Achtergrond van de blauwe Rus
Velen geloven dat de blauwe Rus een natuurlijk ras is dat zijn achtergrond heeft van de Archangel-eilanden in Noord-Rusland. Door de lange, koude winters ontwikkelde deze kat een dichte, pluche vacht. Er wordt geloofd dat in het midden van de jaren 1860 matrozen de blauwe Russen van de Archangel-eilanden naar Engeland en Noord-Europa brachten. Volgens de Cat Fanciers Vereniging (CFA) maakte het ras zijn eerste publieke optreden in 1875 op koninklijke wijze: tentoongesteld in London’s Crystal Palace als de “Aartsengel Kat”.
Kruising met Brits korthaar
Het ras werd tot na de Tweede Wereldoorlog voornamelijk in Engeland en Scandinavië gefokt. En hoewel de blauwe Rus met zijn blauwgrijze vacht als typische vachtkleur wordt gezien, zijn er ook Russen met een zwarte en witte vacht. De zwarte en witte Rus ontstonden tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de weinig overgebleven blauwe Russen gekruist werden met Britse kortharen en de siamees zodat er meer van dit ras zou komen. Vanaf 1960 begon de blauwe Rus populair te worden en is vandaag een favoriet op kattenshows en thuis.
Persoonlijkheid
De blauwe Rus is een nieuwsgierige, kalme en zachtaardige kat. Hun persoonlijkheid staat bekend als vriendelijk en intelligent en een beetje terughoudend. De blauwe Rus is erg loyaal en toegewijd aan hun familie. De kat zal u waarschijnlijk bij de deur begroeten en u overal volgen. Ze staan bekend om te kunnen apporteren en deuren te openen. Ook kunnen het felle jagers zijn die knaagdieren, vogels of konijnen vangen.
Rustig en sociaal
De blauwe Russen zijn erg sociale wezens, maar ze genieten ook van alleen zijn. Daarom zullen ze vaak een rustig plekje zoeken waar ze kunnen slapen. De blauwe Rus is niet het soort kat dat vreemden en bezoekers komt begroeten. Als het druk is, verstoppen ze zich juist. Dit is een kat die zich het fijnste voelt in een rustige, stabiele omgeving. Hij houdt niet echt van verandering en vindt het belangrijk dat maaltijden op standaard tijden komen. Wanneer u een relatie heeft opgebouwd met uw blauwe Rus, ontstaat er een diepe band met deze liefhebbende, elegante kat.
Uiterlijk, maat en gewicht
De blauwe Rus is een middelgrote kat. Niet alle blauwe Russen zijn precies hetzelfde qua bouw. Gemiddeld wegen de mannetjes tussen de 4,5 tot 5,5 kg en de vrouwtjes tussen de 3 tot 4,5 kg. Maar onthoud dat voeding en lichaamsbeweging beide veel te maken met het gewicht van de kat.
Het ras, is lang en gespierd. Ze hebben slanke benen waarbij het lijkt alsof ze op hun tenen lopen. Het hoofd is wigvormig met opvallende snorharen en grote oren. De blauwe Rus heeft vaak heldergroene ogen en roze lavendel- of mauve poten.
Kleur blauwe Rus
De blauwe Rus valt op door de vachtkleur. Het is een egale, helder blauwe kleur met zilver-puntige haren die lijken te glinsteren. Hoewel hij de blauwe Rus wordt genoemd, kan de vacht ook zwart of wit zijn.
Vachtverzorging
De blauwe Rus heeft een dubbele vacht. De ondervacht is dicht en voelt fijn, kort en zacht aan. De textuur van de vacht is heel anders dan bij andere rassen. Wat de vacht van de blauwe Rus zo bijzonder maakt, is dat als u met uw vingers door de vacht gaat, het patroon in de vacht blijft staan.
Zoals de meeste korthaar rassen, heeft de blauwe Rus niet veel verzorging nodig om de vacht gezond te houden. Ze houden wel van aandacht en gezelschap. Daarom worden ze graag geborsteld of gekamt. Dit kan ook een mooie aanvulling zijn op de wekelijkse routine van andere verzorging, zoals tandenpoetsen.
Speciaal voor het ras
De blauwe Rus kan zich uren zelf vermaken en vindt het niet erg als hij een dag alleen thuis is. Maar hij zal erg blij zijn u te zien als u thuiskomt. Deze katten raken vaak erg gehecht aan hun baasjes. Ze geven de voorkeur aan een kleine vriendenkring, waardoor ze zich niet snel zullen hechten aan iedereen die uw huis binnenkomt. Toch blijken sommige blauwe Russen het aan te kunnen voelen als mensen niet van katten houden, en zullen ze hen proberen te overwinnen.
Erfelijke ziekten
De blauwe Rus is over het algemeen een gezond ras maar kan, zoals bij alle katten, verschillende gezondheidsproblemen krijgen die genetisch van aard kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is suikerziekte. Symptomen van suikerziekte zijn gewichtsverlies, veel drinken en vaak moeten plassen.
Het ras heeft een zeer goede eetlust en kan daardoor overwicht krijgen wat weer andere ziektes kan veroorzaken.
Voeding
Belangrijk om te onthouden is dat de blauwe Rus een grote liefde voor eten heeft. Hij zal meer eten dan hij nodig heeft en er ook meer om vragen. Wanneer hij zoveel mag eten als hij wilt, is het bijna zeker dat hij last gaat krijgen van overgewicht. U kunt dit voorkomen door de voeding af te wegen en uw blauwe Rus alleen op vaste tijden eten te geven.