Puppy’s zijn kleine en snelle dieven. Oké, misschien zijn ze gewoon nog te jong om te weten dat niet alles in hun wereld van hen is. Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt.
Hoe leer je je pup aan waar hij wel en niet zijn tanden in mag zetten? Door iets interessants te hebben wat geruild kan worden.
Risico wanneer je niet ruilt met je pup
Wanneer je je dure schoenen in de bek van je puppy ziet, zal je waarschijnlijk schrikken en je schoenen zo snel mogelijk proberen te redden. Dit is niet zonder risico, je pup kan het als waarschuwing zien dat hij bij jou in de buurt niet mag kauwen. Hierdoor kan je pup voortaan zijn vondsten gaan verstoppen, voor hij zijn tanden erin zet.
Niet alleen een duur grapje, maar ook een gezondheidsrisico: wat als je pup net iets pakt dat slecht of zelfs giftig voor hem is?
Lees ook: voorkom een spoedbezoek aan de dierenarts
Waarom ruilen?
Het probleem als je hard ingrijpt bij ongewenst kauwgedrag is dat je pup niet snapt waarvoor hij wordt gestraft. Is het omdat hij iets naar je toe komt brengen om samen te spelen? Hierdoor jaag je je pup alleen maar weg, terwijl je duidelijk wilt maken dat hij met het verkeerde speelgoed speelt.
Daarom is het beter om iets anders, iets beters aan te bieden. Dan kunnen jullie daarna spelen.
Betekent dit dat je pup nooit meer je schoenen aan zal vallen? Onwaarschijnlijk, maar onthoud dat het meestal een fase is. Een volwassen hond zal minder snel terugvallen in dit gedrag zolang hij genoeg uitdaging heeft.
Trainen om te ruilen
Je gaat dus niet schreeuwen en aan het ongewenste speelgoed trekken, maar wat doe je dan wel? Je puppy gaan trainen om de gepikte voorwerpen te ruilen is een goede oplossing om je waardevolle spullen tegen de tanden van je pup te beschermen.
Het belangrijkste van succesvol ruilen is dat je pup jou niet als dreiging zal zien.
Door het ruilen van speelgoed red je niet alleen meerdere schoenen van puppy-tanden, maar leg je ook de basis voor commando's als ‘loslaten’ en ‘apport’. Maar het belangrijkste van succesvol ruilen is dat je pup jou niet als dreiging zal zien.
Denk aan een situatie waarin je iets giftigs of gevaarlijks zo snel mogelijk uit zijn bek moet krijgen. Als je pup zonder angst naar je toe komt omdat hij weet dat er een ander aanbod zal zijn, voorkom je veel stress aan beide kanten.
Ruilen voorkomt voernijd
Zodra je pup weet dat hij zonder zorgen iets aan je kan geven omdat hij er iets voor terug krijgt, is de kans ook stukken kleiner dat hij voernijd zal ontwikkelen. Trek of wrik jij echter zijn speelgoed uit zijn bek, dan zal hij mogelijk territoriaal en agressiever worden om te voorkomen dat dit vaker gebeurt.
Voernijd bij honden komt niet alleen bij voer voor, maar kan ook ontstaan bij voorwerpen of een mand. Als hij niet weet wanneer jij het van hem af komt pakken zal hij het verdedigen met grommen, grauwen of zelfs uitvallen.
- Met ruilen leert je pup dat jij een bron bent van beloningen, geen dief.
- Tijdens het eten gooi je nog een extra snoepje bovenop zijn voer. Zo ziet je pup dat jij de bron bent van het lekkers.
- Is je hond gefixeerd op zijn mand, loop je alleen langs om een snoepje of speeltje erop te gooien. Zo blijft zijn associatie met jou positief.
Regels voor het ruilen met je puppy
Bij het ruilspel moet je aan bepaalde basisregels denken.
- Neem je verlies en besluit wat de moeite waard is. Als je pup iedere vijf minuten iets nieuws vindt om op te kauwen dan wordt het op den duur een uitdaging. Lees ook: puppy laten stoppen met bijten
- Train niet te lang. Je puppy lijkt wel oneindig energie te hebben, maar dat is niet zo. Lees ook: de nodige rust voor je puppy
- Ruim op. Zorg ervoor dat de dure schoenen en andere waardevolle dingen buiten bereik van je pup liggen.
- Pak niet iets af wanneer je het pas net hebt gegeven, zelfs niet als oefening.
- Houd het positief. Wees je puppy’s beste vriend door altijd een mooi aanbod te doen. Dit kan levens redden, en je portemonnee.
Hoe start je met ruilen met je pup?
Nu je weet dat het ruilspel nut heeft, is het tijd om het op te starten.
- Gebruik twee speeltjes die zoveel mogelijk op elkaar lijken en waaraan getrokken kan worden. Houd er in elke hand een speeltje, maar speel maar met één. De ander houd je achter je rug.
- Laat het zichtbare speeltje niet los, en toon het tweede speeltje zodra je pup in speeltje nummer één geïnteresseerd is. Laat speeltje nummer twee de aandacht vragen en bevestig dat je pup ook hiermee mag spelen.
- Als hij wisselt, en dat kan wel even duren, spelen jullie even met dit speeltje terwijl je nummer één weer achter je rug verbergt.
- Bied speeltje nummer één weer aan en herhaal tot je ziet dat je pup het begrijpt.
- Als je puppy elke keer overstapt naar het speeltje dat tevoorschijn komt (van achter je rug), kun je een commando toevoegen. Let op dat je pup alleen wisselt nadat hij het commando hoort. Wisselt hij te snel? Dan moet het speeltje terug achter je rug.
- Als dat werkt, kun je afstand toevoegen. Komt je pup naar je toe met het speeltje? Blijf opletten dat hij komt ruilen wanneer hij het commando hoort.