Groeiproblemen puppy

Net zoals mensenkinderen ook groeistuipen en pijntjes kunnen krijgen, kunnen pups dit ook meemaken. In dit artikel noemen we verschillende afwijkingen en hoe deze te behandelen.

Soorten groeiproblemen pup

Groeistoornissen van botten en gewrichten

Een veel voorkomende groeistoornis, welke in de volksmond ook wel ‘groeipijn’ wordt genoemd is enostosis. Hierbij gaat iets mis met afzetting van calcium in het jonge bot in de lange beenderen. Dit leidt tot een soms extreme pijnlijkheid bij aanraking en/of belasting. De pup staat vaak op drie benen. Hierbij kan uw hond ook koorts krijgen.

Enostosis (groeipijn) komt voor in de lange pijpbeenderen - afbeelding vergroten

De kreupelheid kan wisselen van been gedurende de opgroei, is vaak wisselend van intensiteit en wordt niet minder bij beweging. Bij bepaalde rassen komt het vaker voor: de Duitse Herder, Duitse Dog, Molossers, en Ierse Wolfshond.

De behandeling bestaat uit het geven van ontstekingsremmers (en pijnstillers) gedurende minimaal twee weken, gedoseerde beweging gedurende vier weken en dieetmaatregelen. De prognose is in het algemeen goed; het is goed behandelbaar en meestal is het probleem over na de leeftijd van 1,5 jaar.

Een aandoening van de groeischijf, dit is de specifieke plaats waar het bot groeit, welke nogal eens voorkomt, luistert naar de enigszins verwarrende term HOD. Dit staat voor hypertrofische osteo dystrofie. Hier laat de omzetting van kraakbeen naar bot het afweten en ontstaan onregelmatigheden en verdikkingen ter hoogte van de groeischijf. Met name de groeischijven vlak boven de pols in het voorbeen of de hak in het achterbeen zijn hiervoor berucht.

Doordat hier een verzwakking van het bot bestaat is gedoseerde belasting, voor zover mogelijk bij een pup, een hoeksteen van de behandeling. Anders kunnen makkelijk steeds weer hele kleine breukjes ontstaan rond de groeischijf, met pijnlijkheid, zwelling en koorts. Dezelfde ontstekingsremmers als bij enostosis en dieetmaatregelen worden voorgeschreven. Het kan soms erg hardnekkig zijn en vereist een langdurige behandeling.

Andere veel voorkomende groeistoornissen zijn OCD en heupdysplasie.

Kneuzingen

Kneuzingen zijn in de dagelijkse praktijk schering en inslag. De pup springt op de bank en valt eraf, hij valt van de arm van de eigenaar, zit vast onder het hek, valt van de trap etc. Afhankelijk van hoe lang geleden het gebeurd is, welke spiergroep en/of pezen en banden aangedaan zijn, en hoe ernstig het is, wordt een behandeling ingesteld.

Rust en pijnstilling zijn hierbij in het algemeen de belangrijkste elementen, als er tenminste niet chirurgisch hoeft te worden ingegrepen. Zwellingvermindering door koeling, verbanden en gerichte medicijnen vormen een bijkomende behandeling.

Ontwrichtingen

Ontwrichtingen of luxaties bij pups en jonge honden kunnen aangeboren of verkregen zijn. Voorbeeld van de eerste is de patellaluxatie; hierbij komt de knieschijf vanuit de groeve in het bovenbeen tijdens de beweging of soms zelfs permanent naast het been te liggen, waardoor de pup het been niet meer kan belasten. Hierop dient men bij aankoop van een nieuwe pup goed te letten, zeker bij de rassen waarbij het veel voorkomt zoals de Yorkshire Terrier, Malthezer Leeuw, de Westie, de Flatcoated Retriever, Cavalier King Charles Spaniël, Amerikaanse Cocker Spaniël, Franse Bulldog, New Foundlander en nog een aantal anderen.

Voorbeeld van de tweede is de heupluxatie die in het algemeen door een aanrijding of een val ontstaat, zodanig dat de bovenbeenkop meestal voor en boven de kom komt te liggen.  De dierenarts checkt de pup tijdens de entingen ook hierop doch soms is deze aandoening dan nog niet zo duidelijk en komt het pas op een wat latere leeftijd tot uiting.

Voedingsafwijkingen

Voeding kan invloed hebben op de groei van uw pup. Een van de bekendste voorbeelden van voedingsafwijkingen leidende tot kreupelheid is het zogenaamde allmeat syndrome. Een chronisch calcium tekort leidt tot ernstige verzwakking van de botten en geeft verbuigingen en breuken. Door zeer eenzijdige voeding (alleen gemalen pens bijvoorbeeld) kunnen flinterdunne botten waren ontstaan. De behandeling bestaat dan natuurlijk uit verandering van voeding. Een uitgebalanceerd voer met brokken als basis geeft een zekerheid dat dit niet voor zal komen.

Aangeboren afwijkingen

Een goed zichtbare vertegenwoordiger van de aangeboren misvormingen is de pup met te weinig of te veel tenen aan een of meer voeten. Dit hoeft niet altijd tot kreupelheid te leiden, doch soms wel. Behandeling is vrijwel altijd chirurgisch.

Een bij de Bulldogachtigen toenemende afwijking door het steeds korter van lengte fokken is die van de afwijkende borst- en lendenwervels. Deze worden ook wel hemivertebrae genoemd. Dit kan hand in hand gaan met een afwijkend gevormd heiligbeen, waarbij de controle over de achterbenen nogal eens gestoord raakt. Ze zijn zeer slap achter, staan en lopen met de knieën naar buiten gedraaid, en de correctiereflexen kunnen vertraagd zijn. Deze wervels kunnen zeer verschillend van vorm zijn en geven tijdens of na de groei aanleiding tot een grote kans op het ontstaan van een hernia van de tussenwervelschijf. Een oorzakelijke behandeling is niet mogelijk, de gevolgen kunnen veelal wel beïnvloed worden.

Het zwemmersyndroom is ook een aangeboren afwijking die het lopen van uw pup beïnvloedt.

Soorten botbreuken

Bij de opgroeiende pup zijn groeischijffracturen berucht. Veelal ontstaan door stoten (bijvoorbeeld de groeischijf van de schouderbladpunt), of door springen (de groeischijf van het scheenbeen), maar ook door trauma (aanrijding, laten vallen, trappen door eigenaar, vastzitten etc.). Ook gewone botbreuken kunnen door deze laatste oorzaken optreden.

Bij de behandeling moet u een aantal zaken in de gaten houden: het bot is weker dan van een volwassen hond, het groeit nog, de botgenezing is in principe snel, en de hond moet zo vlot mogelijk het been weer belasten in verband met de verdere normale groei. Vaak is een inwendige vorm van fixatie nodig, maar ook spalken in combinatie met rust zijn nog steeds in gebruik.

Infecties

Ook infecties kunnen groeiproblemen of zelfs kreupelheid veroorzaken. Infecties die tot kreupelheid leiden, zijn meestal die van spier, pees, gewricht, of botweefsel. Ook de aansturing vanuit hersenen en ruggenmerg kan aangetast worden door bepaalde infecties, waardoor een afwijkende gang kan ontstaan (dit is geen kreupelheid in de strikte zin van het woord, doch wel eens lastig hiervan te onderscheiden).

Meestal zijn het infecties die door verwondingen van buiten begonnen zijn, doch ook bijvoorbeeld vanuit navelontstekingen zijn latere gewrichtsontstekingen mogelijk. Bacteriën zijn veelal de daders. Antibiotica, eventueel openleggen en spoelen en pijnstilling vormen de basis van de behandeling.

Kortom, er zijn verschillende problemen en behandelingen om deze op te lossen. Onthoud dat een jong, gezond dier sneller geneest en in veel van deze gevallen er letterlijk uit zal groeien. 

Voor meer informatie over puppyzorg, klik hier.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.