Jij bent hartstikke blij met je nieuwe puppy, maar als je andere huisdieren hebt moet je ook aan hun denken. Of het nu andere viervoeters zijn, zoals katten, of vogels of zelfs boerderijdieren. Puppy’s leren het beste als ze jong zijn.
Laat je huisdieren vast wennen aan een bepaalde ruimte voordat je pup er is
Geduld
Zowel jouw nieuwe puppy als je huidige kat of ander huisdier zullen geduld moeten hebben om aan elkaar te wennen. En jij bent de belangrijkste factor bij het introduceren van je pup aan andere huisdieren.
Lees ook:
Veilige introductie van een puppy bij een kat
Wees niet te snel in de introductie van je pup bij katten of andere dieren. Een puppy kan nogal eens te enthousiast (en lomp) zijn en daarmee voor een onveilig gevoel zorgen. Veiligheid voor iedereen is het belangrijkste. (Lees ook: EHBO bij honden)
Veiligheid voorop!
Een kat kan een puppy flink verwonden, maar een puppy kan kleinere huisdieren ook pijn doen. Vergeet niet het gevoel van veiligheid. Geen enkel huisdier moet zich onveilig voelen in zijn eigen omgeving.
Verdeel de ruimtes
Het is aan te raden om bij de introductie van een puppy bij een kat of andere dieren goed na te denken over hoe je de ruimtes verdeelt. Heb je al een kat in huis? Zorg dan in elk geval voor de basisbehoeften (een verstopplaats, kattenbak, water, iets om op de klimmen – lees ook:
- Welke ruimtes heb je in huis? Zorg voor een ruimte voor ieder dier voor een veilige introductie van jouw puppy met de kat.
- Zorg voor een scheiding van de ruimtes, zodat je puppy en de kat of kitten kunnen wennen aan elkaars geur en geluiden, terwijl ze nog wel zelf kunnen kiezen voor naar voren treden of niet.
- Voor huisdieren die normaal vrij door elke ruimte mogen bewegen, zal één vaste ruimte even wennen zijn. Oefen dit al voordat de puppy thuiskomt zodat je kat of kameleon niet op één dag hoeft te wennen aan grenzen én een nieuw dier in huis.
- Laat je pup rustig de omgeving verkennen. Lees ook: start met opvoeden in een nieuwe omgeving
Houd er rekening mee dat de introductie van je pup aan je andere huisdieren langzaam en voorzichtig verloopt.
Een kat leren met honden om te gaan
De gouden regel is: neem alle nodige tijd.
Neem de tijd.
Door de tijd te nemen kunnen zelfs katten of andere huisdieren die normaal een hekel aan honden hebben de pup leren tolereren zodat hij echt bij de familie hoort.
Afstand tussen je pup en de andere dieren tijden introductie
Het lijkt een goed idee om je puppy lekker te laten wandelen terwijl jij het andere dier onder controle houdt, maar dit kan het andere dier in het nauw drijven.
Zorg voor afstand.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende afstand is tijdens de introductie tussen je pup en andere dieren zoals katten, paarden of vogels (zoals parkieten).
Vogels, hamsters of andere dieren in kooien
Een gesloten kooi kan goed gaan, maar het is geen goed idee om je kleinere dieren in een kooi te laten terwijl je pup zijn neus erin steekt. Dat jaagt het kleinere dier alleen maar op – en het was al zo spannend! Zorg ervoor dat er voor beide partijen even veel ruimte is en dat elk dier kan vluchten als hij dat wil.
Beloon rustig gedrag bij de introductie
Zo’n introductie tussen je nieuwe pup en bekende huisdieren kan best spannend zijn, ook voor jou. Zodra je rustig en gewenst gedrag ziet, al is het maar op afstand van elkaar, beloon je beide dieren.
Dieren zijn nieuwsgierig, zorg ervoor dat dat niet bestraft wordt door een schrikreactie.
Het konijn gaat op zijn zij liggen terwijl je puppy probeert de bank te beklimmen? Prima, dan zien ze elkaar in ieder geval niet als bedreiging of last. Als juist het tegenovergestelde gebeurt en je ziet dat je huisdier, je pup of allebei stress krijgen, onderbreek dan de introductie. Stress gaat nooit voor het gewenste resultaat zorgen.
Je pup introduceren met boerderijdieren
Wil je je puppy introduceren met boerderijdieren? Vraag dan iemand om hulp zodat de andere persoon het paard, de koe of de kip of afstand kan houden en kan belonen. Als er dan geluiden of (vreemde) bewegingen van die kant komen, kan jij je pup gelijk laten merken dat er niets aan de hand is.
Dieren zijn nieuwsgierig, zorg ervoor dat dat niet bestraft wordt door een schrikreactie.
Laat pup je huisdier ontdekken
‘Rustig gedrag’ betekent niet dat je alleen mag belonen wanneer je pup zit of ligt. Lees daarom de lichaamstaal van je pup.
- Is de houding van je pup ontspannen?
- Wordt er gekwispeld en zijn de oren alert uit nieuwsgierigheid, geen zenuwen?
- Loopt je pup weg? Denk goed na of dat uit angst is (dan is er meer ruimte nodig tussen de twee) of verveling (hier is niets mis mee).
Beloon je pup bij interesse in het andere huisdier. Lees ook: beloningsgericht trainen
Pup en je andere huisdier in beweging
Je kunt, als beide dieren elkaar in dezelfde ruimte dulden, proberen wat beweging toe te voegen. Gooi een snoepje in de richting van je pup en ook één naar je andere huisdier zodat ze een klein beetje moeten lopen.
Let op hoe je kat, konijn, koe en pup reageren op elkaars beweging voor je meer snoepjes dichterbij elkaar gooit. Houd ook hier weer hun lichaamstaal in de gaten: als er stress is, is het tijd om de introductie stil te zetten.
Het is geweldig als al je huisdieren goed met elkaar overweg kunnen, maar forceren werkt niet. Met deze introductiemethode wordt het delen van dezelfde leefomgeving en eigenaar echter een stuk eenvoudiger.