Kat stinkt uit de bek: welke oorzaak?

Misschien herkent u het wel: uw kat is een jaartje ouder en begint uit zijn of haar bek te stinken. Wist u dat dit vaak komt door een gebitsprobleem, en dat uw kat hier veel pijn van kan hebben?

Helaas laten katten het vaak niet merken als ze pijn hebben. Lees hier meer over gebitsproblemen, en andere oorzaken van stank uit de bek bij de kat.

Waarom stinkt mijn kat uit de bek?

Stank door gebitsproblemen

Bij stank uit de bek bij de kat is er meestal iets aan de hand. Negen van de tien keer wordt de stank uit de bek bij de kat veroorzaakt door problemen aan het gebit. 

Ontstekingen aan het tandvlees kunnen namelijk zorgen voor een vieze geur. Katten laten helaas vaak weinig merken van pijn aan het gebit, en eten dan meestal ook gewoon hun voedsel op.

Pijnlijke ontstekingen

Verwaarloosde gebitsproblemen bij katten leiden helaas vaak tot zeer pijnlijke ontstekingen, of zelfs tot het verlies van tanden of kiezen.

De ontstekingen kunnen ook naar andere plekken van het lichaam gaan, waardoor uw kat ziek kan worden. Het is daarom belangrijk om er op tijd bij te zijn, en zo erger te voorkomen!

Het advies is daarom om regelmatig het gebit van uw kat te laten controleren door uw dierenarts. Ook met regelmatig tanden poetsen voorkomt u gebitsproblemen bij uw kat.

Mogelijke andere oorzaken

Mogelijk heeft de stank uit bek bij uw kat een andere oorzaak. De volgende aandoeningen kunnen eveneens stank uit de bek veroorzaken:

  • diabetes: deze aandoening kan een typerende aceton of zoete geur uit de bek van de kat geven
  • nierfalen: bij deze aandoening kan er een specifieke ammoniakgeur uit de bek komen
  • leverfalen
  • spijsverteringsproblemen
  • huidproblemen
  • tumoren in de bek

Wilt u de oorzaak weten van de stank uit de bek bij uw kat? Laat uw kat onderzoeken door een dierenarts. Neem contact op met de AniCura kliniek bij u in de buurt.

Kat stinkt uit bek door gebitsproblemen: symptomen

Slechte adem bij de kat wijst vaak op gebitsproblemen en ontstekingen aan het tandvlees. Dit is in de meeste gevallen erg pijnlijk, maar een kat laat dit vaak niet merken.

Symptomen voor problemen aan het gebit die u bijvoorbeeld wel kunt opmerken zijn:

  • uw kat veegt de bek af met een pootje na het eten
  • uw kat kwijlt erg veel
  • uw kat schrikt van het eten
  • uw kat eet langzaam

Hoe ontstaan gebitsproblemen bij katten?

Bij katten ontstaat er net zoals bij mensen dagelijks tandplak. Tandplak is een ophoping van bacteriën dat ontstaat door een combinatie van onder andere voeding en speeksel.

Deze bacteriën veroorzaken een onaangename geur. Als de tandplak niet verwijderd wordt, ontwikkelt zich tandsteen. Hierdoor hopen er bacteriën op tussen de tandsteen en het tandvlees.

De opstapeling van bacteriën kan ernstige ontstekingen veroorzaken. Door deze ontstekingen gaat uw kat nog meer uit de bek stinken. Ook kunnen er ernstige gebitsproblemen ontstaan, zoals rotte tanden of afbraak van het kaakbot.

Tandresorptie

Tandresorptie is een veelvoorkomende aandoening bij katten waarbij het glazuur oplost van de tand of kies. Dit komt alleen bij katten voor en is niet vergelijkbaar met gaatjes bij de mens. Helaas is er geen preventie mogelijk. Het is zeer pijnlijk en daarom alleen al is het belangrijk het gebit van uw kat te laten controleren door uw dierenarts.

De behandeling tegen stank bij uw kat bij gebitsproblemen

Heeft de dierenarts vastgesteld dat de stank uit de bek bij uw kat komt door gebitsproblemen? Meestal heeft uw kat dan een gebitsreiniging nodig. 

Tijdens deze behandeling verwijdert de dierenarts het tandsteen en trekt eventuele rotte tanden of kiezen. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met u.

Voor de gebitsreiniging moet uw kat onder narcose. In overleg met u wordt er tijdens de narcose ook een röntgenfoto van het gebit van uw kat gemaakt. Veel gaatjes zijn namelijk alleen op een foto te zien.

Meer weten over een gebitsreiniging bij uw kat?

Lees hier meer: gebitsreiniging bij uw kat.

Trekken van tanden bij de kat

Als uw kat ernstige gebitsproblemen heeft, is het soms helaas nodig om een tand of kies te trekken.

Lees hier meer: trekken van tanden bij de kat.

Gebitsproblemen bij de kat voorkomen

Liever voorkomt u natuurlijk gebitsproblemen bij uw kat. Gelukkig zijn er goede manieren om problemen aan het gebit bij uw kat te voorkomen. 

  • dagelijks de tanden poetsen van uw kat 
  • uw kat een grotere brok voeren, waardoor er een schuureffect op het tandoppervlak ontstaat
  • minder tot geen natvoer voeren: natvoer veroorzaakt meer tandplak en dus tandsteen in het gebit van uw kat
  • het gebit van uw kat regelmatig laten controleren door de dierenarts

Stinkt uw kat uit de bek?

Heeft u vragen, of stinkt uw kat uit zijn of haar bek? Neem contact op met uw Anicura kliniek in de buurt. 

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.