Blaasontsteking door bacteriële infectie
Anders dan bij mensen wordt een blaasontsteking bij een kat bijna nooit veroorzaakt door een bacteriële infectie. Vaak is de oorzaak een combinatie van klachten, maar stress speelt een belangrijke rol.
Zeker bij jonge katten is de kans op een blaasonsteking door een bacteriële infectie maar ongeveer 2%. Bij oudere katten (met name poezen) wordt de kans hierop groter. Ook bij katten met bepaalde onderliggende problemen, zoals nierproblemen, een te snel werkende schildklier of suikerziekte, is de kans op een bacteriële blaasontsteking groter.
Antibiotica hebben dus geen zin en in veel gevallen gaat het vanzelf weer over. Vaak wordt er wel gekozen voor het geven van ontstekingsremmers om de klachten bij uw kat te verlichten.
Oorzaken van een blaasontsteking bij uw kat
De meeste katten krijgen een ‘idiopathische blaasontsteking’. Er is dan niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak voor de klachten, maar de volgende factoren kunnen een rol spelen:
- stress bij uw kat
- slijmlaagje in de blaas is afwijkend
- zenuwen van de blaas zijn geïrriteerd
Voor veel eigenaren is het moeilijk om stress bij de kat te herkennen. Katten laten hier namelijk soms helemaal niets van merken. Door de stress te behandelen nemen de klachten van de blaasontsteking vaak sterk af.
Ook blaasgruis en blaasstenen komen vaak bij katten voor
Van nature drinken katten weinig, waardoor de urine geconcentreerder is. Bacteriële infecties worden daardoor juist tegengegaan, maar de kans op blaasgruis en blaasstenen bij katten neemt wel toe. Dit kan vervolgens ook blaasontsteking veroorzaken.
Blaasstenen in de plasbuis - afbeelding vergroten
Blaasgruis zijn kleine korreltjes die de blaaswand irriteren en ontsteking veroorzaken. Bij katers kan de plasbuis verstopt raken door deze korreltjes (dit noem je een plaskater).
Dit is een spoedgeval, want door de verstopping kan de kat niet meer plassen en zonder behandeling zelfs overlijden. Neem dus direct contact op met uw dierenarts.
In uitzonderlijke gevallen gaat het om een bacteriële infectie bij uw kat
In 5 procent van de gevallen wordt de blaasontsteking veroorzaakt door een bacteriële infectie. Dit komt vaak door een onderliggend probleem. Zo zien we dit vaak bij katten die:
- regelmatig gekatheteriseerd zijn (plasbuis vrij maken)
- geopereerd zijn aan de urinewegen
- meer drinken of plassen (bijvoorbeeld door nierfalen, suikerziekte of schildklierproblemen)
- verminderde weerstand hebben door verschillende oorzaken
- ouder en poes zijn
Blaasproblemen kunnen ook door een tumor veroorzaakt worden, maar dit komt zelden voor.
Symptomen blaasontsteking kat
- moeite of pijn met plassen, miauwen tijdens het plassen
- vaak plassen, maar steeds kleine beetjes
- kat druppelt urine
- naast de de kattenbak plassen
- bloed in de urine
- anders ruikende urine
- voortdurend wassen van zijn of haar geslachtsdelen
De diagnose
De symptomen lijken misschien voor zich te spreken, maar de dierenarts zal eerst met een lichamelijk onderzoek moeten vaststellen dat uw kat inderdaad blaasontsteking heeft. Sommige symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben.
Vervolgens moet een urineonderzoek de diagnose bevestigen. Er moet dan geen verstopping van de plasbuis zijn. Uit de urinetest zal blijken of er sprake is van blaasgruis.
Een bloedonderzoek, echo en een bacteriekweek kunnen helpen om te zoeken naar onderliggende oorzaken van de klachten, zeker als deze blijven terugkeren.
De behandeling
Een idiopathische blaasontsteking gaat vaak binnen 5-10 dagen vanzelf over. De dierenarts kan wel ontstekingsremmers geven om de klachten en pijn bij uw kat te verlichten. Een blaasontsteking is voor katten namelijk net zo vervelend als voor mensen.
Anders dan bij honden wordt een blaasontsteking bij de kat zelden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Een antibioticumkuur is dus over het algemeen niet zinvol en kan antibioticumresistentie alleen maar in de hand werken.
Onderliggende oorzaak van de blaasontsteking behandelen
Als er een andere oorzaak is van de blaasontsteking moet deze natuurlijk behandeld worden. Zo kunnen we blaasgruis behandelen met een speciaal smakelijk dieet.
Een eventuele bacteriële infectie kan met een antibioticumkuur behandeld worden, maar omdat dit heel zeldzaam is doen we dat pas na het inzetten van een bacteriële kweek. Zo weten we welk antibioticum het meest geschikt is voor de behandeling.
Als uw kat blaasstenen heeft dan is een blaasoperatie nodig is om de blaasstenen te verwijderen.
Blaasontsteking bij uw kat is met de juiste behandeling over het algemeen goed te genezen.
Blaasontsteking kat: kosten
De kosten voor het behandelen van een blaasontsteking zijn afhankelijk van de oorzaak van de blaasontsteking. Als het om een blaasontsteking gaat die vanzelf weer overgaat en geen aanvullend onderzoek nodig is, dan zult u kosten hebben voor het lichamelijk onderzoek door de dierenarts zijn en eventueel voor ontstekingsremmers.
Gaat het bijvoorbeeld om blaasgruis en is er een operatie nodig, dan zijn de kosten natuurlijk wat hoger. Uw dierenarts zal deze kosten altijd vooraf met u bespreken.
Voorkomen van ontsteking van de blaas bij kat
Om terugkerende klachten van een blaasontsteking te voorkomen is een goede voorbereiding op de behandeling en de juiste zorg nadat uw kat genezen is heel belangrijk.
Dit houdt voornamelijk in dat u uw kat ondersteunt om meer te drinken, vaker te plassen en zo veel mogelijk de stress voor uw kat vermindert. Als u niet weer hoe u de stress kunt verminderen kan een kattengedrag expert misschien uitkomst bieden.