Nierfalen bij de hond
Bij nierfalen krijgt een hond gezondheidsklachten doordat de nieren niet meer goed werken. Vaak vallen de gezondheidsklachten pas op wanneer een groot deel van de nieren al beschadigd is. Bij nierfalen werkt minimaal 75% van de nieren al niet meer.
De nieren zijn ook bij dieren een belangrijk orgaan. Het orgaan zorgt onder andere voor het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed, zodat deze kunnen worden uitgeplast. Ook zorgt het ervoor dat er voldoende vocht en zout in het lichaam is.
Veel plassen en andere symptomen van nierfalen hond
Mogelijke symptomen bij een hond met nierfalen zijn:
- veel drinken
- veel plassen
- gewichtsverlies
- misselijkheid, braken en minder graag willen eten
- diarree
- slechte adem
- minder actief zijn
- ongecoördineerd lopen
Herkent u bovenstaande symptomen bij uw hond? Voorkom ernstige gezondheidsproblemen en maak een afspraak met uw dierenarts.
Verschil acuut en chronisch nierfalen bij de hond
Er zijn twee vormen van nierfalen: acuut nierfalen en chronisch nierfalen.
Acuut nierfalen bij de hond
Bij acuut nierfalen zijn de nieren in een hele korte tijd ernstig beschadigd geraakt en daalt de nierfunctie snel. Een mogelijke oorzaak is een vergiftiging. Sommige stoffen zijn schadelijk voor de nieren, denk bijvoorbeeld aan antivries, lelies of een overdosering van bepaalde medicijnen.
Bij een ernstige vergiftiging geeft de dierenarts uw dier een infuus waardoor er veel vocht in het lichaam van uw hond komt en de gifstoffen worden verdund. Als de hond snel behandeld wordt, is herstel soms mogelijk.
Andere oorzaken van acuut nierfalen zijn bijvoorbeeld een bacteriële infectie, uitdroging, te hoge bloeddruk of nierstenen.
Chronisch nierfalen bij de hond
Bij chronisch nierfalen verliezen de nieren langzamerhand hun functie. De schade en de gezondheidsproblemen ontstaan daarmee ook langzaam. Ook acuut nierfalen kan chronisch worden als het probleem langdurig aanwezig is.
Mogelijke oorzaken van chronisch nierfalen zijn:
- bacteriële infectie
- tumor
- chronisch te hoge bloeddruk
- erfelijke nieraandoeningen zoals PKD (polycystic kidney disease)
- stapelingsziekte amyloïdose
- nierstenen
Door de schade ontstaat er littekenweefsel op de nieren. Herstel van dit littekenweefsel is helaas niet meer mogelijk. Gelukkig zijn er manieren om honden met chronisch nierfalen toch nog een tijd te helpen. Het belangrijkste is dat zo snel mogelijk de oorzaak van het nierfalen zo snel mogelijk aangepakt wordt, zodat verdere schade voorkomen wordt.
Vaststellen nierfalen bij de hond
Om te bepalen of uw hond nierfalen heeft is er altijd urine- en bloedonderzoek nodig.
De urine wordt onder andere onderzocht op eiwitten, concentratie en op bacteriën. Lees ook: urineonderzoek hond en kat
Het bloed wordt ook onderzocht op verschillende stoffen. Om de nierfunctie te bepalen worden in ieder geval de concentraties van creatinine en ureum in het bloed gemeten.
Voor het vaststellen of uitsluiten van nierfalen vergelijkt de dierenarts de uitslagen van het bloed- en urineonderzoek met elkaar. Soms is er aanvullend onderzoek nodig zijn om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Denk bijvoorbeeld aan een echo van de nieren.
Behandeling nierfalen hond
De behandeling van nierfalen hangt af van de oorzaak van de schade aan de nieren. Door de oorzaak zo snel mogelijk aan te pakken, wordt voorkomen dat de nieren nog meer schade oplopen.
Helaas kan al ontstane schade aan de nieren niet altijd meer ongedaan worden. Het is belangrijk dat uw hond zich door de behandeling beter gaat voelen en dat de nierfunctie zo lang mogelijk voldoende is om een goed leven mee te leiden.
Uw dierenarts zal u informeren over de toestand van de nieren van uw hond en wat de behandeling voor uw hond precies betekent.
Na de behandeling
Voor goede nazorg na een behandeling is het belangrijk om de instructies van uw dierenarts goed op te volgen.
Sommige honden zullen voor de rest van hun leven medicatie meekrijgen. Zorg ervoor dat u deze dus altijd in huis op voorraad heeft en dat u zich goed houdt aan de dagelijkse dosering.
Het is verder belangrijk dat een hond met nierproblemen altijd onbeperkt vers water kan drinken.
Krijgt uw hond op advies van de dierenarts een nierdieet , maar vindt uw hond dit niet smakelijk? Probeer de voeding dan te mixen met een klein beetje(!) boter of slagroom.