Start met opvoeden in een nieuwe omgeving

Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

Als je een pup neemt, start hij in een nieuwe omgeving. Jouw huis wordt zijn huis.

Een puppy opvoeden is gedrag aanleren

Dat betekent dus niet "gedrag afleren". Slecht gedrag moet je vooral negeren, zo leert je hond snel om alleen positieve dingen te doen. Slecht gedrag herhaalt zich namelijk als je er aandacht aan schenkt. Kauwt de puppy op een schoen? Geef het dan een hondenspeelgoed. Dan begrijpt de hond vanzelf dat het de bedoeling is dat hij daar op gaat kauwen. Blijft de pup iets doen wat je niet wilt? Probeer zijn aandacht dan ergens anders op te richten. 

Goed gedrag aanleren, leert slecht gedrag af

Hoe voed je niet op?

Wat maakt een hond een hond? Hij blijft, bijt, smeekt, springt, kauwt op dingen, jaagt, rent, luistert (nauwelijks) en ligt overal waar ‘ie wil. Je moet een puppy leren wat wel en niet mag, zonder hem daarbij te kleineren. Door heel hard te schreeuwen, maak je een pup alleen maar bang.

Consequent zijn

En zorg dat iedereen consequent is. Als je besluit om de hond nooit eten aan tafel te geven, is het belangrijk dat iedereen in huis zich daaraan houdt. Als een hond van de ene persoon wel wat te eten krijgt en van de ander niet, snapt de pup niet wat hij fout doet.

Een rustige start in een nieuwe omgeving

Wanneer je je puppy ophaalt, wordt hij onmiddellijk blootgesteld aan veel nieuwe indrukken. Nieuwe geuren, mensen, dieren, geluiden en ervaringen die het leven van de puppy zullen verrijken. Maar het kan soms ook te veel zijn voor een jonge hond om dat allemaal tot zich te nemen. Het kan zijn dat dat ongewenst gedrag veroorzaakt.

Daarom is het belangrijk om de puppy op een rustige manier kennis te laten maken met al het nieuwe en onbekende. Laat het eerst zijn nieuwe familie en huis leren kennen voordat je veel andere mensen over de vloer uitnodigt om kennis te laten maken met de nieuwe pup. De puppy leert snel bij wie hij hoort, maar dit vertrouwen moet wel de eerste week thuis worden opgebouwd.

Daarna kun je je pup ook rustig aan laten kennismaken met andere honden. Het liefst van verschillende groottes en leeftijden. De tijd met moeder, broers en zussen heeft ervoor gezorgd dat je pup een sociaal dier is en het is belangrijk dat hij dit blijft ontwikkelen.

Meer artikelen over trainen

 

Contact a veterinarian

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.