Waarom je puppy socialiseren zo belangrijk is

Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en leuke plek is.  

Bij het socialiseren van je puppy introduceer je nieuwe dingen stap voor stap. Begin rustig en laat je puppy op afstand naar één nieuwe hond kijken. Het is geen goed idee om gelijk meerdere honden tegelijk te begroeten in een park. Jij moet je puppy beschermen en hem helpen wanneer het teveel voor hem wordt. Dit betekent ook dat je je puppy soms uit de situatie moet halen. Dit doe je bijvoorbeeld door een hondensnoepje de andere kant op te gooien of hem voorzichtig weg te leiden met behulp van de riem. Beloon hem wanneer hij je volgt. Door je puppy uit een situatie te halen wanneer het een beetje te veel wordt, voorkom je dat hij van slag raakt.  

Maak gebruik van de afstand 

De beste manier om te socialiseren is om dingen op afstand te benaderen en het tempo van je puppy aan te houden. Zoek een mooie rustige plek in het park. Laat je puppy kijken naar mensen, honden, eenden, skaters, fietsers, kinderen etc. Je puppy hoeft niet per se contact te maken - kijken is genoeg. Gooi af en toe een wat lekkers om aan te snuffelen. En laat hem het gras, een stok en de stoep onderzoeken. Als je puppy te opgewonden raakt van de nieuwe dingen, loop dan een beetje weg. Het is prima om nieuwsgierig te zijn. Maar als hij te opgewonden raakt en gaat blaffen, piepen of aan de riem trekt om ergens bij te komen, lok hem dan gewoon weg met een hondensnoepje. Word niet boos – het is een kleintje dat nog niet weet hoe hij zichzelf moet beheersen. Het is jouw taak om hem dat te leren. 

Ga niet naar het park op het drukste moment van de dag. Kies liever een regenachtige dinsdagmiddag in plaats van een zonnige zaterdagochtend. Je wilt je puppy niet overweldigen. Als hij super opgewonden is, te veel prikkels heeft gehad - of zo moe is dat hij urenlang slaapt - dan is het misschien te veel geweest. Als het hem stress oplevert, kan het een averechts effect hebben. Dan denkt je puppy misschien dat de wereld een enge en drukke wereld is in plaats van een veilige en leuke plek. Maak het de volgende keer wat makkelijker. 

Een lange lijst om te ontdekken 

Maak een lijst van dingen waarmee je je puppy kennis wil laten maken. Waaruit deze lijst bestaat, hangt af van waar je woont en waar je puppy in zijn leven mee te maken zal krijgen. Als je in de stad woont, zal je misschien een keer op pad moeten om koeien op het platteland te vinden. Als je hond juist op een boerderij woont, moet je ook een keertje naar de stad gaan. Zorg ervoor dat je oefent met autorijden, met de bus en met de trein gaan. Laat je puppy mensen met petten en paraplu's zien. Het moet een mix zijn van mannen, vrouwen en kinderen, mensen in rolstoelen en van verschillende achtergronden. Mensen met fietshelmen, baarden en brillen. Kinderen die rennen en kinderen die stil staan. Hardlopers en fietsers. Grote honden, kleine honden, zwarte honden en harige honden. Auto's en bussen die langsrijden, standbeelden en vlaggen die in de wind waaien. Een vuurtje, de zee en alles wat binnen gebeurt: stofzuiger, föhn, wasmachine, tv, broodrooster, magnetron. Een kat, cavia, kip. Regenachtig weer. Als je van plan bent om naar hondentraining te gaan of mee te doen aan wedstrijden: zalen, behendigheidsuitrusting, mensen die met hun honden spelen, etc. 

Zorg ervoor dat je na een tijdje alle nog eens een rondje maakt langs alle nieuwe dingen. Hoewel de belangrijkste socialisatieperiode vóór 12 weken leeftijd is, ben je daarna niet klaar. Integendeel, je hond kan na die periode heel anders reageren dan toen hij een puppy was. 

Leer je puppy dat alles goed is 

Hoe laat je je puppy zien dat de wereld leuk is? Zorg ervoor dat je hem niet te dicht bij het object, de persoon of het dier lokt. In plaats daarvan beloon je met een "goed" (of een clicker als je die gebruikt) als je in de buurt bent en gooi je een beloning in de tegenovergestelde richting. Eén stap vooruit, twee stappen terug - letterlijk. Dit zorgt ervoor dat het niet te snel gaat voor je puppy. Als je een puppy hebt die alles doet voor een beloning, zal hij misschien over zijn grenzen gaan als je het lekkere hapje gebruikt om hem dichter bij het nieuwe ding te lokken. Laat hem liever eerst kijken, of neem een ​​stap vooruit en gooi de traktatie de andere kant op. Wacht vervolgens tot hij weer een stap dichterbij zet en gooi de beloning. 

Interactie met bepaalde dingen 

Sommige dingen, zoals treinen, koeien of katten, kun je het beste van een afstand bekijken. Je wilt dat de puppy rustig blijft, maar niet te dichtbij komt. Andere dingen zoals mensen en andere honden kun je gewoon rustig passeren. Zo went je puppy eraan dat er niets gebeurt als hij rustig voorbijloopt. Familieleden of vrienden, een paar vriendelijke speelkameraadjes, de dierenarts, een grappig standbeeld, je auto of het trainingsmateriaal, zijn dingen waarmee je wilt dat hij interactie heeft. Maar je kunt op dezelfde manier te werk gaan, laat je puppy op zijn eigen tempo kennismaken en interactie maken. Zorg ervoor dat je hem niet lokt. Het is beter als de beloning van jou komt in plaats van de persoon die je puppy begroet. Op die manier leert hij dat de beloningen van jou komen en zal hij niet iedere vreemde op straat benaderen in de hoop een traktatie te krijgen.  

Als je puppy ergens bang voor is, is het heel belangrijk om voldoende afstand te houden. Je puppy er gewoon naar kijken van grote afstand en dan weggaan is een goede manier om te leren dat er niets aan de hand is. Je hoeft hem niet te dwingen om dichterbij te komen. Zorg dat je puppy nooit over zijn grenzen hoeft te gaan, dan blijft hij blij en zelfverzekerd. Als je hond angstig is voor mensen, honden of objecten, zoek dan op tijd hulp bij iemand die gespecialiseerd is in hondengedrag. Kies wel iemand die daarvoor opgeleid is. Een partij die methoden gebruikt die gebaseerd zijn op wetenschap en een positieve manier van trainen gebruiken. 

Het belangrijkste doel van het socialiseren is dat je een zelfverzekerde en gelukkige puppy krijgt die zich veilig voelt in de wereld. Dit vergt wat inspanning voor sommige honden – bij anderen gaat het zonder al te veel moeite. Blijf geduldig en ga niet over de grenzen van je puppy. Dan komt het vast goed! 

Contact a veterinarian

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.