Jeuk is een symptoom van een huidaandoening of allergische reactie. Naast jeuk zijn er vaak ook nog andere klachten bij uw hond te zien, zoals rode of geïrriteerde huid of schilfers, vaak door het krabben of likken.

Om er achter te komen wat de jeuk bij uw hond veroorzaakt zal de dierenarts de verschillende oorzaken van jeuk moeten onderzoeken of uitsluiten.

Oorzaken van jeuk bij uw hond

Jeuk door een vlooieninfectie

Vlooien zijn erg besmettelijke kleine beestjes die snel vermenigvuldigen. Wat veel mensen niet weten is, dat de vlooien die op een hond te zien zijn slechts het topje van de ijsberg zijn.

Slechts 5 procent van de vlooien zijn zichtbaar op het dier. De andere 95 procent bevindt zich in de omgeving als eitjes, larven of poppen. In het geval van een vlooieninfectie is voorkomen beter dan genezen.

Met een vlooienkam zal al snel duidelijk worden of de hond inderdaad last heeft van vlooien en kan een behandelplan gestart worden om de infectie te bestrijden.

Maar ook een (bacteriële) ontsteking of schimmel- of gistinfectie kan de oorzaak zijn van jeuk bij uw hond.

Is een infectie niet de oorzaak van de jeuk? Dan zal de dierenarts verder moeten kijken.

Jeuk door allergieën

  • Vlooienallergie: bij honden met een vlooienallergie is het advies regelmatig te behandelen met een middel dat de vlooien voordat ze bijten doodt, zodat het niet tot een vlooienbesmetting leidt.
  • Voedselallergie: bij voedselallergie is de hond overgevoelig voor een eiwit in de voeding. Om er achter te komen of de hond inderdaad een voedselallergie heeft moet een eliminatiedieet gestart worden, met als basis een voor de hond nog onbekende eiwitbron.
  • Contactallergie: bij een contactallergie heeft de hond een overgevoeligheid voor iets waar de huid direct mee in aanraking komt, zoals een vloerkleed of hondenkussen.
  • Atopie: Dit betreft een overgevoeligheid voor stoffen uit de omgeving, zoals huisstofmijt of pollen. Klachten van atopie ontstaan bij honden meestal al op jonge leeftijd.

Hormonale aandoeningen

Er zijn verschillende hormonale aandoeningen die onder andere jeuk veroorzaken, zoals een traag werkende schildklier of het syndroom van Cushing.

Maar ook bijwerkingen van medicatie kunnen jeuk bij honden veroorzaken.

Jeuk door mijten

Parasieten nestelen zich in de huid en ook in de diepere huidlagen. Om er achter te komen of uw hond mijten heeft zal een afkrabsel van de huid genomen moeten worden:

  • De vachtmijt Cheyletiella: vachtmijt zit vaak in de oppervlakkige huidlaag en kan vrij makkelijk door de dierenarts gevonden worden.
  • Schilfermijten: deze mijten veroorzaken schilfers op de rug en jeuk. Schilfermijten zijn erg besmettelijk en kunnen bij mensen ook kleine jeukende plekjes veroorzaken.
  • Demodex, ook wel puppyschurft genoemd: Iedere hond draagt demodexmijten met zich mee. Sommige honden hebben hier een aangeboren verminderde afweer tegen. Bij deze honden vermenigvuldigen de mijten sterk en veroorzaken huidklachten. De aandoening komt voornamelijk voor bij jonge honden. Demodex hoeft geen jeuk te veroorzaken, maar dit kan wel voorkomen.
  • Schurftmijt: schurftmijt wordt veroorzaakt door de sarcoptes mijt en zorgt voor ernstige huidklachten en jeuk.

Jeuk bij honden: de diagnose

Het is belangrijk om de oorzaak van jeuk bij uw hond te achterhalen en te behandelen om erger te voorkomen. Daarnaast is er vaak ook besmettingsgevaar.

Om tot een juiste diagnose te komen zal de dierenarts allerlei mogelijke oorzaken af moeten gaan door vragen te stellen aan u als baasje over de klachten van de hond, het eetgedrag, de leefomgeving, heeft uw hond contact gehad met andere dieren, etc.

In combinatie met lichamelijk onderzoek kan de dierenarts zo alvast een aantal aandoeningen uitsluiten.

Uitsluiten van infecties

Meestal worden infecties als eerste uitgesloten, omdat bepaalde parasitaire infecties al met het blote oog te zien zijn. Daarnaast kunnen huid- en vacht monsters en afkrabsels onderzocht worden op infecties.

Indien nodig kan er een bacterie- of schimmelkweek worden ingezet.

Heeft uw hond inderdaad een infectie die de jeuk veroorzaakt, dan kan een behandelplan gestart worden.

Uitsluiten voedselallergie

Als er een vermoeden is van een onderliggende allergie wordt allereerst een voedselallergie uitgesloten. Als dit niet de oorzaak is wordt via een bloedtest getest op allergie-antistoffen.

Indien deze in het bloed gevonden worden, wordt er uitgezocht waarvoor de hond allergisch is. Ook kan er een huidtest worden gedaan om allergieën op te sporen.

Het onderzoeken van de oorzaak van jeuk bij uw hond kan een lang en frustrerend proces zijn, omdat jeuk een heel algemeen symptoom is dat bij heel veel aandoeningen voorkomt.

Jeuk bij honden verzachten

Jeuk verzachten: wat kunt u doen?

De behandeling en het verzachten van jeuk bij honden hangt af van de oorzaak van de jeuk en is dus elke keer anders.

Bijvoorbeeld bij het behandelen van een vlooieninfectie is het belangrijk om niet alleen de hond te behandelen met een vlooienbestrijdingsmiddel, maar ook in de directe omgeving de vlooieneitjes te verwijderen met een omgevingsspray, zoals de hondenmand of het vloerkleed, om herhaling te voorkomen.

Heeft uw hond een voedselallergie? Dan is een aangepast dieet nodig met eiwitbronnen die geen allergische reactie opwekken.

Bij atopie zijn juist behandelingen nodig die het immuunsysteem laten wennen aan de stof waar uw hond allergisch voor is of juist de overdreven reactie van het immuunsysteem te onderdrukken met medicijnen.

Jeuk hond verzachten

Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts.

Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.

Dierenarts-specialist dermatologie

Gaat de jeuk bij uw hond maar niet over? Dan is het misschien tijd voor een doorverwijzing naar een specialist op het gebied van dermatologie. Bij AniCura hebben we die onder andere bij het Medisch Centrum voor Dieren en bij AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden. 

 

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.