Hond stinkt: zeven mogelijke oorzaken

Elke hond heeft zijn of haar eigen natuurlijke geur, maar soms kan dit plots (ernstig) veranderen. Hierbij zeven oorzaken die kunnen leiden tot een stinkende hond.

Stinkende hond

Een viervoeter met een sterke lucht vindt niemand fijn. Natuurlijk heeft iedere hond een eigen geur, maar soms kan dit plots versterken.

Waar dit aan ligt, verschilt per hond. Wij hebben zes oorzaken op een rij gezet die ervoor zorgen dat uw hond gaat stinken.

Mijn hond stinkt: oorzaken

Hieronder vindt u mogelijke oorzaken van een stinkende hond.

Ontstoken oren

Krabt uw hond aan zijn oren of wappert hij er meer dan normaal mee? Dan kan het zijn dat één of beide oren van uw hond ontstoken zijn, bijvoorbeeld door oormijt.

Een overschot aan bruin oorsmeer brengt een vies luchtje met zich mee. Uw dierenarts kan u helpen om hier zo snel mogelijk weer vanaf te komen.

Het gebit van de hond

Honden gebruiken nu eenmaal vaak hun mond en de meeste honden krijgen geen dagelijkse tandenpoetsbeurt, ondanks dat dat wel aangeraden wordt door dierenartsen. Lees: Tandenpoetsen bij honden en katten.

Hierdoor ontstaan er veel bacteriën in de mond die tandplak en uiteindelijk tandsteen veroorzaken.

Als dit te lang op het gebit blijft zitten, kan dit een sterke geur veroorzaken. Dagelijks de tanden van uw hond poetsen is de beste manier om dit te voorkomen.

Als er echt een ontsteking is ontstaan, kan alleen de dierenarts dit verhelpen.

Anaalklieren hond

Schuift uw hond zich op zijn kont over de vloer, probeert hij zichzelf te likken en ruikt u een onaangename geur?

Dan is er een grote kans dat uw hond last van een verstopte of ontstoken anaalklier(en).

Dit komt best vaak voor bij honden, maar gelukkig kunnen dierenartsen dit gemakkelijk verhelpen.

Huid- en lipplooien

Bij honden met ruimvallende lippen (zoals Cocker Spaniels) hoopt speeksel zich op en is het rond de lippen eigenlijk altijd nat. En ook bij honden met veel overhangende huid, zoals bij bepaalde kortsnuitige rassen, ontstaan er plekken die nooit droog worden. Hier ontstaat vervolgens een ontsteking of eczeem dat flink gaat ruiken.

Wat kunt u doen aan stank door lipplooien?

  • Door de plekken rond de bek goed droog te maken kunt u de stank door niet droog wordende huid rond de bek voorkomen.
  • U kunt bij uw dierenarts chloorhexine doekjes halen; deze doekjes ontsmetten. Wrijf voorzichtig met de doekjes in de plooien. De chloorhexidine blijft daarna op de huid zitten en helpt zo om infecties te voorkomen. Vermijd de ogen. Heeft het kwaad al geschied en heeft uw hond er last van? De dierenarts helpt uw hond graag om dit op te lossen.

Hotspots

Om van hotspots en de geur af te komen, moet u de wond schoonmaken met een desinfecterend middel en behandelen met een bestrijdingsmiddel tegen jeuk.

Zorg ervoor dat u advies van uw dierenarts krijgt.

Verborgen stinkende wond

Heeft uw hond een dikke vacht? Mogelijk dat er zich onder de vacht of onder dikke klitten een wond bevindt die, vanwege ontsteking, flink kan stinken. Onderzoek de gehele huid om verborgen wonden onder korsten of klitten te vinden. 

Een stinkende vacht

Als de vacht van honden te lang nat blijft, gaat dit stinken. Dit is een van de meest voorkomende vervelende luchtjes bij honden.

Gelukkig is dit ook het makkelijkst tegen te gaan: droog uw hond goed af nadat deze buiten in water is geweest en was de hond regelmatig met hondenshampoo. Vergeet hierbij niet de poten schoon te maken

Was uw hond niet té vaak, maximaal één keer per maand.

Maag en/of darmproblemen

Honden die problemen met hun maag of darmen hebben kunnen ook behoorlijk stinken.

Heeft uw hond veel last van winderigheid, braken en diarree? Ga dan naar de dierenarts.

Geen stinkende hond meer

Niet alleen u heeft last van de stank. De kans is groot dat uw hond vervelende jeuk of pijn heeft.

Door een bezoek aan de dierenarts komt u achter de oorzaak en kunnen we het probleem oplossen. U heeft geen stinkende hond meer en uw hond is van zijn probleem af.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.