Leer je puppy zelfbeheersing aan

Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

Laten we beginnen met het definiëren van zelfbeheersing bij honden. Een hond heeft zelfbeheersing als hij gewenst gedrag vertoont zonder dat zijn baasje hem hoeft te commanderen.

Dus niet je boterham van de koffietafel pikken zodra jij de kamer verlaat, of achter de postbode aangaan als je hem niet op tijd hebt aangelijnd. Met zelfbeheersing weet je pup wat wel en niet mag, zonder dat jij het bevestigt.

Zelfbeheersing aanleren

Bij het aanleren van zelfbeheersing aan je puppy leer je hem eigenlijk commando's en gedragsregels waardoor hij begrijpt wat wel en niet mag. Dit kan zowel bewust als onbewust gebeuren.  

Voorbeelden van aangeleerde zelfbeheersing 

Het commando ‘zit’ is voor jou pup het teken dat hij moet zitten. Maar het kan ook gekoppeld worden aan specifieke situaties, zoals dat je puppy gaat zitten wanneer hij jouw hand op de deurknop ziet. Zitten voor de deur wordt in deze situatie positief bevestigd door ‘we gaan wandelen’.

Onbewust kan je pup ook een link leggen bij een vervelende of spannende situatie. Bijvoorbeeld, je pup rent weg zodra jij het kastje opent waar de nagelknipper ligt. Voor je pup betekent het openen van de kastdeur dat zijn nagels geknipt moeten worden. Wil je dit voorkomen? Lees ook: de nagels en het gebit van je puppy

Actief aanleren van zelfbeheersing 

Sommige situaties zijn al onbewust onderdeel van de opvoeding van je pup, wat aanleren van zelfbeheersing makkelijker maakt. Maar je kunt zelfbeheersing ook actief aanleren, door je puppy bepaalde commando's aan te leren. 

‘Zit’

Kent je pup ‘zit’ en je wilt dat hij zittend wacht voordat hij mag eten, betrek dan zijn voerbak bij de situatie. Houd de bak in je handen en zeg ‘zit’. Uiteindelijk zal je pup begrijpen dat hij voer krijgt zodra hij gaat zitten, en zal hij blijven zitten tot hij een ander commando krijgt.

Deur open: ‘niet zo dringen’

Je puppy heeft door dat er achter iedere deur een hele nieuwe wereld schuilgaat. “Prachtig: daar wil ik heen,” denkt hij. En dus staat hij te dringen bij de deur. Wil jij als eerste door de deur, en wil je je hond aanleren om te wachten? Of wil je dat je hond gaat zitten voordat je de deur opent?

Leg dan je hand op de deurknop, wacht even en zeg dan 'zit’. Zorg ervoor dat je niet tegelijkertijd het commando geeft met je handbeweging, wees duidelijk in hoe je je hand beweegt.

Beloon je pup zodra hij het verband ziet, en wees consistent met belonen, de bewegingen en commando's.

Zelfbeheersing en instinct van je pup 

Sommige commando's, zoals 'zit’ en 'blijf’, zijn makkelijke voorbeelden waar zelfbeheersing niet echt nodig is. Maar wat als het instinct van je pup zegt dat hij achter de postbode of een ander dier aan moet gaan?

Bedenk eerst wat voor gedrag je wenst in zo’n situatie. Moet je pup zich op jou focussen, meteen gaan zitten of naar je toe komen? Dan pas kun je het gedrag van je pup proberen aan te passen. 

Klein beginnen met zelfbeheersing 

Om zelfbeheersing goed te trainen is klein beginnen belangrijk. Begin met situaties waarin de afleiding niet te groot is, zodat je pup zichzelf kan beheersen.  

Zodra je pup kijkt naar zijn doel, eis je zijn aandacht op met een klikker of woord en beloon je direct zijn reactie. Zorg ervoor dat je direct beloont! Blijf dit herhalen tot je pup niet meer dan nieuwsgierigheid toont en zich naar jou richt.  

Lees ook: hoe train ik mijn pup?

Daag zelfbeheersing van je pup uit

Je bouwt geleidelijk de zelfbeheersing van je puppy op door hem meer uit te dagen. Je kunt niet van je pup verwachten dat hij direct in het bos de herten met rust laat als je hem nog niet het juiste commando hebt aangeleerd. De volgende tips kunnen helpen bij het opbouwen van zelfbeheersing. 

  • Omgeving 
    Let op de omgeving wanneer je de zelfbeheersing van je pup opbouwt. Het is gemakkelijker om één uitdagende hond te negeren in een rustige straat dan op het hondenstrandje vol met andere honden.
  • Afstand 
    Maak gebruik van afstand. Het is natuurlijk gemakkelijker om iets te negeren als je pup er zonder moeite langs kan of omheen kan gaan. Je kunt de afstand verkleinen voor meer uitdaging.  
  • Stress 
    Let erop dat je pup niet gestrest raakt. Als hij duidelijk moet kiezen tussen jou volgen of wegrennen, heb je te snel te veel van hem gevraagd. Je wilt dat hij enthousiast is over de beloningen en ontspannen maar alert reageert bij de verleidingen.  

Op den duur zal je pup zich ontwikkelen tot een stabiele hond met zelfbeheersing.  

Denk altijd aan duidelijke commando's die jij hem hebt aangeleerd, gevolgd door een fijne beloning. Lees ook: beloningsgericht je pup trainen

Meer artikelen over honden trainen

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.