Klikkertraining pup

Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

Soms is een situatie gewoon te druk voor je puppy. Zelfs als je al geoefend en je puppy zijn naam kent, is het alsnog handig om een geluid te hebben dat “ik wil nu je aandacht, beloning volgt” betekent. Dit kun je ook in situaties gebruiken waarin je pup iets ongewenst doet, en jij hem in een gewenste richting wilt sturen.

Lees ook: start met opvoeden

Waarom klikkertraining voor je pup?

Je pup is bijvoorbeeld onderweg naar een onbekende hond maar je weet niet hoe de andere hond op jouw puppy kan reageren. Je wilt geen “Nee!” roepen want dan koppel je een waarschuwing aan een ontmoeting met nieuwe honden. Je wilt alleen de aandacht van je pup zodat hij naar je luistert.

Dus: geluid – instructie – actie. Een vast geluid dat de aandacht trekt, geeft je pup houvast en jou meer tijd.

Het geluid dat je gebruikt kun je met je mond maken, of met een klikker. Vaak wordt deze manier van trainen dan ook wel klikkertraining of clickertraining genoemd.

Klikker of naam van je pup roepen?

Je wilt je pup trainen om te komen wanneer jij dat wilt. Maar daar gebruik je toch de naam van je puppy voor?

Gebruik de naam van je pup niet te vaak: anders loop je het risico dat je puppy het als een willekeurig woord hoort in plaats van iets met een betekenis.

Tip: roep bij het trainen de naam van je pup niet te vaak

Klikkertraining: beginnen

Begin in een omgeving zonder afleiding. Houd snacks die je pup lekker vindt in een zakje of in je broekzak.

  • Maak een ‘tsk’-geluid. Zodra je pup oogcontact maakt, bevestig je dat met een klikker of verbaal en geef je je pup een snack. Zorg ervoor dat je niet tegelijkertijd bevestigt en de beloning geeft, anders heb je kans dat je pup op je handbeweging reageert in plaats van het geluid. Dit is de start van klikkertraining.
  • Herhaal dit zolang je pup op jou gefocust is, oefen daarna terwijl je pup iets anders aan het doen is om te controleren of hij op geluid en niet op je handbeweging reageert.
  • Voeg meer beweging toe: gooi een brokje verder weg, laat je pup het halen en voeg het geluid toe. Creëer een beetje afstand tussen jullie voor je bevestigt en beloont met je ‘klikkergeluid’.
  • Voeg afleiding toe: begin makkelijk met iemand die alleen maar stil staat in dezelfde ruimte, tot spelende honden buiten. Houd in de gaten dat je niet meer dan één keer het geluid hoeft te maken, anders zorg je voor verwarring bij je pup.

Waarom klikkertraining met je hond?

Klikkertraining kan je hond helpen op de lange termijn. Het reageren op dit geluid verbetert hoe en of je hond naar je luistert.

Klikkertraining gebruiken

Je kunt klikkertraining goed gebruiken in de praktijk. Zodra je pup laat merken dat hij het geluid van jou of je klikker herkent en de boodschap begrijpt, kun je hem met je geluid naar gewenst gedrag sturen.

Hieronder vind je enkele manieren om klikkertraining in de praktijk te gebruiken.

Meelopen

Wil je dat hij niet naar een hond rent maar met jou meeloopt? Maak het geluid en bevestig en beloon als hij bij je blijft en meeloopt.

Ongewenst kauwen

Kauwt hij op iets wat niet van hem is? Bied hem iets aan waar hij wel op mag kauwen. Gebruik hier geen eten als beloning om te voorkomen dat je pup denkt dat op iets kauwen wat verboden is, iets lekkers oplevert. Bevestiging en beloning volgt pas als hij op het andere voorwerp gaat kauwen.

Niet te vaak

Net zoals met het gebruiken van zijn naam: gebruik het geluid of de klikker niet te vaak. Je puppy zal erop uitgekeken raken en het gaan negeren.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.