Met meer dan één hond heb je uren plezier aan honden die hondendingen doen. Blaffen naar onzichtbare wezens, achter elkaars of hun eigen staart aanrennen en dingen die we niet eens kunnen bedenken. We helpen je een handje bij het introduceren van jouw pup bij een andere hond.
Het kan best wat tijd en energie kosten voordat je pup en de andere hond(en) bevriend zijn. Blijf geduldig en hou vol: na de introductie volgt het vriendjes worden.
Lees ook: hoe introduceer je je puppy aan je kat?
Waar moet je rekening mee houden voor de introductie?
Je hebt besloten dat jij en je hond toe zijn aan een puppy in huis. Denk van tevoren goed na over hoe je hond met puppy’s omgaat. Zelfs een hond die altijd enthousiast wordt van jong grut zal moeten wennen aan een stuiterbal in zijn eigen leefomgeving. Lees ook: welke hond past bij jou?
Behoeftes en karakter
Houd rekening met de behoeftes van je hond wanneer je de keuze maakt voor een puppy van een bepaald hondenras. Een Duitse Dog pup met een senior Chihuahua is misschien te veel voor de oudste van de twee. En een hond met een rustig karakter kan het moeilijk vinden om zijn bedje te delen met een pup van een ras met heel veel energie.
Als je een oppas hebt, kan hij op twee honden passen in plaats van één? En als je hond echt oud is, is zo’n jong en druk ding dan wel een goed idee? Zo niet, misschien moet je er dan maar even mee wachten.
Voor je gaat kijken naar een pup moet je eerst aan je huidige hond denken.
Introduceren van je puppy aan je andere hond
Heb je goed nagedacht over welke puppy je aan je andere hond wilt introduceren en is het nu tijd voor de introductie? Begin als het mogelijk is buiten. Op deze manier hebben beide honden de ruimte en kunnen ze afstand houden als ze dat prettig vinden.
Idealiter is de eerste ontmoeting kort, fijn en rustig.
Introductiestappen
Zorg ervoor dat jullie met z’n tweeën zijn zodat je pup en je hond allebei iemand hebben om ze te begeleiden en te belonen. Vergeet de beloningen niet, en natuurlijk dat beide honden aan de riem zitten.
Laat je honden het tempo aangeven.
De stappen wanneer honden elkaar leren kennen gaan als volgt:
- Kijken op afstand
- Afstand verkleinen
- Blijf in beweging
- Stress signaleren
Kijken op afstand
Laat de honden elkaar zien met afstand ertussen. Wil je puppy de oudere hond begroeten maar heeft je oudere hond nog geen zin in een introductie? Volg je honden hierin.
Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Doe letterlijk en figuurlijk geen stap vooruit tot beide honden enthousiast en/of nieuwsgierig zijn. Om de focus een beetje te verplaatsen kun je wat snoepjes op twee verschillende plekken leggen waar puppy en hond elkaar nog wel in de gaten kunnen houden maar niet bij elkaar kunnen komen.
Begint één van de twee sterk zijn eten te verdedigen (stijf lichaam, bek likken, grommen), sla deze stap dan over en kalmeer je hond of pup met stem en aanrakingen.
Afstand verkleinen
Zijn je puppy en andere hond allebei op hun gemak? Maak dan de afstand tussen je honden kleiner. Geef ze allebei tegelijkertijd snoepjes. Doe dit niet op de grond zodat er niet gevochten kan worden. Beloon kalm gedrag. Lees ook: hoe train ik mijn pup?
Blijf in beweging
Al is het maar parallel aan twee kanten van de weg. Meestal zullen honden rustig naast elkaar komen lopen tot ze schouder aan schouder met jullie meewandelen en samen rondsnuffelen.
Stress signaleren
Als je stress signaleert bij je hond haal je je pup uit zijn buurt. Houd beiden aan de riem voor veiligheid, maar laat de riem losjes hangen zodat je honden zich niet begrenst voelen.
Idealiter is de eerste ontmoeting kort, fijn en rustig. Maar puppy’s blijven puppy’s dus let op dat hun gestuiter en gespring niet als vervelend wordt ervaren door je andere hond.
Voor sommige honden is dit een proces van enkele minuten, voor anderen kan dit langer duren. Laat je honden het tempo aangeven.
Grenzen tijdens de introductie
Zorg ervoor dat wanneer je twee honden elkaar laat leren kennen, elk spel voor beide honden veilig is. Er is mogelijk een verschil in formaat van de honden, energie en natuurlijk de puppytandjes. Pups hebben nog niet door wat voor schade ze daarmee kunnen aanrichten. Lees ook: gebit van puppy’s
Puppy’s weten vaak niet wanneer ze moeten stoppen, zorg ervoor dat je hem hierin begrenst. Misschien helpt de oudere hond wel met een snauw om te laten weten dat het pauze is. Vul die pauze met snoepjes, kauwbotjes of een siësta.
Allebei eigen spullen
Dat je nieuwe pup en hond elkaar hebben gevonden, betekent niet dat ze geloven in ‘eerlijk zullen we alles delen’. Voorkom situaties waarin je oudere hond je puppy continu aan het waarschuwen is omdat hij aan zijn favoriete speeltjes zit, zijn bed opeet of in zijn kluifje heeft gestolen.
Ruim de spullen op waar puppytandjes niet bij kunnen of scherm een ruimte af voor je oudere hond. Lees ook: leer je puppy zelfbeheersing aan
De introductie verloopt niet goed?
Misschien denk je dat de introductie niet goed verloopt, omdat je hond je pup corrigeert. Onthoud wel: dat is allemaal onderdeel van communicatie.
Je hond mag de pup best corrigeren en de pup mag ook zijn zegje doen, zolang het maar veilig is en ze elkaar niet verwonden. Correctie is ook communicatie, maar geef het slachtoffer tijd en ruimte om bij te komen. Als ze elkaar achterna blijven zitten, neem dan steeds weer even een stap terug in de introductieladder.
Zorg voor veiligheid van zowel je pup als je volwassen hond
Als bekvechten echt vaak gebeurt, is het beter om ze allebei meer tijd alleen te gunnen. Dit is sowieso voor je puppy een goed idee zodat hij kan socialiseren en de wereld kan ontdekken zonder de steun van een ander.
Investeer tijd en aandacht in de introductie en houd in de gaten wat je hond en puppy nodig hebben. Wanneer je hierdoor heen bent, is het hebben van meerdere honden het helemaal waard.