Oormijt bij honden

Kleine beestjes in de oren van uw hond: dat is erg vervelend. Gelukkig is oormijt snel te herkennen en behandelen. Wat oormijt precies is en wat de symptomen zijn, leest u hier.

Wat is oormijt bij honden?

Oormijt is een klein beestje dat eitjes legt op de huid van uw hond. Deze eitjes ontwikkelen zich in de gehoorgang van de hond en worden na drie weken een volwassen mijt.

Ze leven van de oorsmeer en huidcellen van een hond en worden overgedragen door direct contact met andere huisdieren met oormijt. 

Besmettelijkheid van oormijt

Oormijt is besmettelijk tussen honden en andere huisdieren. De oormijt van uw hond kan zo indirect ook een oorontsteking bij uw kat veroorzaken. Oormijt is verder niet besmettelijk voor mensen.

Oorzaak oormijt bij honden

De directe oorzaak van oormijt bij uw hond is besmetting door andere dieren. De oorzaak van oorproblemen die vervolgens kunnen ontstaan door de oormijt is een lage weerstand. Dat is vaker het geval bij jongere honden.

Diagnose oormijt bij honden

Oormijten zijn erg klein, maar u kunt ze zien als het oor wordt verlicht. Dit zal uw dierenarts waarschijnlijk doen om de oormijt te diagnosticeren.

Mocht de diagnose van oormijt niet direct te doen zijn door de dierenarts, zal er een uitstrijkje gemaakt worden om de oormijt onder de microscoop te bekijken. Bij een gezondheidscontrole worden de oren ook standaard gecontroleerd op mogelijke oorproblemen, zoals een oorontsteking en oormijt bij uw hond.

Symptomen oormijt bij hond 

Als een oormijt zich een tijdje in een oor heeft genesteld, verschijnen de eerste symptomen. Uw hond kan last krijgen van:

  • Hevige jeuk aan het oor en gaat daardoor krabben of schudden met het hoofd;
  • wonden door teveel krabben;
  • bruin oorsmeer;
  • een stinkend oor;
  • opgezwollen oorschelp

Deze symptomen kunnen echter ook al wijzen op een oorontsteking, wat een gevolg kan zijn van oormijt. Raadpleeg dan een van onze dierenartsen.

Oormijt hond behandelen

Oormijt is erg besmettelijk en het gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk dat u uw hond(en) laat behandelen om de oormijt te bestrijden. Wanneer de infectie doorzet, kan uw hond namelijk een oorontsteking krijgen. Hierdoor kan zelfs het trommelvlies kapot gaan, wat leidt tot doofheid. 

Alle dieren in huis behandelen

Ook raden wij aan dat u alle dieren die aanwezig zijn in huis (zowel honden als katten) tegelijktijd laat behandelen. Het kan namelijk zo zijn dat uw andere huisdieren geen symptomen laten zien, maar wel besmet zijn.

Wanneer deze dieren niet worden behandeld, kunnen ze elkaar opnieuw besmetten.

Oormijt bij uw hond zelf behandelen

Nadat u bij de dierenarts bent langsgeweest, kunt u de oormijt bij uw hond zelf verder behandelen.

Reinigen

De behandeling bestaat in ieder geval uit grondig reinigen. De mijten verstoppen zich namelijk in grote hoeveelheden zwart oorsmeer en zijn dan moeilijker te doden. 

Mijtdodend middel

Naast het reinigen kan oorzalf met een mijtdodend middel of een pipetje met een mijtdodend middel worden ingezet. De oorzalf moet één of twee keer per dag in het oor aangebracht worden. Let op dat u alle dieren in huis behandelt. 

Katten ook behandelen

Als uw hond oormijt heeft, raden we u aan de katten in huis ook te behandelen. Voor katten kan in theorie ook zalf worden ingezet, maar dat is niet zonder risico. Katten wassen zich namelijk en kunnen de zalf oplikken. Dit is gevaarlijk, omdat er een vrij pittig mijtdodend middel in de zalf zit. Neem daarom contact op met uw dierenarts.

Controle

We raden aan om drie weken na de behandeling op controle te komen. Door de dierenarts te bezoeken weet u zeker of uw hond helemaal van de oormijtinfectie af is.

Demodexmijt

Een andere soort mijt waarvan vooral jongere honden en puppy's last van kunnen hebben is demodex. Lees hierover op: demodex bij honden.

Kosten dierenarts oormijt

De kosten van de behandeling van oormijt verschilt per type en merk medicatie. Uw dierenarts zal hierover adviseren en laat u weten wat de kosten zijn. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.