Het is zover: je gaat je puppy leren om alleen thuis te zijn. Dit is iets wat de meeste honden prima kunnen leren. Maar je moet wel geduldig zijn. Sommige honden zijn niet graag alleen en krijgen zelfs verlatingsangst. Het kan lastig zijn om daar weer vanaf te komen. Je wil het dus liefst direct goed aanpakken wanneer je je puppy traint om alleen thuis te zijn.
Vanaf wanneer puppy alleen laten?
Normaal gesproken voelt na 2 weken een pup zich veilig bij jou thuis en bij jou. Dan breekt ook direct het moment aan om hem te leren alleen thuis te zijn.
Omdat honden roedeldieren zijn, kan het soms even duren voordat ze gewend zijn aan alleen thuis zijn. Toch is het belangrijk dat je hem dit leert, anders levert dit een hoop gestress op in de rest van het leven van jouw hond.
Jijzelf bent ook een factor als het gaat over het alleen laten van je hond. Voel bijvoorbeeld geen schuldgevoel wanneer je je puppy of volwassen hond alleen thuis laat, dit moet prima kunnen.
Trainen: hond alleen thuis laten
Je traint je hond om alleen thuis te zijn door dat je hem nadat hij zijn behoeften heeft gedaan een beloning geeft waar hij even op kan kauwen.
- Laat je hond in zijn mand liggen en zet een lampje aan.
- Ga een paar minuten weg en kijk of alles goed gaat.
Wanneer gaat het niet goed?
Als je hond overmatig aan het blaffen of janken is, gaat het alleen thuis blijven nog niet goed voor de gekozen tijdsduur. Laat staan wanneer hij van alles aan het kapotmaken is thuis. Overweeg een camera te installeren, zoals een babyfoon. Gaat het niet goed, dat betekent: je tijd verkorten dat hij alleen is. Het kan best zijn dat dit aanvankelijk een minuut goed gaat.
Onthoud: puppy's kunnen sowieso niet lang alleen zijn
En onthoud goed: puppy's kunnen tot de leeftijd van 4 maanden nog niet lang alleen gelaten worden, een paar minuten is meer dan genoeg.
Kies niet altijd een moment totdat het niet meer goed gaat, anders kan je hond het janken of blaffen koppelen aan de beloning: baasje komt thuis. Kies bijvoorbeeld 2 minuten, gaat het goed, kom ook dan weer binnen.
Gaat het goed?
Als het goed gaat, geef hem dan GEEN beloning, maar laat hem lekker met rust. Zo went je pup snel aan het feit dat hij soms alleen is en kan hij zich echt thuis gaan voelen. Bouw rustig op in de tijd dat je weg bent.
Veel oefenen met puppy alleen laten
Oefen met korte momenten op een dag en doe het niet te snel te lang. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat er iemand thuis is als je puppy wakker wordt.
Veel dingen die we aanleren moet je na een tijdje weer opnieuw oefenen. Zeker als het een al even geleden is dat je het hebt geoefend. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest of je een periode veel tijd met je puppy hebt doorgebracht, is het goed om het alleen thuis blijven opnieuw te trainen.
Ook op nieuwe plekken, zoals een vakantiehuisje, of misschien wel na een verhuizing, je kantoor of een hotelkamer moet je weer oefenen met alleen blijven. Dat gaat na een tijdje makkelijker – je hond zal op een gegeven moment door hebben dat de routine op alle plaatsen hetzelfde is.
Het is goed om een routine te hebben die de hond kent en begrijpt. Zeg bijvoorbeeld zoiets als "Ik ben zo terug!" voordat je weggaat. Maar een meer uitgebreide routine, zoals het geven van een gevuld voerspelletje of een snuffelmat op een bepaalde plek als je weggaat, maakt het nog duidelijker voor de hond. Pas wel dat je hond het speeltje niet kan opeten. Botjes kun je niet geven zonder dat je erbij bent. Als je hond erin stikt als je er niet bij bent dan kun je je hond niet helpen.
Hoe kan je een puppy alleen leren zijn?
Het is een kwestie van niet over de grens gaan. Zodra de hond zich zorgen begint te maken, heb je een probleem. De kans dat het misgaat is dan groot. Als je dit gaat oefenen, zorg er dan voor dat je hond al genoeg activiteit heeft gehad. Helemaal fijn als hij misschien zelfs een beetje slaperig is en voorlopig niet uitgelaten hoeft te worden. Zorg ervoor dat je zo realistisch mogelijk traint; dit betekent dat je traint op de plek waar je puppy normaal gesproken is als hij alleen wordt gelaten. Als de hond vrij door het hele huis kan bewegen, oefen dan waar hij meestal slaapt. Het kan een goed idee zijn om wat camera's te installeren, zodat je je hond in de gaten kan houden als hij alleen is. Hier zijn apps voor, maar je kunt ook de camera van je computer gebruiken via bijvoorbeeld Teams / Zoom op je telefoon.
Pup leren alleen te zijn
Hieronder is een stappenplan om een puppy te leren alleen te zijn. Het is belangrijk om dit niet te snel te willen doen, neem de tijd!
Stap 1: zorg dat je hond comfortabel is als jij door de kamer beweegt
Het is niet gek dat de hond van de bank opspringt zodra zijn baasje opstaat. Hij zal je overal willen volgen - zelfs als je alleen maar even naar het toilet gaat. Bij stap 1 gaan we actief belonen en heb je een mandje of kleedje nodig waar je hond op kan liggen. Lok de hond met een beloning naar zijn mand, plekje of de bank. Geef hem de beloning. Beloon extra, alleen al als je hond rustig blijft liggen terwijl je naast hem zit. Sta dan op en geef snel een beloning. Beweeg een beetje rond, niet te druk - je wilt dat hij blijft liggen. Beloon hem als hij netjes blijft liggen. Als hij opstaat, lok hem dan gewoon weer naar zijn plek en beweeg iets minder, net zolang tot hij het begrijpt.
Wanneer je vrij door de kamer kunt bewegen zonder dat de hond van zijn plaats wil komen, ga dan verder naar stap 2.
Stap 2: verlaat de kamer
Nu is het tijd voor jou om de kamer te verlaten. Zeg zoiets als: "Ik kom zo terug!". Als je deze of een andere zin al eerder hebt gebruikt, zorg er dan voor dat je iets nieuws zegt. Zodat de associatie en bij de oude aanwijzing niet wordt gekoppeld aan dit nieuwe routine. Doe één stap, of zelfs maar een halve stap uit de ruimte. Loop terug en beloon de hond. Ga net zo langzaam als in stap 1 en zorg ervoor dat de hond ontspannen op zijn plek blijft liggen terwijl jij steeds wat meer stappen in de andere ruimte zet. Onthoud: later, wanneer de hond alleen wordt gelaten, hoeft hij niet op één plek te blijven, dit is alleen bedoeld om rustig gedrag aan te stimuleren.
Stap 3: introduceer de snuffelmat
Een snuffelmat is een rubberen matje met stroken van fleece. Ze zijn zo gemaakt dat je er traktaties in kunt te verstoppen zodat je hond er een tijdje zoet mee is. Als je het opzoekt op internet, kom je vele variaties tegen. Er zijn ook genoeg video’s en tips over hoe je er zelf eentje maakt.
Zeg nu het zinnetje dat je hebt bedacht, "Ik ben zo terug!" en geef de hond de gevulde snuffelmat. Sta op en zorg ervoor dat de hond lekker door blijft snuffelen. Verlaat de kamer. Kom na een korte tijd weer binnen en vul de snuffelmat opnieuw. Dit is erg belangrijk, vul de mat telkens als je weggaat én als je terugkomt. Het maakt niet uit of je maar een paar seconden, minuten of - wanneer de training is voltooid – zelfs uren weg bent geweest. Wanneer je traint en wilt oefenen, gebruik dan gewoon droogvoer en geef telkens maar een handjevol.
Stap 4: langere tijd alleen thuis
In deze stap verlaat je de kamer voor langere periodes. Het beste zou zijn als de hond blijft liggen op zijn plek en wacht tot je de mat opnieuw komt vullen. Maar als hij je volgt, is dat geen probleem. Dat is misschien een teken dat je stap 1 tot en met 3 nog wat vaker moet oefenen.
Stap 5: sluit de deur
Wanneer de hond bij bijna alle herhalingen in de kamer blijft en daar oké mee is, begin dan de deur open en dicht te doen, als je die hebt.
Stap 6: maak je klaar
Doe je schoenen en jas aan en volg je routine. Sommige honden zullen niet eten als ze merken dat hun baasje weggaat. Als dat het geval is, raak de jas dan gewoon even aan of pak je sleutels en vervolg de routine. Leg vervolgens de sleutels neer en vul de mat opnieuw. Pak de jas, volg de routine, vul de mat opnieuw. Doe je schoenen aan, volg de routine, vul de mat opnieuw. Voeg steeds meer onderdelen toe, zoals aanbrengen van je make-up, parfum, schoenen, sleutels, jas, tas, zet het alarm aan, etc. Wanneer de hond rustig op zijn plek ligt en vrolijk aan de snuffelmat begint als jij klaar bent om de deur uit te gaan, is hij klaar voor de volgende stap. Als je ziet dat je hond nerveus wordt wanneer je met de sleutels rinkelt of naar de kapstok loopt, moet je nog wat langer oefenen.
Stap 7: open de voordeur
Maak je klaar, volg de routine, open de voordeur. Ga niet naar buiten, open gewoon de deur. Herhaal dit totdat de hond net zo kalm is als aan het eind van stap 6.
Stap 8: stap naar buiten
Volg de routine, stap naar buiten. Sluit nog niet de deur achter je, maar zet één stap naar buiten - en dan weer naar binnen, vul de mat opnieuw.
Stap 9: sluit de deur
Volg de routine, stap naar buiten, sluit de deur. Het is een goed idee om je hond tijdens deze stap te filmen. Bij tekenen van stress: hijgen, piepen, rondlopen: ga je direct weer naar binnen en oefen je wat langer met de vorige stappen.
Doe eerst gewoon de deur dicht en open hem meteen weer. Wacht dan vijf seconden, tien, een halve minuut, een minuut voordat je teruggaat. Misschien moet je een aantal sessies bij vijf seconden blijven voordat je verder gaat. Of misschien alleen de deur open en dicht doen. Wie weet kun je na een aantal dagen uitbreiden naar drie minuten. Je hond zal aangeven of hij er klaar voor is! Door hem te filmen, kun je precies zien wat er gebeurt. Zodra je weer naar binnen stapt - vul je de mat opnieuw. Het twee keer vullen van de mat maakt nu deel uit van de routine. De hond zal nu denken dat je even naar buiten gaat om wat voer te halen.
Wanneer je vijf minuten buiten kunt staan zonder tekenen van stress, kun je doorgaan naar stap 10.
Stap 10: vergroot de afstand
Bij deze stap ga je daadwerkelijk ergens heen. Misschien even naar de brievenbus of de voortuin uit. Of je gaat even in de auto zitten, een rondje om het huis rijden of maakt een ommetje naar de buren. Als je in een appartement woont, ga dan met de lift naar beneden en terug. Houd je hond in de gaten via de webcam. Vul de mat opnieuw wanneer je terug bent.
Stap 11: stap in de auto
Als het verlaten van de hond vaak inhoudt dat je in de auto stapt en wegrijdt, moet je dit apart oefenen. In de auto stappen, de auto starten, de deur dichtslaan en alle andere geluiden die erbij horen, moeten mogelijk in aparte stappen worden getraind.
Stap 12: laat je hond alleen
Het is van groot belang om niet te snel te gaan wanneer je je hond voor het eerst alleen laat. Als hij in paniek raakt of begint te blaffen, kunnen weken training voor niets zijn geweest en moet je meerdere stappen teruggaan. Begin met slechts één minuut weggaan, dan twee, drie, vijf. Blijf bij vijf minuten voor een paar sessies, aangezien dit het maximum is dat we hebben geoefend in stap 9.
Daarna kun je langzaam aan wat langer wegblijven. Je hond bepaald hierin wat het tempo is, dat verschilt per dier. Zodra je een uur weg kan blijven, is het meestal geen probleem om die tijd te verdubbelen, maar er zijn geen garanties.
Stap 13: maak er een gewoonte van
Ga oefenen om je hond op verschillende plaatsen alleen te laten met dezelfde routine - de auto, het vakantiehuis, etc.
Het lijkt misschien een hele opgave om het alleen thuis zijn op te bouwen, maar het is belangrijk dat je geen enkele stap overslaat en de hond kalm en ontspannen blijft. Als je hond op een gegeven moment gaat blaffen of piepen, kan dat zijn omdat hij iets buiten heeft gehoord of door een andere afleiding, neem het altijd serieus. Zo zal het alleen thuis blijven elke keer makkelijker worden. Het blijft goed om kleine stappen te oefenen, ook als je hond al wat langer alleen kan blijven.
Schakel een hondenoppas of -uitlater in als je je hond langer dan vier uur alleen thuis moet blijven. Als dat regelmatig voorkomt, maak dan gebruik van een hondenopvang, uitlaatservice of andere oplossing waarbij je hond gezelschap heeft.
Laat je je hond alleen? Zorg dan dat er niets binnen bereik is waarin je hond zou kunnen stikken. Let ook op dat er geen andere gevaren zijn. Sluit de ramen, want honden springen soms naar buiten als ze alleen zijn. En vergeet niet om ervoor te zorgen dat je hond altijd vers water heeft.
Meer artikelen over honden trainen
- Beloningsgericht trainen van je hond
- Klikkertraining pup
- Aandacht krijgen van je pup
- Puppy luistert niet
- Puppy leren spelen
- Aan de riem lopen
- Puppy neemt geen beloning aan
- Auto ritjes met een puppy
- Puppy laten stoppen met bijten
- Start met opvoeden in een nieuwe omgeving
- Pup zelfvertrouwen geven
- Zelfbeheersing van je puppy
- Wat moet je doen als jouw puppy niet "gehoorzaamt"?