HELP - mijn kat plast naast de bak

Uw kat plast naast de bak? U heeft al veel geprobeerd, maar toch blijft het gebeuren. Naast de kattenbak plassen is één van de meest voorkomende gedragsprobleem bij katten en dit is gelukkig zeker geen reden tot paniek.

U heeft de kattenbak verschoond, andere soorten grit geprobeerd, de kattenbak op een andere plek gezet en alle afleiding in de ruimte weggehaald. Maar er verandert niets.

Mijn kat plast naast de bak!

Erg vervelend, maar gelukkig is het buiten de kattenbak plassen een bekend probleem bij katten en kunnen we hier iets tegen doen. Om te voorkomen dat uw kat naast de bak plast, is juist gebruik van de kattenbak nodig. Lees ook: tips voor de kattenbak

Tips bij plassen naast de bak

Waarom plast uw kat naast de bak? Mogelijke oorzaken zijn het grit, de bak, een blaasprobleem of het territorium. 

1. De kat stoort zich aan de kattenbak

Allereerst is het belangrijk te weten dat u voor elke kat één bak in huis moet hebben staan, plus nog één extra. Wat kan een reden zijn waarom de kattenbak uw kat niet bevalt?

💡Lees: tips voor de kattenbak

  • Hygiëne: dit is vaak de oorzaak - de kattenbak is niet schoon genoeg. Dit kan te maken hebben met het aantal bakken dat u heeft. Bij twee katten heeft u 3 bakken nodig. Lees ook: hoeveel kattenbakken voor 2 katten?
  • Grit: het kan zijn dat het gebruikte grit uw kat niet bevalt. Wist u dat er verschillende soorten bestaan, zoals kristallen, houtkorrels, gewone korrels en klontvormende kleikorrels? Probeer eens ander kattengrit.
  • Grootte: de kattenbak is te klein, of uw kat heeft liever geen kap op de bak, klep ervoor, of juist wel.
  • Comfort: misschien wil hij liever iets zachts om op te plassen. Probeer eens een ander type kattengrit.

Door alles na te gaan en stap voor stap te veranderen kunt u erachter komen wat de oorzaak is. Het is heel belangrijk om de bak schoon te houden en dagelijks (!) de ontlasting en urine eruit te scheppen.

Lees ook: Mijn huis katvriendelijk maken

2. Territorium

Het kan zijn dat uw kat zijn territorium afbakent. Sproeien en markeren is een natuurlijke gewoonte van de kat. In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt, is castreren niet altijd de oplossing. Gecastreerde katers en ook poezen kunnen sproeien. Doen zij dit in huis, dan is dit vertoonde gedrag vaak een teken van onzekerheid over hun territorium. Dit komt vaker voor in huishoudens waar meerdere katten wonen. Hoe meer katten, hoe groter de kans dat er gesproeid gaat worden. Onzekerheid kan voortkomen uit:

  • Stress
  • Problemen tussen katten onderling in huis of met katten buitenshuis
  • Vreemde en onbekende geuren in huis
  • Verlatingsangst
  • Verandering van gezinssamenstelling
  • De manier waarop u zelf met de kat omgaat

3. De plaats van de kattenbak staat hem niet aan

De plaats van de bak kan ook storend zijn voor uw kat. Ook al staat de kattenbak op dezelfde plek als altijd.

Het kan dan zijn dat er andere spullen rondom de bak staan die de kat als afleidend ervaart, zoals voer- en drinkbakjes, schoenen, dozen en kinderspeelgoed. Ook kan de geur van andere katten afschrikken. Zorg er daarom voor dat andere katten de bak niet gebruiken en er voldoende bakken in uw woning staan. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Een te drukke plek waar veel langs wordt gelopen
  • Te weinig privacy
  • Geen uitzicht over de ruimte
  • Te veel lawaai

4. Aantal katten

Het is belangrijk dat u rekening houdt met hoeveel katten u heeft. De regel is: één kattenbak per kat, plus één. Heeft u dus twee katten, dan raden we drie kattenbakken aan. Zo kan elke kat een 'eigen kattenbak' hebben - iets dat overigens vaak wisselt per kat - en vervolgens nog een uitvalsbasis hebben. Het scheelt uzelf ook weer een verschoon-moment van de kattenbak, hetzelfde grit gaat dan natuurlijk wat langer mee (er is in totaal dan ook ook meer grit in de bakken).

Leeg de bak wel altijd dagelijks, want:

Katten houden van hygiëne.

5. De kat heeft een blaasprobleem

Bent u bovenstaande gedragsproblemen doorgelopen en blijft uw kat naast de bak plassen? Dan zou het wel eens een blaasprobleem kunnen zijn. Lees ook: blaasontsteking kat

Signalen waar u op kunt letten:

  • kat doet vaak kleine plasjes
  • bloed bij urine
  • kat miauwt tijdens het plassen
  • uw kat gaat zeer regelmatig naar de bak, maar plast niet of naast de bak

Laat in deze gevallen de urine onderzoeken bij de dierenarts om verdere acties te kunnen ondernemen. Lees ook: 

Alles geprobeerd, maar uw kat plast nog steeds buiten de bak?

Katten die plotseling buiten de bak plassen doen dat niet zomaar, daar is een reden voor. Het belangrijkste is om de oorzaak te achterhalen en deze factor weg te nemen. Bent u alle mogelijke factoren langs gegaan en weet u nog niet wat er aan de hand is?

Zoek dan een dierenkliniek bij u in de buurt om het aan een dierenarts te vragen.

Onderzoek gedaan door AniCura

AniCura heeft met het Nationaal Huisdierpanel urinewegproblemen bij katten onderzocht. Hier kwamen bijzondere bevindingen uit, waaronder:

  • 32% van de katten in het verleden urineweg- of blaasproblemen gehad.
  • Katers hebben in verhouding iets vaker problemen dan vrouwtjes (38% versus 28%)
  • Oudere katten hebben veel vaker blaasproblemen dan jonge katten
  • 76% van de deelnemers gaf aan dat ze het idee hebben dat hun kat gezond is, maar slechts 59% van de katten heeft inderdaad geen klachten die kunnen passen bij urineweg- of blaasproblemen (zoals vaker naar de kattenbak gaan, naast de bak plassen of langer dan normaal op de bak zitten)

Dit onderzoek was gericht op het product BluCare. Wilt u meer weten? Ga naar: onderzoek Urinewegproblemen bij katten

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.