Eosinofiel granuloom bij katten
Eosinofiele granulocyten zijn witte bloedcellen die een taak hebben in het afweersysteem van de kat. Normaal gesproken reageert de cel wanneer er lichaamsvreemde cellen het lichaam binnendringen. Het zal dan proberen de lichaamsvreemde cellen te doden door ‘blaasjes’ met afweerstoffen los te laten.
Als een kat een eosinofiel granuloom complex heeft blijven de cellen langer dan nodig in de huid zitten en laten ze de afweerstoffen los zonder dat dit nodig is. Dit gebeurt meestal bij een allergie of overgevoeligheidsreactie.
Door het loslaten van de afweerstoffen kunnen er veranderingen komen in de huid, lippen, gehemelte en op of onder de tong bij uw kat.
Drie typen eosinofiel granuloom complex bij katten
Er zijn drie verschillende uitingsvormen van het eosinofiel granuloom complex. Deze kunnen los van elkaar of tegelijkertijd voorkomen.
1. Eosinofiel granuloom
Een granuloom heeft de vorm van een bult en komt meer boven het huidoppervlak uit. De kleur is vaak geel tot roze. Deze plek kan overal op de huid gevonden worden, ook op de zoolkussens en achterop de tong. Meestal heeft de kat er geen pijn of jeuk aan.
2. Eosinofiele plaque
Dit is een grote wat vochtige, kaal gelikte en ontstoken platte plek op de huid. Deze plekken worden meestal gevonden aan de onderzijde van de buik en in de liezen. Vaak likken katten hier constant aan en jeuken deze.
3. Eosinofiele ulcus
Deze zien we vooral in de bek en aan de bovenlip van de kat. Het eosinofiele ulcus wordt vooral bij katers gezien met een gemiddelde leeftijd van 5,5 jaar.
Er kunnen grote zweren ontstaan waarbij het lijkt of er een groot stuk van de liphuid ontbreekt. De kat heeft er ogenschijnlijk geen last van. Als deze plekken niet op tijd behandeld worden, kunnen er kwaadaardige cellen ontstaan.
Oorzaak eosinofiel granuloom complex
Een eosinofiel granuloom complex wordt meestal uitgelokt door een allergie. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een vlooienallergie of een allergie tegen iets in de omgeving (mijten, pollen, grassoorten etc).
Diagnose
De plekken bij een eosinofiel granuloom complex zijn met het oog goed zichtbaar en herkenbaar. Het vaststellen van het complex is soms lastig omdat de huidafwijkingen kunnen lijken op ontstekingen waarvoor wel een oorzaak is te vinden is (bij plaque’s) of op tumoren (granulomen).
Bij twijfel kan de dierenarts aanraden een stukje weefsel (biopt) bij uw kat af te nemen en deze te laten onderzoeken in een laboratorium.
Behandeling eosinofiel granuloom bij katten
Heeft de dierenarts het complex bij uw kat kunnen vaststellen, of is de diagnose bevestigd door het onderzoek in het lab? Om de plekken te behandelen kan uw dier middelen krijgen om de allergische reactie te onderdrukken.
Voor een volledige behandeling is het belangrijk om te weten waarvoor uw dier overgevoelig of allergisch is. Denk bijvoorbeeld aan:
- vlooienallergie
- voedselovergevoeligheid
- allergie voor stof uit omgeving (atopie)
Met goede vlooienbestrijding, allergietesten en/of een eliminatiedieet kan gezocht worden naar de veroorzaker van de allergie.
Helaas lukt het niet altijd om de onderliggende oorzaak te vinden. Of is het niet mogelijk om de allergische reactie te voorkomen, bijvoorbeeld bij een allergie voor huisstofmijt.
Het huidprobleem kan dan weer terugkomen.
De behandeling bestaat dan uit het onderdrukken van de symptomen van de allergie met medicatie, en dit met een zo laag mogelijke dosering.
Vragen, of twijfels?
Twijfelt u of uw kat eosinofiel granuloom complex heeft? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.