Vetbult of bult hond

Heeft uw hond een zwelling of knobbel onder de huid? Dit kan een vetbult zijn. Een bult kan goed of kwaadaardig zijn. Neem daarom altijd contact op met uw dierenarts om de bult bij uw hond te laten onderzoeken.

Vetbult bij hond, of iets anders?

Heeft u een bult ontdekt bij uw hond? Dit kan een vetbult zijn of iets anders.

Om er zeker van te zijn dat de bult een vetbult is, onderzoekt de dierenarts wat er in de bult zit. De bult kan namelijk ook iets anders zijn, zoals:

  • mastocytoom (kwaadaardige huidtumor)
  • cutaan histiocytoom (huidgezwel).

Dit zijn andere soort bulten die lijken op een vetbult. Daarom is het belangrijk om een vetbult altijd te laten onderzoeken door de dierenarts.

Blijkt uit onderzoek dat de bult inderdaad een vetbult is? Een vetbult (lipoom) is een goedaardige tumor van vetcellen. U herkent een vetbult aan een zwelling of knobbel die onder de huid zit.

Vetbulten kunnen op het hele lichaam van de hond voorkomen. Vaak komen vetbulten voor op de borstkas van een hond.

Onderzoek van bult bij hond

Soms wordt de bult pas opgemerkt bij een bezoek aan de dierenarts. Honden kunnen er last van krijgen bij het bewegen, liggen of zelfs bij het ademhalen. Over het algemeen hebben teven en honden met overgewicht vaker vetbulten.

Bij een bezoek aan de kliniek zal de dierenarts altijd beginnen met een algemeen onderzoek van uw hond en de bult. Door te voelen en de huid rondom de bult te bekijken kan soms al duidelijk zijn om wat voor soort bult het gaat.

Van de buitenkant is niet altijd te zien om wat voor soort bult het gaat. De dierenarts doet extra onderzoek en kijkt wat er in de bult zit.

Wat zit er in de bult?

Met een dunne naald wordt in de bult geprikt om wat inhoud uit de bult op te zuigen (cellen). Dit heet een punctie. Soms is direct duidelijk wat er in de bult zit, bijvoorbeeld bij een talgklierontsteking, abces of een vetbult. 

Als het nodig is, onderzoekt de patholoog de inhoud van de bult door de cellen onder de microscoop te bekijken. Zo kan de dierenarts samen met de patholoog de juiste diagnose en behandeling opstellen.

Wanneer deze techniek onvoldoende blijkt, snijdt de dierenarts een klein stukje van de bult weg (ponsbiopt). De patholoog onderzoekt het biopt opnieuw. Met een ponsbiopt kan de patholoog beter zien waaruit de bult bestaat.

Kwaadaardig bulten of liposarcoom bij honden

Een kwaadaardige bult heet een liposarcoom en is een tumor van vetcellen. Als uit onderzoek blijkt dat uw hond een een kwaadaardige bult heeft, stelt de dierenarts een behandelplan op. De meest geschikte behandeling is afhankelijk van het type kanker en wat het stadium is van de kanker.

Heeft uw hond een tumor? Lees hier meer informatie.

Bij het op tijd ingrijpen is de kans op volledige genezing het grootst. Een liposarcoom komt zelden voor bij honden.

Bult bij honden verwijderen

Veel bulten en knobbels bij honden zijn onschuldig en kunnen gewoon blijven zitten.

Heeft u hond last van een goedaardige bult? Omdat de bult bijvoorbeeld op een vervelende plek zit, gaat bloeden of ontsteken? Dan kan de dierenarts de bult verwijderen.

De hele bult wordt naar de patholoog gestuurd voor verder onderzoek (excisiebiopt).

Bult hond zelf verwijderen

Als uw hond een (vet)bult heeft, is het belangrijk dat u de dierenarts laat onderzoeken wat de oorzaak is van de bult. En of het inderdaad om een vetbult gaat.

Probeer niet zelf de vetbult van uw hond uit te knijpen of door te prikken. U kunt hiermee de huid kapot maken.

Vetbult bij hond voorkomen

Het is niet altijd even makkelijk om een vetbult bij uw hond te herkennen. De bult begint klein en kan zo ‘schuilen’ in huidplooien of vacht.

Controleer uw hond op bulten zoals u hem of haar op insectenbeten controleert. Uw vingers zien meer dan uw ogen. Een vetbult is vrij te bewegen en redelijk zacht. Maar om er zeker van te zijn dat het om een vetbult gaat, laat u de bult onderzoeken door uw dierenarts.

Omdat honden met overgewicht gevoeliger zijn voor vetbulten, is overgewicht voorkomen een manier om vetbulten te ontwijken. Vetbulten kunnen echter ook aanleg zijn of simpelweg pech: ze zijn niet met voeding of verzorging te voorkomen.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.