Hoe krijg ik mijn kat in beweging?

Het is soms lastig een kat te motiveren om zich meer te gaan bewegen. Hier leest u een aantal tips van onze dierenartsen.

Een groot gedeelte van de Nederlandse huiskatten is te zwaar. Dat is vervelend want als je te dik bent heb je een grotere kans om ziek te worden. De kans op ontstekingen neemt toe waardoor dikke katten meer blaasontstekingen en artrose hebben. Dikke dieren ontwikkelen regelmatig suikerziekte. En we weten dat er meer kans is op het ontstaan van tumoren. Kortom, hup in beweging!

Natuurlijk gedrag

Een kat wil van nature jagen, op onderzoek uit gaan, klimmen, een territorium innemen en kunnen vluchten ‘de kat uit de boom kijken’. Een kat die naar buiten gaat kan zichzelf meestal goed vermaken. Bij binnenkatten bestaat het gevaar dat zij zich gaan vervelen. Dat kan zich uiten in ongewenst gedag, zoals bedelen of in de benen van de baas gaan hangen, wat een soort jachtgedrag is. Een ander gevolg van verveling kan zijn dat de kat inactief of chagrijnig wordt. Door deze inactiviteit kan het gewicht van de kat toenemen, waarna de motivatie om te bewegen alleen maar afneemt.

Help, mijn kat speelt niet!

“Mijn kat speelt niet” is iets wat wij vaak horen van baasjes. Echter, alle jonge dieren spelen. Dieren die niet meer spelen zijn vaak door gebrek aan uitdaging of medische redenen gestopt met spelen. Spelen is voor katten een beetje hetzelfde als op jacht gaan. Willen we dat een dier jaagt, dan moeten we dus een prooi nabootsen.

Tips om je kat in beweging te krijgen

  • Begin klein, varieer, en doe geen dingen die een prooi ook niet zou doen. Een muisje zal nooit naar de kat toegaan, doe dat met een speeltje dus ook niet, daar snappen katten vaak niets van.
  • Een prooi is er niet altijd. Veel speeltjes liggen permanent in huis. Dat is onrealistisch en katten raken vaak uitgekeken op hun speelgoed. Speelt je kat er niet meer mee, leg het dan in de kast. Eventueel met wat kattenkruid in een zakje. Haal het na een maand weer tevoorschijn en het is een gloednieuw speeltje.
  • De meeste katten houden van hengels met een veertje. Boots hiermee een prooi na. Wees voorzichtig met een laserlampje, doordat een kat niet echt een prooi kan pakken kan er frustratie ontstaan en ze kunnen zichzelf extreem opwinden.
  • In de natuur moet een kat een prooi vangen om te eten. Bij 85% van de pogingen iets te vangen vissen ze achter het net. Onze huiskat krijgt op zijn wenken plots een bak voor zich neergezet. Dat is gek, ze hebben ineens 100% succes! Je kunt een kat prima laten ‘jagen’ op zijn eten. Denk aan voer door het huis verspreiden, een voertoren, brokjes in een eierdoos stoppen, brokjes vanaf de bank door het huis gooien met de kat er achteraan. Het zou ideaal zijn als een binnenkat de hele dag zijn eten zou moeten zoeken. Begin hier echter niet abrupt mee.
  • Een speelkameraadje erbij wordt vaak gezien als oplossing. Helaas pakt dat niet altijd even goed uit. Twee katten uit hetzelfde nest heeft de grootste kans op succes. Zorg anders in ieder geval voor een langzame introductie. Twee katten die elkaar alleen maar uit de weg willen gaan leidt meestal tot alleen maar meer inactiviteit of stress. Vraag ons naar de brief: ‘introductie nieuwe kat’.

Tips voor speeltjes:

  • Hengels; Hengels zijn er in allerlei vormen, zorg in ieder geval dat je er één hebt van goede kwaliteit zodat de kat er geen onderdelen van op kan eten. Bij sommige hengels kun je de veertjes, balletjes en dergelijke wisselen.
  • Geurkussens met kattenkruid
  • Eigen knutsels; Eigen knutsels waar je voer in kunt verstoppen: Low budget met wc rolletjes, een heel speelparcours, een petflesje zonder dop, je kunt van alles verzinnen.
  • Luxe voersystemen
  • En helemaal fantastisch zijn natuurlijk speeltjes die zelf bewegen en een prooi nadoen.

Let altijd op dat dieren speelgoed niet opeten, ruim speeltjes met draad of elastiek op als er geen toezicht is!

Wilt u hulp bij het afvallen van uw kat? Lees: afvallen kat, of neem contact met ons op. 

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.