Hardlopen met de hond
Fysieke beweging is erg belangrijk voor uw hond. Daardoor voelen ze zich goed en wordt hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeterd. Maar hoe pakt u het aan, hardlopen met uw hond?
Mag uw hond hardlopen?
Hardlopen is niet voor alle honden weggelegd. Om erachter te komen of uw hond geschikt is om hard te lopen, houdt u rekening met de volgende factoren:
- Vacht en temperatuur: niet elke hond kan even makkelijk afkoelen. Denk aan goede vachtverzorging en trimmen voor de zomer en aan water in de buurt van waar u gaat hardlopen om in af te koelen.
- Ademhaling: ademhalingsproblemen kunt u signaleren op verschillende manieren. Laat u hierbij adviseren door uw dierenarts. Lees ook: ademhalingsproblemen kortsnuitige honden
- Skelet: om te kunnen hardlopen, is het belangrijk dat het skelet van uw hond volledig volgroeid is. Voor kleinere honden is dat meestal na één jaar, voor grotere honden na minstens 18 maanden. Het kan risicovol zijn om te hardlopen met uw hond wanneer het lichaam daar nog niet klaar voor is. Weet u het niet zeker? Dan kunt u dat het beste navragen bij uw dierenarts.
- Gewicht: uw hond moet gezond en fit zijn. Honden met overgewicht moeten eerst afvallen, voordat ze kunnen gaan hardlopen. Heeft uw hond overgewicht? Dan kunt u beter gaan lopen met de hond in een gebied met verschillende ondergronden. Lees ook: 5 tips bij overgewicht honden
- Grootte: ook de grootte van uw hond is bepalend voor hardlopen. Kleine honden hebben meer moeite met een lang stuk hardlopen dan grote honden, omdat zij kleinere stapjes moeten zetten om u bij te houden. Dit verschilt per individuele hond. Heeft u de conditie van uw hond getraind? Dan maakt de grootte van de hond minder uit.
- Blessures: heeft uw hond problemen met botten, gewrichten of spieren? Ga dan altijd even langs één van onze dierenklinieken voordat u begint met trainen. Het is namelijk belangrijk om niet te snel van start te gaan bij honden met lichamelijke klachten. Uw dierenarts weet precies hoe u het kunt aanpakken en zal u er meer over vertellen.
Hardlopen met een puppy
Het wordt sterk afgeraden om met uw puppy te gaan hardlopen. Omdat het skelet van puppies nog niet volgroeid is, is het lichaam de pup nog niet klaar om (lange) afstanden af te leggen.
Vanaf welke leeftijd hardlopen met hond?
Als uw hond een klein ras is, kan u na ongeveer één jaar beginnen met conditie opbouwen en hardlopen. Bij grotere rassen kan dit pas na 18 maanden. Als u twijfelt of u al met uw hond mag hardlopen, dan kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts.
Canicross met uw hond
Canicross is een vorm van hardlopen met honden. Hierbij draagt uw hond een speciaal harnas en loopt uw hond voor u uit. U en uw hond zijn verbonden door een elastische lijn van 2 à 3 meter lang, die u om uw middel draagt.
Deze speciale lijn voorkomt schokken tijdens het hardlopen. U kunt hierbij ook met meerdere honden joggen.
Wanneer u rent met het harnas, zal de hond lichtjes maar gecontroleerd aan u trekken. Canicross is ontzettend populair over de hele wereld, en er worden tegenwoordig zelfs wedstrijden voor georganiseerd. Gaat u de uitdaging aan?
Hardlopen met hond opbouwen
Trainingstempo
Het is vooral belangrijk dat u rekening houdt met de behoeftes van uw hond. Is uw hond nog ongetraind? Dan kunt u beter rustig beginnen. Als uw hond al een goede conditie heeft, kunt u de training versnellen.
Houd het draftempo van uw hond aan, dat is namelijk de natuurlijke rensnelheid voor honden wanneer het gaat om lange afstanden. Zo houdt u de spanning op het hondenlijf minimaal. Een sneller tempo, ook wel galop, kunt u aanhouden bij kortere afstanden en op een zachte ondergrond.
Heeft uw hond moeite met bijhouden? Neem dan een rustiger tempo aan. Blijf altijd luisteren naar de signalen die uw hond u geeft!
Hoe kan uw hond conditie opbouwen?
U kunt kiezen voor intervaltrainingen tijdens het hardlopen. Kies dan wel voor een schema dat aansluit op de conditie van uw hond. Let op: het opbouwen van hardlopen met een hond wordt aangeraden nadat uw hond één jaar oud is.
Start altijd met een warming-up van ongeveer 10 tot 15 minuten. Een voorbeeld van een goed intervalschema is:
- <1 minuut snel hardlopen
- 1 minuut gewoon hardlopen
- 2 minuten rustig rennen<
- <1 minuut sprinten
Wanneer de conditie van uw hond verbetert, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om het aantal minuten snel hardlopen op te krikken.
Houd het trainen leuk voor uw hond en zorg ervoor dat u de hond niet overbelast.
Denk hieraan als u gaat joggen met uw hond
Heeft u zich goed ingelezen en bent u klaar om te hardlopen met uw hond? Na deze 4 praktische tips bent u helemaal klaar om van start te gaan.;
1. Temperatuur en water
Ga bij hoge temperaturen buiten liever niet hardlopen met uw hond. Niet alleen kan afkoelen moeilijk zijn, ook wordt asfalt bijzonder heet in de zon, waardoor de poten van uw hond kunnen verbranden.
Let erop dat u genoeg water meeneemt voor uw hond als u gaat hardlopen. Honden zweten niet via hun huid zoals mensen, maar via hun tong.
Ze reguleren hun lichaamstemperatuur door te hijgen, dus ook uw hond is op zoek naar verkoeling! Bied daarom meermaals gedurende de loop water aan.
2. Let op wanneer u uw hond te eten geeft
Geef uw hond geen eten vlak voordat u gaat rennen. Dit kan namelijk leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals maagklachten. Wacht een paar uur tussen een grote maaltijd en het hardlopen.
3. Wees voorzichtig met de voetkussens
Asfalt kan hard zijn voor de voetkussens van uw hond. Er kunnen brand- of schaafwonden ontstaan en dat is pijnlijk. Probeer de ondergrond waar u op loopt te variëren en check de onderkant van de poten bij thuiskomst.
4. Houd rekening met de mentale gesteldheid van uw hond
Fysieke activiteit is supergoed voor uw hond, maar het is ook belangrijk om uw hond mentaal te stimuleren. Zo voorkomt u stress en andere mentale klachten.
Heeft u nog vragen over hardlopen met uw hond of weet u niet zeker of uw hond ervoor geschikt is? Dan kunt u altijd contact met uw AniCura kliniek opnemen. We helpen u graag!