Lintworm infectie bij hond

Een lintworm is een parasiet die in de darmen van mensen en dieren kan voorkomen. De lintworm is een witte, platte worm en bestaat uit allemaal aparte deeltjes die in een sliert aan de kop van de worm vastzitten. Elk deeltje, ook wel proglottide genoemd, bevat tienduizenden lintwormeitjes.

Bij de hond komen vier verschillende soorten lintwormen voor:

  • dipylidium caninum
  • echinococcus multilocularis (vossenlintworm)
  • echinococcus granulosus (hondenlintworm)
  • taenia spp

Naast lintwormen kan uw hond ook besmet raken met andere wormen, zoals spoelwormen, longwormen en hartwormen.

Lees ook: wormen bij honden en wormen bij katten

Symptomen lintworm bij hond

De meeste honden hebben weinig last van een lintworm, waardoor u een lintwormbesmetting niet altijd opmerkt. U herkent een lintworm infectie bij uw hond aan:

  • jeuk rondom de anus
  • “sleetje rijden”: veel honden schuiven door de jeuk met hun kont over de grond
  • buikpijn
  • diarree
  • een heel klein deel van de honden valt af of heeft een darmafsluiting
  • de lintwormdeeltjes (proglottiden) kunt u vaak vinden in de ontlasting, op de plek waar uw hond vaak ligt of in de vacht. De proglottiden lijken erg op rijstkorrels.

Belangrijk: ontworm uw hond ook zonder symptomen

Een hond kan helaas een wormbesmetting hebben zonder dat u dit door heeft. Daarom is het erg belangrijk om uw hond preventief te ontwormen, dus ook als u geen eitjes of wormen in de ontlasting van uw hond ziet. Het Europese advies is om uw hond vier keer per jaar te behandelen tegen wormen. Puppies moeten vaker worden ontwormd.

Wilt u meer weten over wormbestrijding bij uw hond? Ga naar: hond ontwormen

Hoe krijgt een hond lintwormen?

Als een dier besmet is met lintwormen, leven er volwassen lintwormen in zijn of haar darmen. De lintwormen zuigen zich met de kop vast aan de binnenkant van de darm. De proglottiden laten los en kruipen via de anus naar buiten of komen met de ontlasting mee.

Als de proglottiden buiten het lichaam van het dier zijn, knappen ze open en verspreiden de eitjes. De eitjes kunnen zo opgenomen worden door een ander dier. Op deze manier verspreidt de lintworm zich van dier op dier.

Er zijn verschillende manieren waarop uw hond besmet kan raken met lintwormen. Bij elke manier heeft uw hond een lintwormlarve binnengekregen.

Lintworminfectie door vlooien

Uw hond kan een lintworm krijgen van vlooien. Een vlo neemt namelijk lintwormeitjes op. De lintwormeitjes ontwikkelen zich in de vlo tot lintwormlarven.

Als een hond zich schoonlikt kan hij deze vlo inslikken, waardoor de lintwormlarven in de darmen van de hond terecht komen. Hier groeien de larven uit tot volwassen lintwormen die eitjes leggen.

Lintworminfectie via rauw vlees

Ook door het eten van rauw vlees, zoals muizen of andere knaagdieren en ongaar vlees kan uw hond besmet raken met lintwormen. Een aantal dieren, zoals knaagdieren, runderen en varkens, zijn net als de vlo een tussengastheer. Dit betekent dat het lintwormeitje zich in deze dieren ontwikkelt tot larve.
Als deze besmette dieren worden opgegeten, krijgt een hond deze larve binnen. De larven groeien ook hierbij uit tot volwassen lintwormen die eitjes leggen.

Diagnose

Een lintworm wordt vaak niet opgemerkt, omdat de meeste honden weinig tot geen klachten hebben. Vindt u stukjes lintworm? Dan is de diagnose van een lintwormbesmetting makkelijk te stellen. De witte rijstkorrelachtige stukjes in de vacht of in de ontlasting laten zien dat uw hond besmet is met lintwormen.

Lintworm bij hond bestrijden: wormenkuur

Als uw hond lintwormen heeft, krijgt u van uw dierenarts een wormenkuur voor honden. Het is hierbij belangrijk dat het ontwormingsmiddel tegen lintwormen werkt. Na één maand moet u uw hond nog een keer ontwormen om te voorkomen dat uw hond opnieuw besmet raakt.

Een puppy moet vaker worden ontwormd. Ga naar: ontwormen puppy

Vlooienbestrijding

Naast de wormenkuur moet u uw hond behandelen tegen vlooien, omdat uw hond door vlooien opnieuw lintwormen kan krijgen. Ook een anti-vlooienmiddel haalt u bij uw dierenarts.

Omgeving schoonmaken

Daarnaast is het belangrijk om de omgeving schoon te maken, zodat de lintworm- en vlooieneitjes gedood worden en de kans op een nieuwe besmetting kleiner is.

Kat behandelen tegen wormen en vlooien

Heeft u ook een kat? Katten kunnen ook besmet raken met lintwormen, daarom moet u hen ook behandelen tegen lintwormen en vlooien. Ga naar: ontwormen kat en kat ontvlooien

Lintworm besmettelijk voor mens?

Een aantal lintwormen kunnen ook mensen besmetten, maar zijn meestal niet gevaarlijk en veroorzaken alleen jeuk. De vossenlintworm en de hondenlintworm kunnen meer klachten geven.

Vossenlintworm bij mensen

U kunt besmet raken met de vossenlintworm door:

  • het aanraken van besmette vossen- of hondenuitwerpselen
  • het aanraken van de vacht van een besmette hond. De eitjes kunnen namelijk ook aan de vacht van de hond kleven.
  • het aanraken van besmette aarde
  • door het eten van besmet voedsel

Op deze manieren krijgt u de lintwormeitjes in uw lichaam. Hier groeien de eitjes uit tot lintwormenlarven die problemen in de lever, longen, botten en hersenen kunnen veroorzaken. Als dit niet behandeld wordt, kunt u hier in ernstige gevallen aan overlijden. Niet iedereen die besmet raakt met vossenlintworm wordt ziek.

Hondenlintworm bij mensen

Door contact met een hond of zijn ontlasting, of door het op een andere manier inslikken van eitjes, kunt u besmet raken met de hondenlintworm. Ook bij deze lintwormsoort groeien de eitjes uit tot lintwormenlarven. Door deze larven kunt u cystes in uw organen krijgen. Klachten krijgt u meestal pas jaren later, maar er zijn ook personen die er nooit last van hebben.

Besmetting bij hond voorkomen

De kans op een lintwormbesmetting maakt u kleiner door:

  • uw hond op tijd te ontvlooien
  • alleen gaar vlees en gare organen aan uw hond te geven
  • uw hond zo min mogelijk in contact te laten komen met ongedierte

Controleer verder de vacht, ontlasting en de ligplek van uw hond regelmatig op lintwormdeeltjes. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts.

Vier keer per jaar ontwormen

Omdat een lintwormbesmetting vaak moeilijk te zien is, is het advies om uw hond vier keer per jaar preventief te ontwormen. Hiermee wordt uw hond niet beschermd tegen een nieuwe besmetting.

Preventief ontwormen vossenlintworm

Bent u in een gebied waar de vossenlintworm voorkomt? Dan moet u uw hond elke vier tot zes weken ontwormen met een wormenkuur tegen lintwormen. In de afbeelding hieronder ziet u in welke gebieden de vossenlintworm voorkomt. In Nederland komt de vossenlintworm vooral in Zuid-Limburg en Oost-Groningen voor.

Vragen over lintwormen bij uw hond?

Heeft u vragen over lintwormen bij uw hond? Of wilt u advies krijgen over de ontworming? Neem contact op met een AniCura Dierenkliniek bij u in de buurt.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.