Verstopping bij de hond

Je hond wil wel poepen, maar het gaat moeizaam of helemaal niet. Als je vermoedt dat je hond verstopt zit, is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. In dit artikel vind je de meest voorkomende oorzaken van een verstopping bij de hond.

Een verstopping in de darmen wordt ook wel obstipatie genoemd. Het kan bij honden verschillende oorzaken hebben.

Darmwerking van je hond

De darmen nemen vocht en voedingsstoffen op uit het eten. Het overige deel wordt omgezet tot poep. Bij een verstopte hond is dit proces verstoord.

Bij een verstopping blijft het voedsel langer in de darmen zitten. Hierdoor wordt er meer vocht uit het voer opgenomen. De poep van je hond wordt hard en droog.

Als de poep te lang in de darmen blijft, kan je hond de afvalstoffen niet meer kwijt. De opgehoopte afvalstoffen kunnen schadelijk worden voor je hond.

Zit je hond verstopt?

Wanneer zit je hond verstopt? Waar moet je op letten? Er zijn er verschillende symptomen waar je op moet letten.

  • Harde, droge poep of platte drollen
  • Je ziet dat je hond moeilijk poept en je vermoedt dat je hond buikpijn heeft – lees hiervoor: pijn herkennen
  • Minder ontlasting dan normaal
  • Minder dan één keer per dag – normaal poept een hond één tot vier keer per dag
  • Minder eetlust of je hond eet helemaal niet meer
  • Je hond geeft over – lees ook: braken hond

Wat kun je zelf doen als je hond verstopt zit?

Als je hond verstopt zit, probeer dan voldoende vocht aan te bieden. Dit kan in de vorm van blikvoeding. Meer vocht zorgt voor een betere vertering.  Het aanbieden van meer vezels kan de darmen ook op gang brengen.

Poept je hond niet meer?

Poept je hond helemaal niet meer? Dan is het noodzakelijk zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts.

Niet poepen is een spoedgeval!

Verkeerde voeding

Obstipatie kan worden veroorzaakt door een verkeerd dieet. Voeding dat arm is aan vezels kan zorgen voor verstopping. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde darmfunctie en het zorgt ervoor dat poep zacht blijft.

Als je hond veel botten eet, kan er te veel calcium in de darmen komen. Dit kan zorgen voor obstipatie. Poep dat veel calcium bevat wordt vaak wit en is hard.

Let op als je jouw hond een zelf samengestelde voeding geeft. Het kan zijn dat deze niet uitgebalanceerd is. Voor meer informatie, lees:

Als jouw hond een vers-vlees dieet heeft, kan het zijn dat er te weinig vezels in dit vlees zitten. Bij te weinig vezels wordt de ontlasting hard. Dit kan zorgen voor obstipatie.

Een plotselinge verandering in het voer van je hond kan de spijsvertering beïnvloeden. Wanneer je besluit de voeding van je hond te wijzigen, is het raadzaam dit geleidelijk te doen.

Let op bij dracht

Bij de dracht van je hond moet je extra goed op de voeding en de vochtinname letten. Een teef heeft meer energie nodig. Meer weten? Lees ook: voeding drachtige en zogende teef

Obstipatie door vreemd voorwerp

Het opeten van een voorwerp kan ervoor zorgen dat je hond verstopt raakt. Vreemde voorwerpen als stukken bot kunnen overal in de darm vast blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting niet naar buiten kan. Lees ook: hond heeft een vreemd voorwerp opgegeten.

Als je hond een voorwerp heeft opgegeten, is het noodzakelijk contact op te nemen met je dierenarts.

Prostaatproblemen

Een vergrote prostaat komt veel voor bij niet-gecastreerde reuen. Dit is een klier die om de urinebuis van de hond zit. Als de prostaat vergroot is, kan het de darm dichtdrukken. De poep komt dan moeilijk naar buiten en krijgt een platte vorm.

Hernia perinealis

Bij een hernia perinealis zit er een breuk of scheur in de bekkenspieren. Deze spieren zitten rond de endeldarm. Normaal gesproken gaat de poep door de endeldarm via de anus naar buiten.

Bij deze breuk of scheur werken de spieren rond de endeldarm niet meer goed. Deze zijn verslapt of zelfs gescheurd. Hierdoor krijgt je hond moeite met poepen en de ontlasting gaat niet makkelijk door de anus naar buiten.

Ontstekingen van en aan de anus

Een andere mogelijke reden voor een hond die verstopt is zijn ontstekingen bij de anus. Een hond die pijn heeft tijdens het poepen ontspant de anus niet voldoende. De ontlasting krijgt een afwijkende vorm.

Mogelijke redenen hiervan zijn:

Ouderdom

Bij oudere honden komt obstipatie vaker voor. De darmwerking van oudere honden is trager en dit kan obstipatie bevorderen.

Daarnaast hebben oudere honden de neiging om minder te drinken. Ze hebben vaak last van pijnlijke en stijve gewrichten (artrose), waardoor ze minder willen bewegen. Ook hebben oudere honden last van spiervermindering aan de achterzijde. 

Wil je tips over de verzorging van de oudere hond? Lees ook: tips voor uw oudere hond

Verstopping door medicijngebruik

Sommige medicatie, zoals opiaten, kunnen de darmen vertragen en daarmee obstipatie bevorderen. 

Geef je hond nooit medicijnen zonder eerst je dierenarts te raadplegen 

Medicijnen die geschikt zijn voor mensen zijn niet altijd veilig voor honden. Sommige medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Je kan je hond vergiftigen.

Medische aandoeningen

Er zijn ook nog andere medische aandoeningen voor honden die verstopt zitten.

  • Tumoren in de darmen of het bekkengebied
  • Littekenweefsel door een eerdere verstopping
  • Darmpoliepen
  • Invaginaties: dit is een situatie waarbij een deel van de darm in een ander deel schuift, wat voornamelijk bij jongere dieren ernstige buikpijn kan veroorzaken
  • Gebroken bekken
  • Neurologische problemen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Om de oorzaak van de verstopping te achterhalen is het belangrijk om een goed beeld te vormen, beginnend met een klinisch onderzoek door de dierenarts. 

Behandeling bij de dierenarts

De behandeling van de verstopping van je hond is afhankelijk van de oorzaak. De dierenarts kan vaststellen wat de oorzaak is van de verstopping door bijvoorbeeld een klinisch onderzoek. Maak hiervoor een afspraak bij je dierenarts.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de poep van je hond. Dit kan de dierenarts een beter beeld geven.

  • De laatste keer dat je hond gepoept heeft
  • Kleur en vorm van de poep
  • Voorwerpen die je hond eventueel heeft opgegeten
  • Medicijngebruik
  • Verandering in het voer

Twijfels of vragen?

Heb je twijfels of aanvullende vragen? Neem dan contact op met jouw dierenarts.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.