Op deze manier komt de parasiet in de omgeving. De eitjes van Giardia zijn direct besmettelijk voor andere dieren. Giardia overleeft lang buiten het lichaam van een dier of mens.

Op plekken buiten waar veel honden komen zijn bijna altijd Giardia parasieten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • uitlaatplaatsen
  • parken
  • terreinen van hondenverenigingen
  • kennels
  • verontreinigde drinkplaatsen kunnen ook een besmettingsbron zijn, bijvoorbeeld vijvers of plassen.

Honden kunnen besmet worden door de parasiet Giardia binnentekrijgen door bijvoorbeeld besmet water te drinken of een poot af te likken waarop de parasiet zit.

Ook als je hond niet of nauwelijks buiten komt, kan hij of zij besmet raken. Bijvoorbeeld doordat u ongemerkt parasieten meeneemt via je schoenen.

Eenmaal in de darmen vermenigvuldigt de parasiet zich. Hiervan hoeft je dier geen last te hebben. Als je hond een verminderde weerstand heeft of de parasiet zich sterk heeft vermenigvuldigd, kan dit wel voor vervelende klachten zorgen.

Giardia bij je hond bestrijden

Komt uit de test dat je hond besmet is met Giardia? Dan is het belangrijk om je dier en alle andere dieren in je huishouden hiertegen te behandelen. Zo voorkom je dat jij en andere dieren worden besmet.

Behandeling van Giardia

Voor het behandelen van Giardia bij honden wordt een ontwormingsmiddel gebruikt. Tijdens de behandeling moet het dier vaak ook gewassen worden met hondenshampoo.

Als de klachten na de behandeling niet weggaan, dan kun je je hond nog een keer ontwormen.

Als je hond klachten heeft, kan je dierenarts adviseren in speciale voeding bij maag- darmproblemen.

Helaas komt het ook voor dat honden niet reageren op een behandeling.

Behandel ook de omgeving

Giardia kan helaas lang buiten een dier overleven. Vooral in koude en vochtige omgevingen blijven ze lang leven. In water onder de 10 graden Celsius kunnen kan Giardia tot wel drie maanden overleven.

Je kan er vanuit gaan dat alle Giardia parasieten dood zijn als een besmet dier een week lang niet in een droge lichte ruimte is geweest.

Wilt je hier niet op wachten? Dan zijn er manieren om Giardia in ruimtes sneller te bestrijden:

Chloor en Quaternaire ammoniumzouten

Deze stoffen kunnen Giardia doden. Ze kunnen alleen werken als een ruimte vooraf al schoongemaakt is met water en zeep en daarna nagespoeld en gedroogd is. Houd als inwerktijd minimaal vijf minuten aan.

Stoom

Als heet water lang genoeg heet kan blijven, minimaal 1 minuut warmer dan 70 graden, kan het de Giardia parasiet doden. Met wassen op 60 graden en daarna drogen in de wasdroger kunnen bijvoorbeeld kleden, kleren en manden ontsmet worden. Heb je geen droger? Leg de stoffen na het wassen in de felle zon.

Giardia herbesmetting voorkomen: tips

Omdat honden zichzelf likken, besmetten zij zichzelf gemakkelijk opnieuw met giardia. Het vervelende aan deze parasiet is dat hij in de omgeving van je hond kan blijven leven. Een herbesmetting ligt dus op de loer.

Wassen is daarom zeer belangrijk. Help mee Giardia bij je hond te bestrijden door:

  • de omgeving van de anus regelmatig met een lichte zeepoplossing te wassen (vergeet geen handschoenen aan te doen)
  • je hond te wassen met speciale shampoo (je dierenarts kan deze voorschrijven)
  • maak de poten van je hond schoon
  • de voer en waterbakken te ontsmetten met speciale desinfectiemiddelen (quaternaire ammonium verbindingen)
  • plekken waar je hond zit schoon te stomen/desinfecteren
  • manden, kleding en dekens van je hond op 60 graden wassen.

Let ook op je eigen hygiëne

Ook jij als baasje kunt besmet raken met Giardia. De parasiet is namelijk overdraagbaar van hond naar mens. Als je de parasiet bestrijdt, raden we daarom aan:

  • draag handschoenen en andere beschermende kleding
  • knip je nagels kort
  • was je handen na het schoonmaken grondig

Inenten tegen Giardia?

Er zijn vaccins op de markt tegen Giardia. Deze zijn helaas niet effectief.

 

Gaat Giardia nog steeds niet over, neem dan contact op met de dierenarts.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.