Voorhuidsontsteking hond

Gele of groene pusdruppels uit de penis van uw hond kunnen een voorhuidontsteking betekenen. Gelukkig verdwijnt de ontsteking met de juiste medicatie snel.

Voorhuidsontsteking bij hond

Een voorhuidontsteking komt vooral voor bij niet-gecastreerde reuen en kan voorkomen vanaf de leeftijd dat een reu geslachtsrijp is.

Als we de penis bekijken en er geen ernstige ontstoking is, is het niet nodig om te behandelen.

De situatie verandert als de voorhuidontsteking niet beperkt blijft tot een druppeltje pus aan de voorhuid, maar als er duidelijk druppels pus uit de voorhuid komen.

De penis is rood ontstoken en soms zelfs zo ontstoken is dat er bloederige plekken op aanwezig zijn. Door de hoeveelheid pus en ontsteking kan de hond ook flink stinken.

Gelukkig is deze ontsteking goed te behandelen en geneest vaak weer volledig.

Wat is een voorhuidontsteking?

Bij een voorhuidontsteking is het slijmvlies van de penis (oftewel de voorhuid) ontstoken.

Het wordt ook wel balanoposthitis genoemd. De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. De meeste reuen hebben een kleine ontsteking die zonder antibiotica over kan gaan.

Oorzaak van een voorhuidontsteking kan zeer verschillend zijn, van een overdreven seksuele drang, het overmatig in- en uitschachten van de penis tot het uitdrogen van de penispunt door een te wijde voorhuidopening.

Voorhuidontsteking symptomen

Als uw hond een voorhuidontsteking heeft, dan is dit te herkennen aan de volgende symptomen:

  • er komen gele of groene druppeltjes pus uit de penis (dit kan ook gebeuren wanneer uw hond niet plast);
  • uw hond likt meer dan normaal aan zijn penis;
  • de voorhuid is dikker, warmer en/of roder dan normaal.

Behandeling voorhuidontsteking bij honden

Een voorhuidontsteking bij uw hond is gelukkig goed te behandelen. Als u denkt dat uw hond een voorhuidontsteking heeft, neem dan contact op met uw dierenarts.

Hij of zij kan medicatie voorschrijven om de ontsteking te behandelen.

De meeste voorhuidontstekingen zijn gemakkelijk zelf te behandelen met een speciale zalf die de voorhuid schoonmaakt.

Soms is ook een antibioticum nodig om de ontsteking te behandelen. Om erger te voorkomen kan de reu tijdelijk een kraag krijgen zodat er niet aan de ontsteking gelikt kan worden.

Dit gebeurt natuurlijk in overleg met uw dierenarts.De voorhuid kan gespoeld worden, of er kan orale antibiotica voorgeschreven worden.

Nazorg bij voorhuidsontsteking hond

Bij nazorg wordt er gekeken hoe effectief de spoeling en medicatie was en of er (meer) antibiotica nodig is.

In het geval van een langdurige of regelmatig terugkerende voorhuidontsteking is een castratie een optie. Deze kan eerst nog chemisch worden gedaan om enig effect te testen voor een grotere ingreep ondergaan wordt.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.