Als uw hond veel krabt of likt

Veel krabben of likken door uw hond kan komen door een huidirritatie. Andere symptomen van een huidirritatie zijn:

  • zich vaak over de kop wrijven
  • de kop en de oren schudden
  • op de poten kauwen en eraan knagen

Dit zijn voor uw viervoeter manieren om te vertellen dat hij of zij een huidirritatie heeft. Zo’n irritatie kan zomaar ontstaan, of langzaamaan steeds erger worden.

Oorzaak van huidirritatie achterhalen

De irritatie waarvan uw dier last heeft kan meerdere oorzaken hebben. Uw AniCura dierenarts helpt u graag met deskundig huidonderzoek en uitgebreide kennis de oorzaak te vinden. En u zo te adviseren over de juiste behandeling.

Wees er vroeg bij en voorkom erger

Hoe eerder u erbij bent, hoe makkelijker problemen vaak te behandelen zijn. En het belangrijkste: hoe sneller uw hond weer zonder klachten lekker hond kan zijn!

Mogelijke oorzaken van krabben en likken bij honden

Atopische dermatitis 

Atopie is een veelvoorkomende huidziekte waarbij de hond overgevoelig of allergisch is voor bepaalde stoffen uit zijn of haar omgeving, zoals stuifmeel, schimmels of huisstofmijt. 

Huisstofmijt 

De belangrijkste symptomen zijn heftige jeuk met huidinfecties (roodheid en schilfering), en dan met name bij de snuit, oren, oksels, liezen en poten. Maar ook bijvoorbeeld een terugkerende oorontsteking kan komen door atopische dermatitis.

De typische verspreiding van huidklachten bij atopie - afbeelding vergroten

De gemiddelde leeftijd waarop de ziekte bij honden ontstaat is één tot drie jaar. Hondenrassen waarbij deze ziekte vaker voorkomt zijn bijvoorbeeld de Duitse herder, boxer, golden retriever, shar-pei, terriër, Ierse setter, poedel en shih-tzu.

Atopische dermatitis is een veelvoorkomende aandoening bij honden die helaas niet te genezen is. Uw AniCura dierenarts kan wel helpen deze onder controle te brengen, zodat uw hond zo min mogelijk last heeft van de klachten.

Overzicht jeuk - afbeelding vergroten

Voedselallergie

Uw hond kan allergisch zijn voor één of meerdere bestanddelen van zijn of haar voeding. Deze allergie ontwikkelt zich in de loop van het leven en is vaak al op jonge leeftijd zichtbaar. Symptomen zijn bijvoorbeeld:

  • jeuk over het lichaam, waardoor uw hond bijvoorbeeld veel kan gaan krabben en likken of vaak met de kop schudt

De klachten lijken op die van een vlooienallergie. Met een speciaal dieet (eliminatiedieet) kan uw dierenarts met u onderzoeken voor welke stof in de voeding uw dier allergisch is. Heeft uw hond een voedselallergie? Dan blijft uw dier hier levenslang last van houden en heeft hij of zij een aangepast dieet nodig.

Vlooien of mijten

Vlooien of mijten kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van de aanhoudende jeuk en irritatie bij uw hond. Ook kan uw hond een vlooienallergie hebben of last hebben van oormijt

Deze allergie veroorzaakt ook heftige jeuk, vaak op de achterste helft van het lichaam. Met een speciale huidtest kan deze allergie eenvoudig aangetoond worden.

Vlooien of mijten kunnen bestreden worden met een middel tegen deze parasieten. Uw AniCura dierenarts helpt u graag met advies over de bestrijding.

(Huid- of) oorontsteking

De huid en/of de oren van uw hond kunnen geïnfecteerd zijn met bacteriën of schimmels.

Een oorontsteking kunt u bijvoorbeeld herkennen aan:

  • veel krabben aan het oor
  • roodheid in of rond het oor
  • schudden van de kop
  • vieze geur uit het oor
  • veel oorsmeer
  • scheef houden van de kop

Verreweg de meeste oorontstekingen worden veroorzaakt door een onderliggend huidprobleem, zoals een allergie. Om terugkerende ontstekingen te voorkomen, moet deze allergie gevonden en aangepakt worden.

PSOM

PSOM staat voor Primaire Secretoire Otitis Media, en wordt ook wel lijmoor en Otitis Media with Effusion (OME) genoemd. De aandoening komt bijna alleen voor bij cavaliers, en dan met name bij cavalier King Charles-spaniëls. Mogelijke symptomen zijn:

  • matige tot ernstige pijn aan de kop of oren
  • krabben aan het oor
  • overdreven gapen
  • janken
  • doofheid

Zo helpen we u om de oorzaak van huidklachten te vinden

Bij een huidprobleem bij honden zijn vaak meerdere testen nodig om de juiste oorzaak te vinden. Mogelijke onderzoeken en behandelingen zijn:

Voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek

We kijken met u naar de voorgeschiedenis en levensstijl van uw hond en doen een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt ook gekeken naar mogelijke vlooien, mijten of andere parasieten bij uw dier.

Laboratoriumonderzoek

Om mogelijk andere oorzaken van de huidproblemen bij uw hond uit te sluiten, zoals schimmels en bacteriën, kan het zijn dat de dierenarts huidtesten doet. Voor deze testen zijn bijvoorbeeld huidafkrabsels of vachtpluksels nodig.

Bestrijden van parasieten zoals vlooien en mijten

Parasieten zijn niet altijd goed met het oog zichtbaar. Het kan zijn dat uw dierenarts een proefbehandeling tegen parasieten adviseert om zo te kijken of hiermee de klachten verdwijnen.

Behandeling van een aanwezige infectie

Zijn er bacteriën of schimmels gevonden, bijvoorbeeld bij de oren? Uw dierenarts geeft hiervoor medicatie.

Is er niets uit de onderzoeken gekomen?

Waarschijnlijk heeft uw dier dan een allergie

Komt er niets uit deze onderzoeken of houdt uw dier na bijvoorbeeld een parasietenbehandeling of medicatie tegen oorontsteking nog steeds klachten? Dan is de kans groot dat uw dier last heeft van atopische dermatitis (meest waarschijnlijk) of een voedselallergie.

Vervolgstap: een allergieonderzoek

Om de type allergie en de stof waarvoor uw dier allergisch is (allergeen) vast te stellen, zal uw dierenarts een dieet (eliminatiedieet), bloedonderzoek en/of een huidtest adviseren. Als nodig verwijzen we u hiervoor naar een AniCura specialist in dermatologie bij huisdieren.

Advies als uw hond veel krabt of likt

Heeft u een vraag over huidklachten bij uw hond, zoals bij veel krabben of likken? Of wilt u een afspraak maken? Neem gerust even contact met ons op, we helpen u graag verder.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.