Je pup zelfvertrouwen geven

Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

Met deze stimulerende spelletjes geef je je pup zelfvertrouwen en bouw je aan de puppy-baasje relatie op een speelse manier. 

Jij bent zijn zelfvertrouwen 

De beste - maar zeker ook meest speelse - manier om het zelfvertrouwen op te bouwen van je puppy is om samen leuke dingen doen. Wanneer je puppy eenmaal begrijpt dat jij de bron bent van alle pret en avonturen is de kans groot dat hij jou opzoekt bij nieuwe ervaringen. Jij ben de steady factor. 

Band opbouwen 

Dit stimuleert niet alleen het zelfvertrouwen van je pup, maar zorgt ook voor de ontwikkeling van een goede band met jou.  

De band opbouwen met je puppy draagt bij aan de ontwikkelingen van zijn zelfvertrouwen 

Lees ook: waarom je puppy socialiseren zo belangrijk is 

Zelfvertrouwen van je pup: de wandeling 

De wandelingen met je hond zijn erg belangrijk voor het zelfvertrouwen. 

Het belang van de wandeling 

Soms passeer je een hond en een baas die wel aan het wandelen zijn, maar niet samen. Het enige verband tussen de twee is hun riem, verder zitten ze allebei in hun eigen wereld (op de telefoon of vast aan de riem). Dit is niet alleen ongezellig, maar ook een reden waardoor je een deel van de training en ontwikkeling (van het zelfvertrouwen) misloopt. 

Wandelen is voor heel veel aspecten van het leven van een hond belangrijk, waaronder sociale, fysieke en mentale gezondheid van je hond. Ook zijn de wandelingen niet alleen nodig voor een plasje en beweging, ze zijn een spannend moment voor jouw pup en dus: een kans tot leren en het opbouwen van meer zelfvertrouwen en dus rust.

Wandel in het begin vooral kort en vaak met je pup. Lees ook: hoeveel mag een puppy bewegen en hardlopen met je hond 

Een band opbouwen 

Misschien nog wel belangrijker, het is ook het moment om jullie puppy-baasje band op te bouwen. De band opbouwen met je puppy draagt bij aan de ontwikkeling van zijn zelfvertrouwen. 

De omgeving gebruiken voor zelfvertrouwen 

Mensen, zeker volwassenen, bewegen zich vaak zo snel mogelijk door de omgeving heen. Maar dat kan alleen omdat mensen vertrouwen op hun omgeving. Voor een puppy is alles nog nieuw en spannend.  

Kijk eens met een open blik om je heen

Zie je kreupelhout, heuvels, water, fietspaden of bermen? Wat het ook is: het kan een speelomgeving zijn voor je pup, maar ook pijnlijk, ziekmakend, of op een andere manier gevaarlijk. Dit onderzoeken is dus essentieel voor je hond. Samen met je puppy de omgeving verkennen draagt bij aan de ontwikkeling en het zelfvertrouwen van je hond. 

Gebruik die omgeving met in je achterhoofd natuurlijk ook de veiligheid van je puppy. Je wilt niet dat hij een negatieve ervaring heeft omdat jij te enthousiast bent. Wandel met puppy’s dan ook nooit te lang. Lees ook: rust en vermoeidheid van je pup

Parcours voor de ontwikkeling van je pup 

Je kan je omgeving gebruiken om zowel de fysieke als lichamelijke ontwikkeling van je pup te bevorderen. Hierbij kun je denken aan een spelvorm met honden die parcours worden genoemd. Wat kun je doen en gebruiken als parcours?  

  • Evenwicht oefenen op dingen zoals platte rotsen, omgevallen bomen, een lage stenen muur, een bankje of een boom.
  • Een muur van een huis of een prullenbak gebruiken om je pup die op zijn achterpoten staat te ondersteunen.
  • Kruipen onder een laaghangende boomtak, een hek of een fietsenrek om ‘tijgeren’ te oefenen.  

Laat je pup springen, klimmen en slalommen met behulp van alles wat al in je omgeving aanwezig is. 

Lok en beloon je pup met wat lekkers en je hebt al snel een pup die leniger is, meer lef heeft en jou ziet als bron van vermaak en avontuur. Kortom een zelfverzekerde pup.  

Veiligheid van het parcours 

Andere dingen waar je aan moet denken om parcours veilig en leuk te houden: 

  • Zorg ervoor dat je pup is opgewarmd. Eerst dus wandelen voor de spieren aan de slag gaan.
  • Wees extra alert bij natte en gladde oppervlaktes.
  • Laat een pup niet van hoogtes springen die hoger zijn dan hem. Til je puppy op en als je hem wel laat springen, check eerst of de landing van zacht materiaal is.
  • Regel een tuigje voor je pup zodat je hem veilig uit situaties kan begeleiden. 

Zorg er altijd voor dat obstakels aansluiten bij wat je pup kan. Er zit nogal een verschil tussen wat je puppy of een atletische volwassen hond aankan. Ook per hondenras kan dit erg verschillen. Houd daar rekening mee bij het kiezen van je puppy.  

Rust 

Het is al een aantal keer genoemd in dit artikel, maar rust is essentieel voor puppy’s. Ze slapen bijvoorbeeld heel veel – zorg je hier niet voor, kan dit gevaarlijk en vervelend zijn voor je puppy én zijn omgeving. Lees ook: ru

Zelfvertrouwen opbouwen in een nieuwe omgeving 

Parken en paden zullen snel een veilige omgeving worden met niet al te veel prikkels. Als je wandelingen spannender wilt maken, is het vertrouwde park verlaten een idee. Lees ook: start met opvoeden in een nieuwe omgeving

Op ongelijke ondergrond lopen is een nieuwe fysieke uitdaging en je stelt je pup bloot aan nieuwe prikkels, een woest bos ruikt en klinkt anders dan het hondenveldje.  

Is je pup inmiddels toe aan een nieuwe uitdaging? Neem brokjes of speelgoed mee zodat je puppy kan gaan zoeken. Zo wordt hij mentaal en fysiek gestimuleerd, wat weer bijdraagt aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je pup.  

Deze zoektochten zijn een betere manier van bewegen dan een bal gooien: dit kan op een oneven ondergrond de gewrichten te veel belasten.  

Kortere wandeling, maar meer avontuur 

Met deze spelletjes en avonturen is je wandeling misschien korter, maar je stimuleert je pup wel op andere manieren. Je pup ontwikkelt zijn zelfvertrouwen en een goede band met jou als zijn baasje. 

Als je puppy ouder wordt, kun je afstand en avontuur combineren om te zorgen dat je pup genoeg beweging krijgt. Zo weet jouw pup dat hij op jullie band kan vertrouwen voor avontuur, veiligheid en het kwijtraken van zijn energie. 

Meer artikelen over honden trainen

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.