Daarom is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen bij uw hond, te weten hoe u een teek verwijdert en wat de risico’s zijn.

Wat is en doet een teek bij honden?

Een teek is een bloedzuigende mijt-achtige die zich nestelt op muizen, honden en zelfs mensen. Doordat het bij verschillende dieren en diersoorten bloed opzuigt, kan het ernstige ziekten bij zich dragen.

Daarom is het goed om een tekenbeet te voorkomen en als het nodig is zo snel mogelijk te verwijderen.

Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los.

Tijdens dit bloedzuigen kunnen ziektes worden overgebracht. De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme. Dit kan ook bij mensen zware gevolgen hebben.

Teek verwijderen hond

Teken bij honden voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Om een teek bij honden te voorkomen kunt u uw hond een antitekenmiddel geven, zoals een speciale halsband, een pipet of kauwtabletten voor uw hond. Deze middelen bevatten verschillende stoffen waar de teek niet van houdt.

Gebruik antiparasieten middelen

Gebruikt u een antiparasieten middel bij uw huisdier? Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op uit de bijsluiter. Houd ook rekening met de veiligheidsvoorschriften die hierin benoemd staan. Twijfelt u hoe u de middelen aan uw dier moet geven? Neem dan gerust contact op uw AniCura dierenarts.

Let op: deze middelen kunnen soms bijwerkingen hebben zoals haaruitval hebben of maagdarmproblemen. Stop hier dan direct mee en bel de dierenarts. Dit komt niet vaak voor.

Onder de clip staan de stappen ook uitgeschreven:

Kammen en controleren

Als u naar het bos of het park bent geweest met uw hond is het verstandig om altijd even de vacht van de hond te controleren op teken. Dit kan bijvoorbeeld door de vacht te kammen.

Als u een teek aantreft, is het zaak om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek op de huid blijft zitten, hoe groter de kans op infecties.

Een hond eerst in bad doen om de teek te verwijderen heeft geen zin. Ook het aanbrengen van alcohol op de teek helpt niet en kan zelfs een negatief effect hebben.

Tekentang voor hond

 teek verwijderen hond kat

Een teek verwijderen bij u hond doet u met een speciale tekentang. Een teek verwijderen zonder tekentang kan met een pincet.

Grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid en maak een draaiende beweging zodat de teek in zijn geheel los komt.

Probeer ervoor te zorgen dat de gehele teek uit de huid gaat. Ga dus niet wrikken.

Was de gebeten plek met zeep en water. Na een paar dagen kan er een kleine ontsteking op de plaats optreden. Dit gaat vanzelf over.

Mocht er nu toch een deel van de teek in de huid blijven zitten, is het wel de bedoeling om deze er alsnog uit te halen.

Dit heeft namelijk een verhoogde kans op infecties. Een teek bij een hond laten zitten is onverstandig.

Let op: Als u een pincent gebruikt, let er dan op dat u niet in het lichaam van de teek knijpt. Pak de teek dus zo dicht mogelijk bij de huid beet. Als u de teek in zijn lichaam knijpt komen de vloeistoffen uit de teek in uw hond en dat zijn precies de stoffen waar uw hond ziek van kan worden.

Symptomen voor ziekte na tekenbeet

Er zijn verschillende symptomen waaraan u kunt zien dat uw hond een tekenbeet heeft gehad. In deze gevallen is het verstandig om de dierenarts te bellen.

  • uw hond is lui en traag;
  • uw hond heeft weinig eetlust;
  • uw hond heeft koorts;
  • uw hond heeft pijn;
  • uw hond heeft last van stijfheid of is zelfs kreupel.

Tekenziektes

Tijdens het bloedzuigen kunnen de teken parasieten en ziektes overbrengen, waar welke eigenlijk?

Ziekte van Lyme

Door een bacterie ontstaat er een rode ronde plek op de bijtplaats. Vervolgens kunnen verschijnselen van griep worden waargenomen en kan de bacterie worden verspreid naar hersenen, hart en gewrichten.

Belangrijk is dat de hond op tijd behandeld wordt met antibiotica, zodat blijvende schade of zelfs overlijden uit kan blijven. Het is tegenwoordig mogelijk uw hond preventief te laten vaccineren tegen de Ziekte van Lyme.

Babesiose

Een parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van uw hond, en vernietigt deze. Uw hond kan gaan leiden aan bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, lusteloosheid en hoge koorts. Zonder tijdige behandeling kan uw hond overlijden.

Ehrlichiose

Deze parasiet gaat net als bij Babesiose in de bloedcellen van uw hond zitten. De Ehrlichiose-parasiet veroorzaakt hoge koorts, stollingsstoornissen, lusteloosheid en gewichtsverlies. Ook hier kan uw hond aan overlijden, zonder tijdige behandeling.

Anaplasma

Anaplasmose, ook wel anaplasma genoemd, is een zeldzame ziekte bij honden die door teken wordt overgebracht. In Nederland dragen ongeveer twee tot drie procent de bacterie Anaplasma Phagocytophilum. Springt zo’n besmette teek op uw hond en bijt hij zich langer dan een dag vast, dan kan hij het virus overbrengen op uw hond.

Het virus veroorzaakt een tekort aan bloedplaatjes. Hierdoor voelt uw hond zich grieperig. Gelukkig zijn niet alle honden vatbaar voor anaplasma. Sommige huisdieren zijn namelijk resistent en worden helemaal niet ziek van de bacterie.

Wanneer u een teek op uw hond vindt, wil dat niet zeggen dat uw hond ook daadwerkelijk besmet is met één van deze ziektes. Heeft u hier vragen over neem gerust contact met ons op.

 

Katten kunnen ook vervelende ziektes oplopen door een tekenbeet. Daar leest u hier meer over.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.