Help! Mijn puppy eet alles van straat

Net zoals kinderen steken puppy’s graag van alles in hun mond, ook als het van de straat komt. Maar hoe voorkom je dat je pup alles eet wat hij tegenkomt tijdens wandelen? Lees hier tips om dit te voorkomen of af te leren.

Net zoals kinderen steken puppy’s graag van alles in hun mond, ook als het van de straat komt. Peuken, steentjes, zwerfafval of poep worden allemaal onderzocht tijdens het wandelen door het te eten.  

De meeste puppy’s leren het af om alles van straat te pakken of stoppen er vanzelf mee, maar het kan ook een obsessie worden. Een obsessie die kan leiden tot een bezoekje aan de dierenarts.  

Nieuwsgierig hoe je je pup andere dingen kan leren? Lees ook: hoe train ik mijn pup? 

Puppy afleren alles te eten 

Een hond het eten van allerlei dingen afleren kan lastig zijn, maar het kan. Een hyperfocus op eten is niet fijn. Maar die focus op eten is wel te trainen. 

De situatie 

Je puppy heeft iets te pakken gekregen op straat waarvan jij echt niet wilt dat hij het eet. Het is dan verleidelijk om achter je puppy aan te rennen en hem te dwingen het los te laten, maar doe dat niet! Op deze manier kan je puppy het gaan zien als uitdaging of spelletje.  

Je kunt je pup beter leren om zijn gevonden lekkernij los te laten of beter nog, om het niet op te pakken.  

Stappenplan 

Hoe leer je je puppy om voorwerpen op straat niet op te eten? We helpen je met een stappenplan. 

  1. Voorbereiding 
  2. Bekende omgeving 
  3. Wachten 
  4. Check-in bevestigen 
  5. Herhaling 
  6. Zonder riem 
  7. Commando toevoegen 
  8. Onbekende omgeving 

Hieronder gaan we verder in op deze stappen. 

1. Eet-training voorbereiden 

Maak een bord met kleine, hondvriendelijke snacks. Denk aan hondenkoekjes of stukjes groente of fruit. Maak ook een zak met serieuze, luxe snacks zoals bijvoorbeeld een kluif. Dit wordt de beloningszak. Belangrijk hierbij is dat jouw puppy weet en beslist wat ‘klein’ en ‘luxe’ is. Lees ook: honden en voeding

2. Bekende omgeving 

Lijn je puppy aan en begin in een bekende omgeving zoals de woonkamer of achtertuin. Het is handig om iemand te vragen om te helpen. Laat je helper het bord met de kleine snacks ongeveer drie tot vier meter van je puppy op de grond zetten. Je pup moet het bord zien, maar niet vechten om erbij te komen. Als dat wel gebeurt, maak jij de afstand groter tussen je pup en het bord. 

3. Wacht bij het eten 

Laat je puppy het eten en het bord opmerken en wacht. Als je pup zich vervolgens op jou richt in plaats van direct op het eten, bevestig je positief en geef je hem een luxe snack. Is je pup alleen maar op het eten op het bord gericht? Houd vol. Ook zou je kunnen nadenken over een ander type training. Lees ook: klikkertraining pup 

4. Contact van je pup bevestigen 

Heb je het contact van je pup bevestigd? Gooi een kleine snack en vertel je pup dat hij het mag pakken. Als je pup eerst naar jou kijkt, kun je een stap richting het bord zetten. Bevestig elke blik van je pup, het gaat erom dat je pup niets doet zonder jouw bevestiging. De lijn hangt heel de tijd losjes, een strakke lijn vraagt om te veel aandacht van je pup. 

5. Herhaling 

Kan je puppy langs het eten lopen zonder aan te vallen? Dan is het tijd voor de luxere snacks op de grond. Herhaal de voorgaande stappen. 

6. Zonder riem 

Gaat ook dit goed? Dan kun je het proberen zonder riem. Gebruik in plaats van een bord een transparante bak met deksel: maak er gaten in zodat je puppy kan ruiken wat er voor lekkers in zit. Is je puppy geïnteresseerd? Wacht dan tot hij bevestiging zoekt bij jou. 

7. Commando toevoegen 

Alleen maar successen? Dan kan je het gesproken commando toevoegen.  

Commando ‘Nee

Eerst beloon je de focus op jou – in plaats van de focus op het eten. Je hond zal het commando ‘Nee’ gaan koppelen aan het laten liggen van eten of voorwerpen. Handig! 

Beginnen 

Train met het eten in zicht, waar je hond niet naartoe mag. Gebruik voorgaande tips in dit stappenplan voor deze stap. Wees heel scherp en zeg ‘laat liggen’ op het moment dat je pup zijn kop in jouw richting beweegt. Bevestig en beloon elke keer dat hij dit doet. 

Vervroeg het commando 

Vervolgens zeg je het commando elke keer iets eerder tot je het kunt zeggen zodra je ziet dat de puppy naar de bak kijkt. Als je jezelf moet herhalen voor je hond naar jou opkijkt, zijn de stappen nog te groot geweest. Doe een stap terug en/of herhaal de eerste vier stappen met de gesproken aanwijzingen.  

Juiste beloning 

Zorg er wel voor dat de beloning de moeite om te luisteren waard is. Lees ook: beloningsgericht trainen van je pup

Onbekende omgeving 

Dan kun je nu de training in een onbekende omgeving uitproberen. Zorg ervoor dat je op verschillende plekken oefent voordat je de training in een echte situatie op straat moet toepassen. 

Straatvondst van je puppy ruilen voor hij het opeet 

Heeft je puppy al iets te pakken? Je weet nu dat erachteraan gaan geen goed idee is. Gebruik het ruilspel. Lees ook: ruilen met je pup

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.