Staartproblemen

Uw hond gebruikt zijn staart voor allerlei redenen en boodschappen. Net zoals andere onderdelen van het hondenlichaam, kan de staart ook problemen opleveren.

Zo is er bijvoorbeeld de kurketrekker-staart, een diagnose die vooral bij buldogs voorkomt. Andere aandoeningen zijn schaaf- en snijwonden, ‘happy tail’ of zenuwschade.

De staart kan ook breken

Kurketrekkerstaart

De naam mag misschien humoristisch aandoen, de aandoening is serieus. Bij kurketrekkerstaart zijn de staartwervels vergroeid, waardoor de staart weinig of niet kan bewegen en het moeilijk is voor de hond om de huid onder de staart schoon te houden.

Dit kan leiden tot jeuk onder de anus of zelfs een huidontsteking. De kurketrekkerstaart kan ook zo vergroeid zijn, dat zij naar binnen groeit en/of de endeldarm dichtdrukt.

Behandeling kurketrekkerstaart

Bij deze aandoening geldt dat indien ze tijdig behandeld worden de schade voor de hond beperkt kan blijven.

Als uw hond met de staartwortel over de grond of langs een muur sleept, wordt vaak aan de anaalklieren of wormen gedacht, maar dit kan dus ook ‘simpelweg’ jeuk aan de huid onder de staart zijn.

Indien een huidontsteking de oorzaak is, zal eerst getracht worden de huid schoon te maken om daarna met een ontstekingsremmende zalf in te smeren, dit moet twee- tot driemaal daags gebeuren.

Soms is het ook nodig een antibiotica-kuur te geven. Als de huidontsteking over is, moet men toch nog dagelijks de huid onder de staart schoon blijven maken en zalven.

Indien de staartpunt dusdanig ver naar binnen is gegroeid dat schoonmaken niet lukt of als de staart de endeldarm gedeeltelijk dicht drukt, dan wordt besloten tot amputatie van de staart.

Hierbij wordt meestal de gehele staart verwijderd en wordt met behulp van de huid die op de staart aanwezig is een soort  staartje geconstrueerd.

Wonden staart

Een schaafwond op de staart kan snel gebeuren: kwispelen tegen een ruw oppervlak of ergens klem komen te zitten.

Als het haar afgewreven is en de huid zichtbaar, maak deze dan schoon met milde zeep en warm water, alvorens antibiotische zalf aan te brengen en de wond met zelfklevend verband te omwikkelen. Zorg er voor dat dit niet te strak gebeurt om de bloedsomloop niet af te binden.

Bezoek de dierenarts wanneer de wond blijft bloeden, het weefsel verkleurt of als er zwelling optreedt.

Een diepe snijwond kan spieren en botten blootleggen. Omwikkel de wond met een handdoek om het bloeden te stremmen en ga direct naar de huisarts.

Een snijwond kan veroorzaakt worden door bijten, gedragsproblemen en/of verveling en kan leiden tot infectie.

Happy tail

Net zoals bij de kurketrekkerstaart is er weinig aandoenlijks of vrolijks bij deze aandoening. Happy tail, letterlijk ‘vrolijke staart’, wordt veroorzaakt door overmatig kwispelen tegen harde objecten.

Door deze frictie kunnen bloedende zweren ontstaan en gevoelige zenuwen bloot komen te liggen.

Infectie van het gebied met zweren kan met antibiotica en pijnmedicatie worden voorkomen, maar het kwispelen moet wel (rigoureus) afnemen om herhaling te voorkomen.

In extreme gevallen is het verkorten van de staart noodzakelijk. Bezoek uw dierenarts wanneer u een kale plek op de staart van uw vaak-kwispelende hond ziet om happy tail te voorkomen.

Gebroken staart

Een staart heeft wervels en kan dus breken. Dit kan gebeuren na een botsing, beklemming of val. Het hangt af van de locatie van de fractie hoe serieus deze is.

Aan het puntje van de staart of de buurt ervan, kan de breuk uit zichzelf genezen en zal (mogelijk) alleen een kleine knik or bobbel zichtbaar blijven.

Wanneer wervels verbrijzeld zijn, kan (gedeeltelijke) amputatie van de staart noodzakelijk zijn. Als de breuk hoog zit, dichtbij het begin van de staart, kan er zenuwschade zijn.

Zenuwschade staart

De zenuwen in de staart worden beschermd door de benige wervels, maar ze kunnen toch worden geraakt door schaaf-, snij-, en avulsiewonden. De laatste gebeurt wanneer de staart flink wordt uitgerekt en/of aan getrokken.

Zenuwschade aan zenuwen die plassen en ontlasten regelen kan incontinentie veroorzaken. Zenuwbeschadiging kan er ook voor zorgen dat de staart slap hangt, niet meer kan kwispelen of opgetild bij het ontlasten.

Als uw hond niet meer kan kwispelen en de staart alleen maar slap hangt, raadpleeg dan uw dierenarts.

Een hondenstaart is letterlijk en figuurlijk een veerkrachtig lichaamsonderdeel. Door een oogje te houden op afwijkingen, kan ze dat ook blijven.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.