Hond koelen met warm weer
- Probeer met de hond te gaan wandelen op de koelere momenten van de dag (’s ochtends vroeg of in de late namiddag)
- Zorg voor voldoende koel drinkwater. Geef niet te koud water of te veel water ineens in verband met maagklachten.
- Zorg dat het huisdier beschikt over voldoende schaduw.
- Pas op met dieren die graag in de zon liggen of dieren met een witte vacht. Het dier kan ook verbranden op de dun behaarde plekken zoals de oren. Om dit te voorkomen kunt u zonnebrand gebruiken.
- Ga niet met de hond fietsen bij een temperatuur boven de 20˚C.
- Probeer warm asfalt te vermijden. Dit kan namelijk zo heet worden dat er blaren onder de voetzolen kunnen ontstaan.
- Probeer actieve bezigheden zoals b.v. drukke balspelletjes of andere (honden)sporten te vermijden.
- Wees extra alert bij oudere dieren en dieren met hartproblemen, deze hebben het vaak nog zwaarder op warmere dagen.
- Laat het huisdier nooit achter in de auto, ook niet met de ramen open of als deze in de schaduw staat. De temperatuur kan snel oplopen met ernstige gevolgen van dien.
- Pas op bij het bbq-en dat het huisdier geen satéstokjes te pakken krijgt. Deze kunnen namelijk de maag of darm perforeren.
Hond koelen met natte handdoek: niet doen!
Een veel gemaakte fout bij de hond koelen met warm weer is het omwikkelen van de hond met een natte handdoek.
Waarom is dat niet goed? Stel, u zit met een bontjas aan in de sauna. Het is ongelooflijk warm, maar de deur zit op slot. Als u eindelijk wordt bevrijd, slaat iemand een natte handdoek om de bontjas. Helpt dat? Natuurlijk niet. Die bontjas moet uit, het liefst zo snel mogelijk.
Zwemmen om af te koelen
Lekker afkoelen in het water is natuurlijk heerlijk voor mens en dier. Let dan wel op de volgende dingen:
- Blauwwieren (blauwalgen): Dit zijn eigenlijk geen wieren maar bacteriën die giftige stoffen produceren die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Zo kan je hond bv last krijgen van huiduitslag, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel of oogirritaties. Vergiftiging komt via de mond tot stand dus laat je hond ook geen water drinken wat er verdacht uit ziet.
- Ziekte van Weil (Leptospirose): Deze bacterie komt het lichaam binnen via wondjes van het slijmvlies van neus of mondholte en zelfs via de huid. Water kan besmet zijn met deze bacterie door urine van besmette dieren. Als je hond veel zwemt dan is een jaarlijkse enting tegen de ziekte van Weil dus heel belangrijk.
- Botulisme: Dit is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Gezonde honden zijn niet erg gevoelig voor botulisme. Alleen als een hond een (lichte) maagbeschadiging heeft, bestaat er kans op besmetting. Een hond die besmet is met botulisme loopt met een korte, stijve stap, wil niet eten of drinken en vertoont verlammingsverschijnselen. Zie je dus dode watervogels en/of vissen of dieren met verlammingsverschijnselen laat je hond daar dan niet zwemmen.
Zie ook zwemwater.