De ontwikkeling van kittens - week tot week

Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de nieuwe, spannende wereld.

Een pasgeboren kitten groeit snel en de eerste zes weken zijn cruciaal voor zijn ontwikkeling. Aan het begin van het leven krijgt de kat de essentiele warmte en melk van zijn moeder, evenals bescherming tegen verschillende soorten infecties, ziekten en bedreigingen.

Week 1-2

Kittens worden tandeloos geboren met gesloten ogen en oren. Omdat ze zowel blind als doof zijn, zijn ze weerloos en extreem afhankelijk van hun moeder. Haar instincten leiden haar om de behoeften van haar pasgeborenen te vervullen. De eerste week slapen de kittens het grootste deel van de tijd, maar kunnen ze wel al hun kop optillen, hun pootjes bewegen en een piepend geluid maken.

Bij de geboorte wegen kittens gemiddeld ongeveer 100 gram, maar tegen het einde van hun eerste week zal hun gewicht verdubbeld zijn.

Tegen de tweede week openen deze jongen voor het eerst hun ogen. Op dat moment is hun zicht nog steeds beperkt en moeten ze uit de buurt van fel licht worden gehouden. Tegen het einde van de week beginnen ze hun eerste kruipende en wiebelende stapjes te zetten. Hun gehoorgangen gaan open en ze zullen kleine ongekrulde oren hebben. Ook al groeit hun nieuwsgierigheid, brengen ze nog steeds veel tijd slapend door aan de zijde van hun moeder.

Week 3-4

Tijdens deze periode beginnen de tanden van de kitten door te komen en beginnen ze ook langzaam de klauwen in te trekken. Op deze leeftijd groeit het zelfvertrouwen van de jonge kat en begint hij de omgeving te verkennen, zonder al te veel te wiebelen. Hun coördinatie verbetert, ze beginnen misschien met zelfverzorging en tonen waarschijnlijk interesse in kattenspeelgoed.

Je merkt misschien ook dat de oogkleur van jouw kat begint te veranderen, van het babyblauw van alle kittens naar een volwassen tint.

Tegen week vier, wanneer de jonge kat stabieler op zijn poten staat, begint hij te spelen met andere kittens, speelgoed en mensen. Het zicht en gehoor zijn verbetert, ze reageren beter op omgevingsgeluiden en verrassingen in de omgeving. Dit is ook een goed moment om een kitten kennis te laten maken met de kattenbak. Vaak doet de kitten gewoon de moederpoes na en hoef je hierbij niet te helpen. Lees ook: Tips voor de kattenbak

In dit stadium wordt de kitten nog regelmatig verzorgd en daarom is het belangrijk om de moeder te blijven voeden met voedsel van goede kwaliteit.

Tijdens deze periode is het meestal mogelijk om het geslacht van de kleine kat te identificeren.

Week 5-6

Tijdens de vijfde en zesde week ontwikkelt de kat veel persoonlijkheid.. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en brengen de meeste tijd door met spelen, rondrennen en ontdekken. Op de leeftijd van zes weken zijn veel kittens goed gecoördineerd genoeg om op meubels te klimmen en eraf te springen en op hun pootjes te landen.

Interactie met mensen wordt belangrijker, hoewel de moeder nog steeds zijn veiligheidszone blijft. Zowel de verzorgings- als de kattenbak-vaardigheden zijn in dit stadium verbeterd.

Als het om eten gaat, vinden ze het nog steeds leuk om van hun moeder te drinken of door jou met de fles te worden gevoed. Maar je kunt nu wel gaan experimenteren met vast voedsel.

Het is belangrijk om te onthouden dat kittens pas klaar zijn voor adoptie als ze ongeveer 12 weken oud zijn.

Week 7-12

De kitten maakt zich nu klaar om zijn moeder te verlaten. Het brengt meer tijd door met wakker zijn, spelen en verkennen. Ook zullen kittens van 7-12 weken steeds verder durven verkennen. Dit is een zeer belangrijke periode voor de ontwikkeling van sociale vaardigehden van de kitten. De moeder, broers en zussen zullen de kitten disciplineren en zo leert een kitten wat goed en fout is.

Dit is ook de tijd om over te stappen van borstvoeding naar vast voedsel. Rond week 10 is de kitten hoogstwaarschijnlijk genoeg ondersteund door moedermelk en dus klaar om de wereld op zijn eigen vier pootjes te verkennen. Met een beetje steun, training en veel liefde van jou natuurlijk.

Wanneer mag een kat het nest verlaten?

Wanneer kan een kat naar een nieuw baasje? Over wanneer je kat het nest mag verlaten zijn de meningen licht verdeeld, maar de regel is ‘niet eerder dan 8 weken’. Voor de ontwikkeling van de kitten wordt door AniCura kattenexperts aangeraden hier 12 weken van te maken. Dan zijn ze net wat verder gesocialiseerd met andere katten, wat goed is voor de persoonlijkheid. Dat geeft meer zekerheid voor de kitten wanneer deze in een nieuw huis terecht komt, een nieuw baasje krijgt. Katten zijn gewoontedieren, dat is behoorlijk stressvol en een verder ontwikkelde persoonlijkheid helpt dan heel erg!

Contact a veterinarian

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Kitten Gids

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.