Puppy neemt geen beloning aan

Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

Snoepjes, brokjes en andere koekjes zijn de vaak de perfecte motivatie om je puppy nieuwe dingen te leren. De meeste pups zijn gek op eten, en natuurlijk heeft elke pup een voorkeur voor wat lekkers. Erg handig bij de opvoeding van je pup, tenminste, als je pup de beloning accepteert.  

Waarom neemt je puppy geen beloning aan? 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je puppy geen interesse heeft in de beloning. 

Het kan zijn dat je pup al genoeg heeft gegeten, of zijn de beloningen niet lekker genoeg zijn. Maar het kan ook zijn dat je puppy overweldigd wordt door de nieuwe omgeving of situatie en daardoor een beetje gestrest of angstig is. In dat geval heeft eten niet de hoogste prioriteit. Maar maak je geen zorgen, dit is heel normaal en met de juiste begeleiding van jou kan je pup hiermee omgaan.

Lees ook:

Ontdek wanneer je puppy wel beloningen aanneemt 

Om te begrijpen waarom je puppy soms beloningen weigert, is het goed om te kijken in welke situaties dit gebeurt. Ligt het aan wat je van hem vraagt, aan de omgeving, of misschien aan beide? 

Zorg dat je de goed weet hoe de ‘ruststand’ van je pup er uit ziet. Hoe gedraagt je puppy zich als hij relaxed en tevreden is? Als je hierover twijfelt kun je dit testen. 

  • Geef je pup een paar beloningen in de keuken of andere bekende omgeving. Eerst wat simpele brokjes, daarna een wat ‘luxere’ beloning.
    • Hoe pakt je pup de snacks van je hand? Snel, Gulzig of voorzichtig?  
    • Blijft hij in je buurt of rent hij weg?  
    • Wordt het eten opgeschrokt zonder oogcontact, of houdt hij je in de gaten (voor meer)?

      In het geval van het laatste: geef hem nog een brokje zodat je pup aan de realiteit kan wennen van ‘na een brokje volgt meer’.  
  • Gooi een beloning op de grond. Gaat je pup er gelijk voor, snel of rustig? Als je het verder weggooit, rent hij dan sneller? Komt hij daarna bij je terug? Gooi een beloning de andere kant op. Elke keer terug als hij terugkomt bij jou krijgt hij een beloning.
  • Gooi een beloning naar je puppy. Vangt hij het, of schrikt hij? 

Na deze tests heb je een ‘ruststand’: je weet hoe je puppy reageert als hij zich veilig voelt.  

Gedragsverandering in de omgeving 

De volgende stap is om te begrijpen waar het gedrag van je puppy verandert.  

  • In een andere kamer?  
  • Aan de riem?  
  • In het hondenpark?  

Hoe meer plekken je pup als veilig genoeg ervaart om te snacken, hoe beter. Denk ook aan de drukte en het weer: misschien eet je pup simpelweg niet omdat hij in de regen staat. 

Omgeving is belangrijk voor belonen 

Dwing je puppy niet om de beloningen te eten, maar geef hem de tijd en ruimte om de omgeving te ontdekken. Misschien eet hij zijn beloning liever beschut, of heeft hij een hekel aan het geritsel van bladeren.  

De omgeving is belangrijk bij het trainen met beloningen. 

Gedrag kun je aanleren 

Hoe je pup omgaat met voedsel is gedrag dat je kunt aanleren door zelfbeheersing te trainen. Elke twijfel of weigering van jouw puppy is informatie of hij wel, niet of minder lekker in zijn vel zit.  

Is het een spannende omgeving, omdat je bijvoorbeeld van een rustige plek naar een drukker gebied bent gegaan? Zorg dan ook voor luxere en/of meer uitgebreide beloningen.  

Thuis zijn de brokjes van het ontbijt goed genoeg als beloning, maar buiten de deur in een drukke omgeving is er meer overtuiging nodig.  

Tip: Maak een lijstje van welke beloning werkt in welke situatie. 

Train het onbekende 

Als je merkt dat je hond angstig is voor iets in de omgeving, houd er dan eerst wat afstand van, maar niet zoveel dat het uit het zicht verdwijnt. Op die manier kan hij het bekijken tijdens het eten, maar hoeft hij niet direct geconfronteerd te worden met het onbekende.   

Puppy neemt geen beloning aan omdat hij vol zit 

Als het niet aan de omgeving ligt maar je pup gewoon genoeg heeft gehad, bijvoorbeeld aan het einde van een puppycursus, dan is dat goed nieuws! Dit betekent dat je de volgende keer het aantal snacks of de grootte ervan kunt verminderen. Je puppy zit waarschijnlijk gewoon vol en heeft geen honger meer. 

Meer artikelen over honden trainen

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.