Kiezen van een pup

Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

Ieder hondenras heeft zijn eigen karakter. Vaak heb je al een voorkeur voor een bepaald hondenras, gewoon op gevoel. Maar welk type hond past nou echt bij jouw persoonlijkheid?  

Om jou een handje te helpen in het kiezen van een ras, hebben we de AniCura Hondenras Wijzer ontworpen 

Een handige tool!

Met een paar vragen stellen we vast welk hondenras het beste bij jou past:

Onderzoek welk hondenras bij jou past 

Het helpt om dit goed te onderzoeken voordat je besluit een puppy te kopen. Denk na over wie jij bent, hoe je dagelijks leven eruitziet en wat je interesses zijn. Welk hondenras is voor jou de perfecte match? 

Als je iedere dag gaat hardlopen, kies dan een hondenras met veel energie en focus. 

Let ook op dat je niet door trends verleid wordt: een Dalmatiër heeft aanleg voor doofheid en is heel energiek, een Chihuahua heeft soms zo’n kleine schedel dat hij altijd hoofdpijn heeft en vergeet niet dat broodfokkers graag jouw geld willen voor een trendy rashondje.  

Hierdoor loop je het risico op een pup die ziek of met een zwak immuunsysteem geboren wordt.  

Karakter van een hond 

Natuurlijk is iedere pup uniek, maar elk hondenras heeft zeker bepaalde karaktereigenschappen. 

Bordercollies zijn nu eenmaal gericht op het hoeden en begeleiden. Ze zullen dit met alles proberen te doen.  

Grotere hondenrassen zijn meestal meer relaxed en rustiger dan terriërsoorten: doe hier je huiswerk in. Als jij elke dag gaat hardlopen met je hond, kies je een hondenras uit met veel energie en focus.  

Conditie van hondenrassen 

Elk hondenras heeft beweging nodig; hoe groot of klein je pup (en later hond) ook is. Dagelijkse beweging met variatie zorgt voor een tevreden en gezonde hond. Het scheelt natuurlijk wel per hondenras hoeveel beweging een puppy nodig heeft. Lees ook: puppy's: rust en vermoeidheid 

Jachthond 

Kies je een hondenras dat onder jachthonden of hoeders valt? Maak dan een deel van je agenda leeg om te zorgen dat je nieuwe hond genoeg beweging krijgt. Anders kan die energie zich op een ongewenste manier uiten.  

Aanleg om zwaar te worden 

Denk bij conditie aan hondenrassen die meer aanleg hebben om te zwaar te worden. Bij deze honden moet je zorgen voor genoeg beweging, maar ook dat het aantrekkelijk is om te bewegen. Een koppige Engelse Bulldog zul je misschien moeten overtuigen hoe leuk spelen is.  

Welk hondenras past bij je woonsituatie? 

Tot slot: wat voor hondenras past en wil je in je huis? Een Duitse Dog op zes hoog met drie kleine kinderen kan chaotisch eindigen. Jouw woonsituatie is in het kader van een puppy-keuze belangrijk. 

  • Wat kan je hond meebrengen aan haar en vuil? 
  • Kun je je hond een eigen plek geven? 
  • Of er een lift is zodat je hond geen trappen hoeft te lopen, dat is niet goed voor de heupen van je hond en als je een groter hondenras kiest, ook niet goed voor jou rug. 
  • Heb je kinderen of andere huisdieren? Lees je in welk ras hier goed mee om kan gaan.  

Een goede fokker zal al je vragen over een hondenras kunnen beantwoorden, maar de keuze van welk hondenras zul je zelf moeten maken. Doe hier de hondenrassentest om te kijken welk hondenras bij jouw situatie past! 

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.