Puppy of krokodil? Hoe leer ik mijn puppy bijten af?

Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

Puppy’s zijn schattig, aaibaar en heel leuk. Meestal. Sommige pups lijken eerder een kruising van een hond en een krokodil te zijn met al dat bijten. En dat kan verdraaid lastig zijn.  

Hoe laat ik mijn puppy stoppen met bijten? 

Als je puppy alles stukbijt resulteert dat soms in frustratie. Een pup kan in de je gordijnen bijten, de goede schoenen kapotbijten en in je handen bijten. En dan blijken die puppy-tandjes behoorlijk scherp. Lees ook: alles over het gebit van uw puppy

Dat bijten is grappig als je van leedvermaak houdt, maar flink frustrerend als je je pup wilt opvoeden tot een vriendelijke, fatsoenlijke hond. Dus hoe laat je je puppy stoppen met in alles bijten? 

Start 

Elk gedrag heeft een reden, bijten ook. Probeer als eerst te ontdekken waarom je puppy bijt. Zodra je weet wat de oorzaak is, is het veel makkelijker om een oplossing te vinden. 

Waarom bijt mijn pup? 

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom jouw puppy in jou, je schoenen of je kinderen bijt: 

  • Je pup maakt allemaal nieuwe dingen mee, onderzoek gebeurt nu eenmaal (onder andere) met de bek. 
  • Het is hilarisch! Sommige puppy’s bijten omdat ze denken dat het een spelletje is. Er wordt namelijk geroepen of je wordt zelfs achterna gerend. Spannend! 
  • Andere pups bijten juist omdat ze bang zijn. Als je puppy gromt of op andere manieren laat zien dat hij zich niet fijn voelt en je herkent die boodschap niet, dan is de volgende stap bijten. 
  • De tandjes jeuken. Wanneer je pup tanden wisselt, kan dat best ongemakkelijk zijn. Afleiding komt dan uit bijten en kauwen. 
  • Stress verminderen. Voor sommige puppy’s is bijten en op van alles kauwen een teken van stress, bijvoorbeeld omdat ze alleen gelaten worden. 
  • Het smaakt lekker. Hopelijk speelt dit alleen bij pups die niet op mensen maar op iets anders kauwen. 
  • Gebeurt het bijten alleen ’s avonds? Misschien is het dan onderdeel van de ‘zoomies’. Het moment van de dag waarin je pup alles vergeet, als een stuiterbal alle kanten op schiet en alles doet wat niet mag. 

Nu weet je waarop het bijten gebaseerd kan zijn. Natuurlijk kunnen puppy’s verschillende redenen hebben op verschillende momenten van de dag. De reden kan veranderen terwijl ze opgroeien. 

Hoe dan ook: nu je de mogelijke reden weet, kan je op zoek naar oplossingen.  

Je puppy laten stoppen met bijten 

Sommige van de oplossingen om je pup te stoppen met bijten horen bij één oorzaak, bij andere zijn meerdere oplossingen mogelijk. Misschien werkt mixen wel, jij kent je pup het beste. Gebruik onderstaande kopjes om je puppy het bijten af te leren. 

Kauwen is een ‘must’ 

Onthoud altijd dat honden gewoon een sterke drang hebben om op dingen te bijten. Voor puppy’s is die drang nog veel sterker. Hij is de wereld namelijk nog aan het ontdekken en dat doet hij door in van alles te bijten.  

Hoe zorg je er voor dat je pup niet meer in alles bijt? 

Omdat kauwen een ‘must’ is, is het verstandig om te zorgen voor iets om te snacken of om op te bijten. Dit ruil je met het verboden voorwerp als hij ergens in bijt waar hij niet in mag bijten. 

Afleiden 

De wereld onderzoeken is essentieel maar kan ook op andere manieren dan bijten. Leid je puppy af door een paar brokjes te gooien. Hij mag terug naar wat hij aan het onderzoeken was en het ook besnuffelen, maar leid hem vervolgens weer af. Zo wordt de snuffel-hap-connectie doorbroken.  

Wat mag wel?  

Vergeet niet om je pup iets te geven waar hij wel in mag bijten. 

Spelen met kinderen 

Als volwassene weet je dat je je reactie onder controle moet houden, maar met kinderen is dit een uitdaging. Kinderen zijn voor jouw puppy één groot stuk speelgoed.  

  • Is je kind nog te jong om aan te leren dat hij niet moet reageren op puppy-tandjes, dan kun je er beter voor zorgen dat ze even niet met elkaar te spelen. 
  • Rustig en kalm spelen en vooral op een rustige manier het spel eindigen is de beste oplossing. 

Grommen is communicatie 

Geef je pup aandacht en tijd: honden grommen niet zonder reden. Als je pup gromt wanneer je bij zijn eten of speelgoed in de buurt komt, respecteer dat en houd afstand.  

Gooi een brokje in zijn richting als je er langs moet. Als je pup gromt of bijt wanneer jij of een onbekende hem wilt aanhalen kan een gedragsdeskundige of hondentrainer je eventueel helpen.  

Handel op tijd! 

Professionals raden sowieso een puppytraining sterk aan, maar zeker als je puppy op ‘onlogische’ momenten gromt. Dit is geen gedrag waaraan je tijd wilt geven om verder te ontwikkelen. 

Snacks bij de hand houden! 

Houd verschillende soorten snacks bij de hand, waaronder een kauw-stick of iets anders om op te bijten. Zodra de pup op iets ongewenst begint te bijten, ruil je het iets dat wel door die puppytandjes verslonden mag worden. Deze situatie gaat voorbij! 

Achteraf straffen werkt niet 

Begin niet te vloeken en tieren wanneer je thuiskomt en ziet dat de bank kapot is. De reden?  

  • Het kan zijn dat het uren geleden was dat je puppy de boel stukgebeten heeft. Dat betekent dat hij nu niet weet waarom je nu boos op hem bent. Corrigeren werkt alleen in het moment. 
  • Onthoud: het bijten in jouw spullen is niet zijn fout. Het was afleiding voor je puppy. Hij moet nog opgevoed worden totdat hij het niet erg vindt om even alleen te zijn.  

Zoomies 

“Zoomies” bij honden is een bepaalde drukte die heel typisch is. Het kan bij honden van elke leeftijd gebeuren, maar de meeste honden groeien hier overheen. Het komt dus meer voor in de puppy-tijd. “Zoomies” houdt in wanneer een hond uitbarstingen heeft van hyperactiviteit. Ze komen voor wanneer er iets spannends aan de hand is, of juist als je pup overdag niet genoeg of juist te veel geprikkeld is. 

Zoomies verhelpen? 

Het gedrag zorgt vaak voor een glimlach op je gezicht. Maar soms komt het niet goed uit.  

Wil je dit gedrag weg hebben? Afhankelijk van de reden zijn er verschillende opties. 

  • Verander je activiteiten en probeer de energie van je pup te sturen voordat hij zoomies krijgt. 
  • Is er al veel gedaan of lang gewandeld? Denk dan aan een rustige wandeling.  
  • Doe juist een rondje training als je vermoedt dat de pup meer stimulatie nodig heeft.  

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.