Wat is FORL bij katten?

FORL, oftewel Feline Odontoclastic Resorptive Lesions, of kortgezegd Resorptie Laesie is een gebitsaandoening bij de kat. Het kan bij alle katten voorkomen, maar we zien het relatief wat vaker bij raskatten.

Bij deze aandoening wordt de wortel van één of meerdere tanden aangetast. De aantasting breidt zich vervolgens uit naar het oppervlak en het glazuur.

Dit zorgt ervoor dat een stukje van de tand letterlijk oplost (resorptie). De tand of kies verzwakt en leidt uiteindelijk tot afbrokkelen of zelfs afbreken van de tand of kies.
FORL wordt ook wel tandhalslaesie of resorptie laesie genoemd.

Wat veroorzaakt resorptie laesie bij uw kat?

De oorzaak van tandresorptie bij de kat is tot op heden onbekend.
FORL is meestal een progressieve aandoening, kortom: de aantasting breidt zich alleen maar verder uit. Soms ook naar andere tanden of kiezen. Het leidt uiteindelijk tot aantasting van het glazuur, ingroei van het tandvlees en kan ook tandvleesontsteking rondom de tand veroorzaken.

Hoe herkent u FORL bij katten?

Een FORL herkent u doordat net boven het tandvlees een stukje bloederig weefsel zit of overgroei van het tandvlees plaatsvindt. Soms is er echt een gat zichtbaar in de tand of kies.

Resorptie laesie is zeer pijnlijk voor uw kat

De aantasting van de tand bij FORL kan tot aan of zelfs in de zenuwholte komen. Dit kan hevige zenuwpijn geven bij aanraking, vergelijkbaar met kiespijn of blootliggende tandhalzen bij mensen.
Katten geven pijn vaak slecht aan. Het kan opvallen dat ze moeilijker eten, knoeien met voer of brokjes, niet meer (of met een kant of scheve kop om de pijnlijke tand of tanden te ontzien) kauwen, een voorkeur hebben voor nat voer en in enkele gevallen stoppen met eten. FORL kat symptomen

FORL ontstaat in de tandwortel en baant zich door de tand heen een weg naar het oppervlak, waarbij een gedeelte van de tand dus oplost.

In het beginstadium is vaak nog niks te merken aan uw kat. Uw kat eet gewoon nog goed en is nog actief.

Als de aantasting al in een verder gevorderd stadium is kunt u de volgende symptomen herkennen bij uw kat:

  • het kantelen van zijn hoofd bij kauwen of helemaal niet meer kauwen (schrokken);
  • knoeien met voer/brokjes;
  • meer in fases eten, sneller stoppen met eten tijdens een maaltijd;
  • lusteloos gedrag;
  • geen koud water meer willen drinken;
  • niet voldoende eten;
  • kauwbewegingen maken bij aanraking van het gebit of de kop;
  • afvallen;
  • uit de bek stinken.

Hoe kan FORL voorkomen worden?

Omdat de oorzaak van FORL nog onbekend is, kan het niet met zekerheid voorkomen worden. Wel zorgt een goede gebitsverzorging ervoor dat het proces vertraagd kan worden en verdere problemen voorkomen worden.

Gebitsreiniging

Een goede gebitsverzorging betekent, net als bij mensen, dagelijks de tanden van uw kat poetsen en regelmatig een gebitsreiniging laten doen.

Tijdens een gebitsreiniging of gebitscontrole kan uw dierenarts mogelijk aanwijzingen voor FORL opmerken. De diagnose FORL is te bevestigen door het maken van een dentale röntgenfoto.

In een vroeg stadium ontdekken

FORL’s zijn soms pas in een later stadium zichtbaar, het proces is dan onder het tandvlees al een tijdlang bezig. Dit is vaak nog niet goed met het blote oog te zien. Alleen met een dentale röntgenfoto is de tandresorptie in een vroeg stadium zichtbaar te maken.

Behandeling van resorptie laesie

Er bestaat helaas nog geen goede behandeling om resorptie laesie te verhelpen of te voorkomen. Tot nu toe komt de behandeling neer op het trekken van de aangetaste tanden en/of kiezen, zodat verdere aantasting voorkomen wordt.

Trekken van de aangetaste tand

Het trekken van tanden en kiezen (extracties) bij uw kat is een heel nauwkeurig werkje. Ondanks dat bij FORL het soms lijkt alsof de tand volledig opgelost is, zijn op de dentale röntgenfoto’s vaak de wortelresten nog zichtbaar.

De tand of kies moet dus inclusief wortel heel secuur worden verwijderd.

Tandheelkundige experts bij AniCura

De dierenartsen van AniCura hebben veel expertises in tandheelkunde en professionele gebitsreiniging. Door regelmatig nascholingen te volgen zijn de dierenartsen van AniCura altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en nieuwste behandelmogelijkheden.

Heeft u vragen over gebitsverzorging of wilt u een afspraak maken voor een gebitsreiniging? Neem contact op een tandheelkundig AniCura dierenarts in de buurt.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.