Hartruis kat

Een hartruis bij de kat is meestal geen probleem op zichzelf, maar een symptoom. Toch is het belangrijk deze te laten bekijken en te luisteren door uw dierenarts.

Wat is hartruis?

Bij zeer veel katten wordt als ze (jong) volwassen zijn voor het eerst een hartruis gehoord: letterlijk een ruisje door bijvoorbeeld een lekkende hartklep. De hartruis wordt meestal ontdekt als toevalsbevinding.

Soms wordt de hartruis waargenomen bij een kat die ook ziekteverschijnselen heeft passend bij een hartziekte.

Een hartruis kan in een enkel geval een onschuldig fenomeen zijn, maar in het overgrote merendeel hangt de hartruis samen met de aanwezigheid van een aangeboren of verkregen hartziekte.

Een hartruis is een symptoom dat kan passen bij hartziektes, maar dat ook voorkomt bij gezonde katten. Een hartruis zelf geeft de kat geen klachten. Hartruis kan een dierenarts horen door met een stethoscoop naar het hart van uw kat te luisteren.

Levensverwachting kat hartruis

Een hartruis is niet levensbedreigend en er is zelfs prima mee te leven, maar het moet wel gecontroleerd worden.

Deze aandoening kan volstrekt onschuldig zijn, maar ook wijzen op een hartziekte, hoge bloeddruk of bloedarmoede.

In het geval van een onderliggende oorzaak van de hartruis moet verder onderzoek gedaan worden om de oorzaak te achterhalen en indien nodig te behandelen.

Hartruis bij kitten

Regelmatig wordt er bij een kitten een hartruis geconstateerd als deze wordt aangeboden voor een routinematig onderzoek, bijvoorbeeld een inenting.

Het is mogelijk dat deze hartruis onschuldig is en vanzelf weer weg gaat, maar het zou ook kunnen dat het dier een aangeboren hartaandoening heeft.

Sommige jonge dieren hebben letterlijk een groot/groter hart dan normaal. Er wordt per hartslag hierdoor zoveel en zo snel bloed uit het hart gepompt, dat dat hoorbare turbulentie kan opleveren.

Dit is een normaal fenomeen bij sommige kittens en een dergelijke hartruis is onschuldig.

Het is voor de dierenarts bijna onmogelijk om alleen door middel van luisteren met de stethoscoop het onderscheid te maken tussen hartruis die wordt veroorzaakt door een aangeboren hartziekte en een onschuldige hartruis.

Aangeboren hartafwijking kitten

Een luide en zeer duidelijk hoorbare hartruis, wordt vrijwel zeker veroorzaakt door een hartafwijking. Een zachte hartruis kan onschuldig zijn, maar ook veroorzaakt worden door een hartafwijking.

Om met zekerheid iets te kunnen zeggen is het belangrijk om het hart van de kitten echografisch te laten onderzoeken. Er zijn verschillende aangeboren hartafwijkingen die wij kunnen diagnosticeren.

Het is erg belangrijk te weten waardoor precies een hartruis wordt veroorzaakt zodat er een inschatting van levensduur en -kwaliteit van een jong dier kan worden gemaakt.

Een open verbindingsvat kan operatief worden gesloten, waarna een kitten een normale levensverwachting heeft.

Oorzaken hartruis

Aangeboren hartaandoening

Ongeveer twee procent van alle kittens heeft een aangeboren hartaandoening. De afwijking is vaak klein en wordt pas op latere leeftijd vastgesteld. De meest voorkomende aangeboren gebreken zijn:

  • Lekkende hartkleppen (kleppen tussen boezem en kamer);
  • gaatjes in het harttussenschot;
  • Tetralogie van Fallot (een combinatie van vier aangeboren bouwfoutjes in het hart);
  • vernauwingen in bloedvaten;
  • of een open verbindingsvat dat na de geboorte had moeten sluiten.

Met een echo kunnen deze afwijkingen in beeld worden gebracht.

HCM

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende hartafwijking bij de kat en de meest voorkomende oorzaak van een hartruis. Alle katten kunnen HCM krijgen. De ziekte komt wel vaker voor bij de Maine coon, Ragdoll, Noorse boskat en de Sphynx.

Sommige katten krijgen al op jonge leeftijd ernstige problemen. Andere katten ontwikkelen pas op oudere leeftijd milde klachten. Preventief kunnen deze katten een bloedverdunner krijgen. Andere medicatie geven we pas als de kat hartritmestoornissen krijgt of vocht in de longen vasthoudt.

Hoge bloeddruk

Dieren met een hoge bloeddruk ontwikkelen een verdikte hartspier. Als gevolg hiervan kunnen ze een hartruis krijgen.

Een hoge bloeddruk kan blindheid, hersenbloedingen en nierfalen veroorzaken. Een snelle diagnose en behandeling is gewenst.

Symptomen hartruis kat

De symptomen van hartziekten kunnen erg variëren. Mogelijke symptomen bij katten die leiden aan hartziekten zijn:

  • sloom zijn;
  • gewichtsverlies;
  • weinig eetlust;
  • verminderd uithoudingsvermogen;
  • versnelde ademhaling.

Diagnose hartruis bij katten

Bij de diagnose ligt het vooral aan symptomen en leeftijd van de kat wat voor behandeling er op aan kan sluiten. Als een kat een hartruis heeft die niet weggaat, als de kat rustiger wordt, is een echo aan te raden.

Bij oudere katten (zeven jaar en ouder), is ook een bloeddrukmeting te adviseren. Als de kat naast een hartruis ook andere klachten heeft, is het logisch om gelijk iets aan die problemen iets te doen.

Behandeling hartruis kat

Het ligt aan de onderliggende oorzaak van de hartruis wat voor behandeling nodig is. Omdat ook gezonde katten een hartruis kunnen hebben, heeft het geen zin om een behandeling in te stellen zonder voorafgaand onderzoek.

Indien onschuldig is het niets meer dan een controlepunt om in de gaten te houden dat er niets verandert. In meer serieuzer gevallen kan medicatie of een operatie noodzakelijk zijn.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.