In dit artikel wordt een medische shock besproken, dus niet over een mentale shock na een heftige gebeurtenis zoals een aanrijding.

Oorzaak van een shock

Een shock is een levensbedreigende situatie. Als uw kat in shock is, dan is de bloeddruk te laag om het lichaam van voldoende bloed en zuurstof te voorzien.

Het lichaam zal hierop reageren door de bloedsomloop zodanig te regelen dat alleen de meest vitale organen nog bloed krijgen. Dit gaat ten koste van minder vitale organen en weefsels.

Vitale organen zijn de belangrijkste functies in het lichaam die cruciaal zijn om te leven, zoals het hart en de longen.

Er zijn verschillende oorzaken voor een shocktoestand bij uw kat:

  • Hypovolemische shock: uw kat heeft minder bloed in de bloedbaan, waardoor de lichaamscellen niet genoeg zuurstof krijgen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat uw kat veel bloed of vocht heeft verloren, of door uitdroging;
  • Cardiogene shock: het hart van uw kat werkt minder goed. Door het hartfalen heeft het hart te weinig pompkracht, waardoor het lichaam niet genoeg bloed en zuurstof krijgt. De oorzaak van het hartfalen is niet altijd te achterhalen;
  • Septische shock: uw kat heeft een bacteriële infectie in het bloed die leidt tot bloedvergiftiging. De bloeddruk daalt hierdoor heel plotseling;
  • Neurogene shock: uw kat heeft ernstige schade aan het centrale zenuwstelsel. Als gevolg hiervan worden er geen signalen meer naar het hart en de vitale organen gestuurd, waardoor de bloedsomloop in het lichaam van uw kat stopt;
  • Anafylactische shock: uw kat heeft een acute, hele ernstige allergische reactie op een lichaamsvreemde stof. Hierdoor gaan de bloedvaten zo ver open staan dat uw kat te weinig bloed heeft om de druk hoog te houden. Hierdoor verdwijnt druk en krijgt het lichaam uiteindelijk te weinig zuurstof.

Symptomen kat in shock

Als uw kat in shock is, dan kunt u de volgende symptomen herkennen:

  • koude, bleke slijmvliezen (dit is het makkelijkst te zien in de mond)
  • uw kat is traag en zwak
  • langzamere hartslag
  • lage bloeddruk
  • hoge koorts (lees ook: koorts hond)
  • verwardheid en onrust
  • een snelle ademhaling
  • verlies van bewustzijn

Diagnose

Als u denkt dat uw kat in shock is, bel dan direct uw dierenarts! Doe dit zo snel mogelijk, want een shock is al snel levensbedreigend.

De dierenarts checkt de bloeddruk, hartslag en mate van uitdroging bij uw kat. De longen en het hart worden gecontroleerd met een stethoscoop.

Ook kan de arts een echo of ECG-scan maken bij uw kat. De arts probeert zo snel mogelijk de oorzaak van de shock te achterhalen, om daarna een passende behandeling te starten.

Uw kat wordt tijdens de behandeling aan een infuus gelegd om de bloedsomloop te herstellen. Ook krijgt uw kat vaak pijnstillers en andere medicijnen.

Als uw kat veel afkoelt, wordt het met een warmtekussen of -kleed warm gehouden zodat het lichaam niet te snel afkoelt. Afhankelijk van de oorzaak kan uw kat ook bloedtransfusie of zuurstoftoevoer krijgen.

Nazorg

Hoe uw kat na een shock verder leeft, is afhankelijk van de oorzaak en duur van de shock. Als uw kat heel lang in shock is geweest, kunnen inwendige organen erg beschadigd zijn door het zuurstofgebrek.

Maar als u snel met uw kat snel bij de dierenarts bent gekomen, dan is er vaak gelukkig nog genoeg mogelijk om uw kat zo snel en goed mogelijk te helpen.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.