Gebroken tand kat

Een gebroken tand kan erg pijnlijk zijn en leiden tot infecties en andere problemen als deze niet gericht en op tijd wordt behandeld. Wat is een gebroken tand en hoe gaat u er het best mee om?

Gebroken tand bij katten

Een gebroken tand kan erg pijnlijk zijn en leiden tot infecties en andere problemen als deze niet gericht en op tijd wordt behandeld. 

Naar de dierernarts of niet? 

Als je kat een gebroken tand heeft, adviseren we zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal de tand grondig onderzoeken en bepalen of deze moet worden verwijderd of gerepareerd.  

Diagnose: gebroken tand kat 

Bij een gebroken tand raden we altijd aan om langs de dierenarts te komen. Deze doet lichamelijk onderzoek om de aard en de omvang van de breuk te beoordelen. De dierenarts kan na de gebitscontrole ook dentale röntgenfoto adviseren om te zien of er meer schade is onder het tandvlees of in de kaak. 

Soms zie je erg slecht hoe ver de tand afgebroken is en dus hoeveel pijn je kat heeft. Al denk je misschien: deze tand is ‘gewoon netjes afgebroken’, het is erg belangrijk precies te weten hoe ernstig de breuk van de tand is. Een getraind oog, getrainde handen en bijvoorbeeld röntgen kunnen hierbij meer helderheid geven.  

Zonder diagnose geen behandeling. 

Er wordt bij je kat vastgesteld: 

  • Welke tand gebroken is: een afgebroken hoektand, kies, of andere tand geeft nu eenmaal een heel ander beeld. 
  • Hoe ‘diep’ de breuk is: hebben we met de wortel van de tand te maken of niet? 
  • Of uw kat andere gezondheidsproblemen en gebitsproblemen heeft die je misschien niet zijn opgevallen. 

Dentale röntgen kan hierbij de zekerheid geven die nodig is. Het kan zijn dat je eigen dierenkliniek daarom doorverwijst naar een kliniek met dentale röntgen.  

Behandeling gebroken tand 

De dierenarts zal altijd eerst de afgebroken tand onderzoeken en algemeen klinisch onderzoek uitvoeren.  

De behandeling van een gebroken tand bij een kat hangt af van de aard en de ernst van de breuk en kan variëren van een tandreiniging tot het trekken van de tand. Hieronder vind je enkele mogelijke behandelingen bij een afgebroken tand bij katten: 

  • Tandreiniging: als de breuk niet te diep is en het tandvlees en de tandwortel niet beschadigd zijn, kan de dierenarts de tand schoonmaken en polijsten om eventuele tandplak en tandsteen te verwijderen. Lees ook: gebitsreiniging kat 
  • Tand trekken: ls de breuk dieper is en de tand beschadigd is tot aan de tandwortel, kan de dierenarts de tand verwijderen. Dit is een belangrijke stap om te voorkomen dat infecties zich verspreiden en andere problemen veroorzaken. Lees ook: tand trekken kat 
  • Vulling of kroon: Als de breuk klein is en niet te diep, kan de dierenarts een vulling of een kroon plaatsen om de tand te herstellen. Dit kan nodig zijn als de breuk de functionaliteit van de tand niet beïnvloedt en bij minimale pijn. 
  • Antibiotica: Als er een infectie aanwezig is, kan de dierenarts antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen. Voorkom overbehandeling met antibiotica tegen antibioticaresitstentie 

Herstel 

Na de behandeling is het herstel van je kat afhankelijk van de behandeling. Bijkomen uit de narcose gebeurt kort na de behandeling en je kat kan dezelfde dag weer mee naar huis. Mogelijk heeft je kat nog medicijnen nodig en zacht voedsel (mede om ervoor te zorgen dat hij/zij genoeg vocht binnenkrijgt). Volg hierin het advies van je dierenarts. 

Voorkomen 

Een gebroken tand kun je meestal niet voorkomen, maar complicaties wel. Ons advies is altijd naar de dierenarts te gaan voor een controle bij een afgebroken tand. Een klein afgebroken stukje kan ook voor complicaties zorgen.  

Complicaties gebroken tand kat 

Een gebroken tand bij een kat kan verschillende complicaties met zich meebrengen als deze niet (op tijd) behandeld wordt. Complicaties kunnen zich ook verder verspreiden dan de afgebroken tand, zoals naar andere tanden, het kaakbot, of naar de organen. 

  • Pijn: een gebroken tand kan erg pijnlijk zijn voor jouw kat. Dat hoeft nog niet het geval te zijn, maar is vrijwel zeker als de gebroken tand onbehandeld blijft. 
  • Infectie: een gebroken tand kan leiden tot een infectie, vooral als er bacteriën in de wond terechtkomen. Een infectie kan leiden tot zwelling, pijn en andere tandproblemen. 
  • Gebroken kaak: in sommige gevallen kan een gebroken tand leiden tot een gebroken kaak, vooral als er sprake is van parodontitis of ontstekingen zijn die al verder gevorderd zijn en het kaakbot hebben aangetast. Het kaakbot wordt dan steeds brozer en dunner. Lees ook: kaakchirurgie kat 
  • Orgaanproblemen: een onbehandeld kattengebit kan zorgen voor infectie en voor bacteriën die in de bloedbaan terecht komen en zo bijvoorbeeld nier- en leverproblemen opleveren. 
  • Verlies van tanden: als een gebroken tand niet op tijd behandeld wordt, kan dit leiden tot verlies van tanden bij je kat. Dit kan ook uitbreiden naar andere tanden. 
  • Chronische mondproblemen: Een gebroken tand kan leiden tot chronische mondproblemen zoals vergaande tandvleesontsteking (parodontitis). Lees ook: tandvleesontsteking kat 

Het is belangrijk om eventuele complicaties van een gebroken tand te voorkomen door uw kat regelmatig te laten controleren door de dierenarts en eventuele gebitsproblemen snel te laten behandelen. Lees ook: gebitscontrole kat 

Gebroken tand: wortelkanaalbehandeling of niet? 

Bij katten kan vaak geen wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd, maar in uitzonderlijke gevallen kan dit wel. Een wortelkanaalbehandeling is een complexe procedure waarbij de tandzenuw en pulpweefsel worden verwijderd en de tandkanalen worden gereinigd en gevuld. 

Of een wortelkanaalbehandeling nodig en mogelijk is bij een gebroken tand bij een kat hangt af van de aard en de ernst van de breuk. Als de breuk te diep is en de tandwortel beschadigd is, kan een wortelkanaalbehandeling de tand redden en verdere complicaties te voorkomen.  

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.