Melkklierontsteking bij honden

Is uw teef kortgeleden bevallen? En heeft ze koorts, rode en gezwollen melkklieren en is ze sloom? Dan kan het zijn dat haar melkklieren ontstoken zijn.

Melkklierontsteking bij honden en katten

Een melkklierontsteking komt vaak voor bij honden en katten die net bevallen zijn. Bij melkklierontsteking zijn de melkklieren gezwollen en warm. Door de ontsteking zijn de melkklieren vaak ook pijnlijk. Dieren laten het daarom niet vaak toe als de jongen of u de buik aanraken.

Let op, door de melkklierontsteking mogen de pups of kittens niet meer drinken bij de moeder. De moeder loopt dan vaak weg van haar jongen. Als u merkt dat de pups of kittens honger hebben en melk nodig hebben, neem dan contact op met uw dierenarts.

Hoe ontstaat melkklierontsteking bij dieren

De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de melkklieren. Dit kan gebeuren via de bloedbaan of via de tepelopeningen. Om erachter te komen wat voor bacteriële infectie het gaat, kan de dierenarts de melk van uw teef of poes onderzoeken.

Melkklierontsteking en schijndracht

Melkklierontsteking komt zelden voor bij schijndracht. Ook bij schijndracht kan een zwelling van de melkklieren en zelfs melkproductie optreden. Het komt dan zelden voor dat de teef of poes een melkklierontsteking heeft.

Symptomen melkklierontsteking hond en kat

Een teef of poes met melkklierontsteking maakt meestal een zieke indruk. Symptomen zijn vaak:

  • sloomheid
  • koorts (lees ook koorts bij hond en bij kat)
  • harde, rode en gezwollen melkklieren
  • meestal komt er nog wel melk uit de tepels

Behandeling bij melkklierontsteking

Wordt de melkklierontsteking veroorzaakt door een bacteriële infectie? Dan zal de dierenarts een antibioticum voorschrijven. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met dat de pups of kittens nog melk nodig hebben van de moeder. De antibiotica die de moeder krijgt, is daarom niet schadelijk voor de pups of kittens.

Als het nodig is, kan de dierenarts de melkklier iets insnijden om het geel-witte vocht uit de klieren te halen. Op die manier wordt de spanning in de klier verlicht en zal de ontsteking sneller genezen. Ook het deppen van de tepels met watjes met kamferspiritus kan helpen de ontsteking sneller te laten verdwijnen.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.