Tussenteenontsteking bij honden
Tussenteenontsteking kan een gevolg zijn van een allergische reactie, maar ook simpelweg door de bouw van de poot. De aandoening is te herkennen aan rode bulten en blazen tussen de tenen van voor- en achterpoten.
Wat is tussensteenontsteking?
Tussensteenontsteking of interdigitale pyodermie is een aandoening aan de poten. Simpel gezegd betekent het dat de tussenteenhuid door wrijving beschadigd wordt. Er treedt een ontstekingsreactie op die in eerste instantie vaak steriel is, maar gevolgd kan worden door een bacteriële ontsteking.
De aandoening komt vaak voor bij Engelse bulldogs, maar kan ook plaatsvinden bij andere honden met vleziger, soms doorgezakte poten.
De oorzaak van tussensteenontsteking
De oorzaak van deze aandoening is niet altijd eenvoudig te achterhalen. Een enkele keer zijn demodex-mijten de boosdoeners, soms een voedingsallergie of contactallergie, soms is de bouw van de voetzool zo bijzonder dat de hond niet op zijn zoolkussens loopt maar op zijn tussenteenhuid.
Als dierenartsen geen oorzaak kunnen vinden, spreken we van een pyogranulomateuze pododermatitis.
De aandoening wordt het meest gezien bij honden met dikke, vlezige poten die vaak iets doorgezakt zijn. Hierbij raakt de onderzijde van de tussenteenhuid de ondergrond waarbij de huid wordt beschadigd en gekneusd. Dit kan de stimulans zijn om een ontstekingsreactie op gang te brengen.
Het is dus verstandig om bepaalde bodems waarop de hond uitgelaten wordt met elkaar te vergelijken, de ene ondergrond beschadigt de huid meer dan de andere.
Behandeling van tussenteenontsteking
Om de oorzaak te achterhalen zal de dierenarts eerst parasitaire aandoeningen, voedings- en contactallergieën moeten uitsluiten. Indien de ontstekingen blijven, is het nemen van biopten van de tussenteenhuid vaak de enige manier om een kloppende diagnose te krijgen.
De uitslag zal, indien de andere aandoeningen serieus zijn uitgesloten, dan vaak een pyogranulomateuze pododermatitis zijn. Dit betekent dat de hond nooit compleet zal genezen, maar dat u dagelijks de voeten zult moeten wassen met een medische shampoo.
Indien er ook duidelijk een bacteriële ontsteking aanwezig is, is het naast het gebruik van de shampoo vaak verstandig om de hond gedurende minimaal drie tot zes weken antibiotica toe te dienen. De dierenarts zal dit beoordelen bij uw dier.
Eventueel is het ook mogelijk om de tussenteenhuid tweemaal daags in te zalven met een ontstekingsremmende zalf. Omdat het vaak om steriele ontstekingsprocessen gaat, is in ernstige gevallen het geven van sterk ontstekingsremmende stoffen zoals prednison of andere ontstekingsremmers noodzakelijk om tot verbetering te komen.
Desondanks is de behandeling van deze aandoening vaak levenslang.
Weten hoe je de poten van je hond schoonmaakt? Ga naar: poten schoonmaken hond – tips en stappen