Hernia perinealis bij honden

Hernia perinealis bij honden is een breuk of scheur in het lichaam waardoor een orgaan of weefsel van zijn oorspronkelijke plek wordt geduwd. Een hernia perinealis moet altijd geopereerd worden.

Zo kennen we bijvoorbeeld een hernia inguinalis (ofwel liesbreuk), of een hernia nucleus pulposi (hernia van de tussenwervelschijf).

Als de breuk in de bekkenspieren rond de endeldarm ontstaat wordt het een hernia perinealis genoemd. Deze vorm moet altijd geopereerd worden.

Wat is een hernia perinealis?

Normaal als een hond poept, duwt hij met persbewegingen de ontlasting uit de endeldarm door de anus naar buiten.

Bij een hernia perinealis zijn de spieren rondom de endeldarm verslapt. Hierdoor zal bij het poepen de ontlasting niet meer makkelijk door de anus naar buiten geperst kunnen worden.

De ontlasting hoopt zich op in een zakvormige verwijding van de endeldarm onder de huid naast de anus.

Ook de prostaat, blaas en darmen kunnen door het persen verplaatst worden tot onder de huid naast de anus. Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk voor uw hond. De aandoening komt vooral voor bij wat oudere, meestal niet-gecastreerde, reuen.

Hernia perinealis symptomen

Een hernia perinealis is door de opvallende uitpuiling naast de anus vaak al zichtbaar met het blote oog. Verder kunt u een hernia perinealis herkennen aan de volgende veelvoorkomende klachten:

  • persen en/of gehuil bij het poepen;
  • zich vaak likken van achteren;
  • wisselende stevigheid van de ontlasting;
  • niet lekker voelen;
  • niet meer kunnen plassen.

Om een zekere diagnose te kunnen stellen zal de dierenarts een inwendig onderzoek via de anus uitvoeren.

Heeft uw hond een operatie nodig?

Een hernia perinealis gaat niet vanzelf over en kan alleen hersteld worden met een operatie. Wacht daar niet te lang mee: uitstel maakt de situatie voor uw hond alleen maar erger.

Daarnaast is er kans dat door de drang om te persen de darm of blaas klem komt te zitten in de uitstulping. Met ernstige gevolgen, omdat de hond dan bijvoorbeeld niet meer kan plassen.

Tijdens de operatie wordt de stevigheid van de bekkenbodemspieren hersteld door de bekkenbodemspier te verleggen en de breuk te sluiten.

Hoewel het een ingewikkelde operatie is, herstellen honden meestal snel. Het is erg belangrijk om te voorkomen dat de hond na de operatie perst op de ontlasting.

In veel gevallen zal met speciaal dieet en een laxeermiddel het persen kunnen worden voorkomen.

Overzicht hernia operatie - afbeelding vergroten

Castratie om herhaling hernia perinealis te voorkomen

Een breuk in de bekkenbodemspieren komt vooral voor bij reuen. Bij niet-gecastreerde reuen veroorzaakt het mannelijk geslachtshormoon testosteron, bij het ouder worden, namelijk voor een verzwakking van de bekkenbodemspieren en een vergroting van de prostaat.

Een vergroot prostaat kan het bekken opvullen en de doorloop van ontlasting door de endeldarm belemmeren. Hierdoor wordt de drang om te persen groter en ontstaan makkelijker scheuren in de bekkenbodemspieren.

Een goedaardige prostaatvergroting kan effectief behandeld worden met een castratie of medicijnen.

Hernia perinealis hond kosten

De vooruitzichten na een deskundig uitgevoerde operatie zijn goed. Het opereren van een hernia perinealis is een ingewikkelde operatie en niet zonder risico’s.

Complicaties kunnen een wondinfectie en terugkeren van de aandoening zijn. De kans op (blijvende) incontinentie is gelukkig heel klein.

Uw dierenarts geeft u graag antwoord op al uw vragen en een kosteninschatting voor de behandeling van een hernia perinealis bij uw hond.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.