Spoelwormen bij de hond

De meeste pups krijgen bij geboorte al een spoelworminfectie. Besmetting kan al plaatsvinden tijdens de dracht via de baarmoeder of daarna via de moedermelk. De pup wordt ziek bij grote aantallen spoelwormen.

Hoe herken je spoelwormen bij een hond?

Een spoelworminfectie bij een hond herkent u aan de volgende klachten:

  • Diarree
  • Weinig eetlust
  • Verminderde groei
  • Verminderde weerstand
  • Darm verschuiving of darmafsluiting
  • In het ergste geval de dood

Wat is een spoelworminfectie bij de pup

Pups kunnen op 2 weken leeftijd al een besmetting met volwassen spoelwormen in hun dunne darmen hebben. Deze volwassen spoelwormen produceren eitjes, die later weer voor herbesmetting van alle pups kunnen zorgen.

De eitjes groeien in de darmen uit tot larven. En die larven gaan tot de leeftijd van 3 maanden van de pup op reis door het lichaam van de jonge hond. Vanuit de darm, naar de buik en de longen en weer terug naar de darmen.

Met name in de longen vindt een perforatie van de bloedvaten plaats tot in de luchtwegen. De pup hoest dan deze larven op, slikt ze vervolgens weer door en zo komen ze weer in de darmen terecht en groeien de larven uit tot volwassen worm.

Na de drie maanden leeftijd komen er ook nog larven in het lichaam, maar deze worden ingekapseld en worden pas tijdens een dracht van de teef weer geactiveerd.

Naast spoelwormen kan een hond ook andere wormen krijgen. Ga voor een overzicht van deze wormsoorten naar: wormen hond

Wormenkuur pup

Als de pup van de fokker naar een nieuwe eigenaar gaat is de pup gechipt, ingeënt, gecontroleerd en goed gezond bevonden door de dierenarts.

Ook zijn ze meerdere keren ontwormd, van de moedermelk af, gewend vast voer te eten en soms al zindelijk gemaakt door de fokker. De pup is dan rond de acht á negen weken. Het nieuwe baasje moet de pup dan nog meerdere keren ontwormen.

Lees ook: ontwormen bij honden of ontwormen bij katten.

Volwassen spoelwormen leven van darminhoud en kunnen de darmwand van de pup beschadigen. Bij een heftige besmetting kunnen de pups sterk vermageren en toch een dikke buik hebben. Ze kunnen hierdoor een blijvende groeiachterstand oplopen.
Ze worden hierdoor ook gevoelig voor allerlei andere infecties, zoals het parvovirus.

De opgroeiende hond is speels en likt en bijt overal aan. Zijn natuurlijke afweer tegen wormen is nog maar ten dele ontwikkeld. Vandaar dat we adviseren maandelijks tot een leeftijd van zes maanden te ontwormen. Daarna kan men volstaan met eens in het half jaar.

Spoelwormen gevaarlijk voor mensen?

Het blijkt dat de wormeieren van de hondenspoelworm ook voor de mens schadelijk kan zijn. Zij ontwikkelen zich tot een larve in het menselijk lichaam en kunnen in spierweefsel, maar ook in de hersenen of zelfs in de ogen terecht komen!

Zij worden dan ingekapseld door de afweerreactie van het lichaam.

Hierdoor zou het een factor kunnen zijn bij het ontstaan van astmatische bronchitis en ook als oorzaak van bepaalde vormen van epilepsie. Een reden te meer om de honden goed en regelmatig te ontwormen!

Lees ook: longworm hond en lintworm hond

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.