Britse korthaar
Deze ronde en knuffelige teddybeer met zijn donzige vacht is een intelligente, waardige en aanhankelijke vriend. In het begin lijkt de Britse korthaar misschien wat afstandelijk, maar als hij u leert kennen, zal deze kat uw beste vriend zijn.
Karakter Britse korthaar
De Britse korthaar is een kalm en zwijgzaam kattenras dat aanhankelijk, vriendelijk en gemakkelijk in de omgang is. Ze zijn niet veeleisend en hebben een laag activiteitenniveau. Ze vinden het vooral leuk om bij u in de buurt te zijn en kunnen goed overweg met de meeste mensen en andere huisdieren. De Britse korthaar is niet het springerige of nerveuze soort - ze zijn het zachte en gemakkelijke familielid dat het hoofd koel houdt, wat er ook gebeurt.
Hoewel het niet erg actieve katten zijn, hebben ze wel hun gekke momenten en rennen ze in het rond. Ze houden er niet van om rondgedragen te worden maar blijven graag met hun poten op de grond.
Kenmerken en gewicht
De Britse korthaar is een middelgrote tot grote kat met een gespierd, kort en breed lichaam. Hij heeft korte en sterke poten en een afgeronde staartpunt. Volwassen mannetjes wegen ongeveer vijf tot zeven kilo en vrouwtjes drie tot vijf kilo.
Hij lijkt een beetje op een knuffelige teddybeer met zijn dikke en korte vacht, ronde kop, korte neus en grote wangen en ogen. Omdat de Britse korthaar een vrij groot en zwaar ras is, zijn ze pas ergens tussen hun derde en vijfde levensjaar volgroeid.
Britse korthaar kleur
De vacht van de Britse korthaar is er in bijna alle kleuren en patronen en niet alleen in het originele blauw/grijs. Ze kunnen bijvoorbeeld zwart, wit, crème, chocolade, rood, kaneel, reekalf, lila, puntig, tabby of schildpad gekleurd zijn. De ogen zijn afhankelijk van de vachtkleur en kunnen blauw, groen, goud of koper zijn.
Vachtverzorging
De korte, dichte en pluche-achtige vacht van de Britse korthaar is eenvoudig te verzorgen met een paar keer per week borstelen of kammen. Als u een buitenkat heeft, moet u hem in de lente vaker borstelen wanneer hij zijn wintervacht verhaart.
Speciaal voor het ras
De Britse korthaar is, net als veel van hun medemensen, behoorlijk welgemanierd en waardig. Het is een intelligente kat die bijna nooit gewelddadige of agressieve dingen doet.
Hoewel er uitzonderingen zijn, zijn de meeste Britse kortharen over het algemeen geen schootkatten. Maar ze willen wel naast u op de bank liggen of dichtbij u zijn. Vrouwtjes hebben over het algemeen meer oprechtheid en een serieuze houding dan de meer gemakkelijke mannetjes.
Erfelijke ziektes Britse korthaar
Door hun ronde kop en korte neus (brachycefalie) hebben sommige Britse kortharen last van problemen die hierdoor kunnen ontstaan zoals verstopte traanbuizen(traanogen) en het kan zijn dat hij snurkt.
De Britse korthaar is ook vatbaar voor hypertrofische cardiomyopathie (HCM), de meest voorkomende vorm van hartaandoeningen bij katten, en hemofilie B, een erfelijke bloedingsaandoening. Vraag altijd om een schriftelijke gezondheidsgarantie van de fokker en koop uw kat nooit bij een oneerlijke fokker.
Omdat ze in het verleden met perzen zijn gefokt, is er een kans dat ze worden aangetast door polycystische nierziekte. Deze ziekte veroorzaakt nierproblemen vanwege de cysten of met vloeistof gevulde gaten die zich geleidelijk ontwikkelen. Er is een gentest beschikbaar, dus het is zeker de moeite waard om de fokkers te vragen naar de status van hun katten - goede fokkers zouden hiervan op de hoogte moeten zijn.
Voeding
Zoals bij veel rassen is overgewicht het meest voorkomende gezondheidsprobleem. Zeker als uw kat volwassen is geworden en veel tijd in bed of op de bank doorbrengt. Britse kortharen houden ervan om te chillen. Geef uw Britse korthaar dus voeding die door dierenartsen goedgekeurd is. En houd uw kat actief door met hem te spelen. Dit kan overgewicht tegengaan.
Achtergrond van de Britse korthaar
De Britse korthaar komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en werd daar de gewone huiskat. Het ras werd, en nu soms nog steeds, blauwe Brit (British Blue) genoemd. De Britse korthaar kreeg deze bijnaam omdat zijn vacht een klassiek blauwe kleur heeft dat op grijs lijkt. De blauwe Brit werd al snel een populaire huiskat en deed mee aan tentoonstellingen. Rond 1914 tot 1918 werden perzische katten aan het fokprogramma toegevoegd.
Na de oorlog
De fok van de Britse korthaar nam af tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en in de jaren vijftig waren er nog maar een paar katten over. Het ras werd daarom een nieuw leven ingeblazen door met andere kortharen verder te fokken zoals de blauwe Rus, pers en andere katten.
In het begin hadden Europese en Britse kortharen een gemeenschappelijke standaard, maar in het begin van de jaren tachtig besloot de International Cat Association (FIFe) ze te erkennen als twee verschillende soorten.