Met de hond naar de dierenarts

Sommige honden vinden een bezoek aan de dierenarts een beetje spannend. Hoe maakt u de ervaring voor uw hond zo stressvrij mogelijk? Dat leest u hier.

Met uw hond naar de dierenarts? Zo bereidt u ‘m voor!

Alle honden moeten eens in de zoveel tijd op bezoek bij de dierenarts, of het nu is voor de jaarlijkse gezondheidscheck, vaccinatie of een consult. 

Onze dierenartsen en assistenten gaan liefdevol en voorzichtig met uw hond om, om stress bij een onderzoek of behandeling zoveel mogelijk te voorkomen. Ook u kunt uw hond helpen met een goede voorbereiding. In dit artikel leest u een aantal tips.   

Bekijk dit filmpje als uw hond veel stress krijgt als jullie naar de dierenarts gaan.

 Met hond naar dierenarts

Wat is een goede voorbereiding?

Het is belangrijk dat u uw hond voorbereidt op situaties die plaatsvinden bij de dierenarts. Denk bijvoorbeeld aan op één zij liggen, het aanraken van de poten, het optillen van de staart, het opmeten van de temperatuur of mondonderzoek.

Wanneer u deze situaties oefent met uw hond, zal hij of zij bij het bezoek aan de dierenarts minder schrikken.

Hoe eerder u begint met de voorbereiding, hoe beter. Train uw hond bij voorkeur al vanaf dat het een puppy is. Dan heeft uw viervoeter er geen problemen mee als de dierenarts in zijn oor kijkt, zijn temperatuur meet of zijn poten aanraakt.

Is uw hond al volwassen? Geen zorgen, ook oudere honden kunnen nog goed getraind worden voor de dierenarts.

Tips voor een goede voorbereiding op de dierenarts

Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten wanneer u uw hond traint voor een bezoek aan de dierenkliniek:

  1. kies een passend tempo
  2. begin met korte sessies
  3. leer signalen van uw hond herkennen
  4. blijf kalm en beheerst
  5. bouw de training rustig op
  6. geef liefde en beloon uitgebreid

Pas u vooral aan aan de behoefte van uw hond en train op zijn tempo. Begin met korte trainingssessies, zodat uw hond kalm en ontspannen blijft. Het is daarnaast belangrijk dat u de signalen van uw hond leert herkennen, zodat u rekening kunt houden met het opstellen van de training en de behoefte van uw hond. Bouw verder rustig op en geef altijd een passende beloning na de training. Training hoort tenslotte leuk te zijn!

Loop af en toe binnen bij de kliniek

Ook kunt u met de dierenarts of assistent bespreken om af en toe spontaan even binnen te lopen in de kliniek, als u in de buurt bent. De assistente geeft dan iets lekkers en weegt hem of haar bijvoorbeeld. Zo wordt een bezoek aan de dierenarts gewoner en gebeurt er niet altijd iets spannends.

Doe dagelijks onderzoek bij uw hond

Wanneer u dagelijks onderzoek doet bij uw hond, bent u op tijd bij eventuele ziektes of blessures. Begin met het onderzoeken van de mond, neus, ogen en oren van uw hond en werk door naar de rest van het hondenlichaam. Controleer of er sprake is van uitslag op de huid of klitten in de vacht.

Kijk ook goed of niks opgezwollen is, met name in de poten, nek en rug van uw hond. Het is ten slotte verstandig om de temperatuur van uw hond regelmatig op te meten.

Heeft u advies nodig? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

 

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.