Overgewicht hond voorkomen

Ruim de helft van alle honden in Nederland heeft overgewicht. Hoe dat komt? Net zoals bij mensen, door verkeerd te eten in combinatie met te weinig beweging.

Het goede nieuws: als baasje kunt je je hond goed helpen om van overgewicht af te komen. Of nog beter, dit te voorkomen. Dit is minder moeilijk dan je misschien denkt. We helpen je graag met goede begeleiding.

Wacht er zeker niet te lang mee en begin op tijd. Overgewicht veroorzaakt namelijk chronische ziekten en gewrichtspijn. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat jouw hond minder lang leeft. Honden met overgewicht leven gemiddeld twee jaar korter.

Hieronder leest u alvast een paar goede tips om mee aan de slag te gaan!  

Tips om overgewicht te voorkomen

1. Voeding

Stem de hoeveelheid voer af op het ras, de leeftijd en hoeveel jouw hond beweegt. Is hij heel actief? Dan verbrandt hij ook veel calorieën en mag hij wel iets meer voer binnen krijgen. Twijfelt je of je huisdier de juiste hoeveelheid voer binnenkrijgt? Voor deskundig advies kunt j altijd terecht bij een van onze dierenartsen en/of assistenten.

Let niet alleen op de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van het voer, maar kijk goed naar jouw hond. Wordt hij te dik? Voer hem dan wat minder. Net als bij mensen heeft de één meer energie nodig dan de ander.

2. De juiste beloning

Hoe vaak geef je je hond iets lekkers? Na een wandeling, als je hond even buiten is geweest, als je weg bent geweest, als de hond heeft geapporteerd, een trucje heeft uitgevoerd of als je zelf eet?

Wanneer je alles bij elkaar optelt, dan kan het best aantikken. En je hond weigert iets lekkers niet. Juist die tussendoortjes zorgen ervoor dat je hond snel aankomt.

Geef je hond daarom niet allemaal lekkere tussendoortjes, maar houdt je aan de geplande maaltijden. Wilt je toch iets lekkers geven? Geef dan wat minder voer. Het is daarom goed om het voer altijd af te wegen.

Wilt je toch vaker iets geven? Geef hem dan bijvoorbeeld af en toe een brok van zijn voer in plaats van een hondenkoekje. Daar is hij waarschijnlijk ook heel blij mee. Het gaat om het gebaar.

3. Voldoende beweging

Honden hebben veel aan een goede wandeling of een speelpartij met jou of een andere hond. Varieer wandelingen en activiteiten daarom af. Sommige honden vinden het fijn om naast de fiets te rennen terwijl anderen genoeg hebben aan een kleine wandeling.

Je hond meer laten bewegen kan op de volgende manieren:

  • Begin met kleine en korte wandelingen en bouw deze op naar meer actieve wandelingen. Laat een hond apporteren of ga een stuk rennen;
  • Meerdere kleine en intensievere wandelingen zijn beter dan lange wandelingen;
  • Houdt je hond van zwemmen? Dit is minder belastend voor zijn gewrichten
  • Laat je hond werken voor eten, bijvoorbeeld door koekjes of brokken te verstoppen in de tuin, in huis of in speelgoed;
  • Hoe veelzijdiger het spelen en trainen, hoe blijer de hond.

‘Maar hij heeft zware botten’

De grootste veroorzaker van overgewicht is dat de hond teveel calorieën opneemt in verhouding met wat hij verbrandt. Dit moet in balans zijn.

‘Maar hij heeft zware botten’, is geen excuus. Vaak ligt het aan de onwetendheid van het baasje. Hoe lief je hond ook is, beloon het niet teveel met koekjes, snoepjes of de laatste hapjes van je bord. Het is niet gezond voor de hond.

Overgewicht veroorzaakt chronische ziekten

Overgewicht veroorzaakt suikerziekte bij honden en er kunnen gewrichtsproblemen ontstaan. Een te dikke hond vindt het lastig om te bewegen en gaat dit dan ook minder doen. Met als gevolg dat hij nog zwaarder wordt.

Daarom is het belangrijk je hond goed in vorm te houden. Daar zijn heel veel redenen voor, maar de belangrijkste is toch wel dat jouw hond zo lang mogelijk bij je blijft.

Twijfel of een vraag?

Twijfelt je of jouw hond overgewicht heeft, of lukt het niet om je hond in vorm te houden?

Neem contact op met jouw AniCura Dierenkliniek voor advies. Veel van onze klinieken bieden ook hulp aan bij het afvallen met een speciaal dieetprogramma voor honden.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.