De eigenschappen van een kat

Ben je van plan een kat te gaan kopen en wil je meer weten over deze geliefde dieren? Hier lees je de eigenschappen van een kat.

Als je een nieuwe kat in huis neemt, wil je weten wat een kat allemaal denkt en beleeft. Het is niet alleen leuk, maar zo kun je ook goed voor je kitten en later kat zorgen.

De eigenschappen van katten

Katten zijn complexe wezens, net als mensen. Hoe meer je weet over hun gedragspatronen, hoe meer het voor een goede kwaliteit van leven zorgt. Hier lees je een aantal tips die handig zijn om een gezonde relatie met jouw nieuwe huisdier op te bouwen. Alles om jouw relatie met je kat te versterken.

Lees ook: mijn kat beter begrijpen

Het karakter van katten

Om meer van kattengedrag, hun acties en instincten te begrijpen, is het belangerijk om enkele van hun onderscheidende karaktereigenschappen te leren kennen.

In dit artikel vind je typische gedragskenmerken van katten die hun karakter bepalen, zoals wij mensen dat zien. Specifieke kenmerken van katten hebben invloed op de omgeving waar ze voorkeur voor hebben, op eet- en kattenbakgewoonten, hun algehele sociale structuur en bijvoorbeeld hun behoefte aan beweging.

Katten zijn jagers

Één van de eigenschappen van katten zijn hun klauwen en hun instinct. De evolutie van de kat heeft ervoor gezorgd dat ze bovenaan de voedselketen staan als roofdier. Het zijn echte jagers.

Katten vinden hun motivatie in het horen en het zien van een prooi. Dat zie je nu nog steeds aan de manier waarop ze handelen en bewegen. Zelfs hun natuurlijke ritme en dagelijkse routines worden beïnvloed door hun jaaginstinct. Bij kittens merk je het aan dat ze veters super interessant vinden. Ze leren zichzelf snel te zijn, om alles wat beweegt te kunnen pakken.

Ze zijn bijvoorbeeld het meest actief tijdens zonsondergang en zonsopgang, net als hun prooi.

Wat betekent dit voor jou als baasje?

  • Jagen vereist scherpe klauwen. Een krabpaal of de klauwen buiten kunnen scherpen aan een boom is dus belangrijk voor je kitten en kat.
  • De meeste katten zijn actief en houden ervan om te bewegen. Tijdens het spelen zullen zij het roofdiergedrag nabootsen. Probeer maar eens een speeltje net om het hoekje te laten verdwijnen in plaats van in beeld. Grote kans dat je kat er dan zeker achteraan gaat. De prooi moet in beeld blijven!
  • De meest actieve tijd van katten is bij zonsopgang en zonsondergang en tijdens de lente- en zomermaanden. Dan zijn hun prooien ook actief.
  • Het jaaggedrag van katten piekt meestal tussen 1-3 jaar oud.
  • Wees niet verast, wanneer jou kat zijn prooi mee naar binnen neemt. Dit is een actie vanuit waardering en een poging om jou te leren jagen, net zoals katten doen met hun jongen.
  • Katten hebben de ruimte en de gelegenheid nodig om een uitlaat te hebben voor hun jaaggedrag.
  • Terwijl sommige katten graag thuis of in de tuin blijven zullen andere voor een langere periode verdwijnen tijdens het jaagseizoen.

Katten eten vlees

Een andere eigenschap van de kat: het is 100% een carnivoor. Als succesvolle jager heeft de kat zijn dieet nooit hoeven aan te vullen met vegetarische opties. De evolutie heeft katten daardoor tot strikte carnivoren gemaakt, die niet kunnen overleven zonder vlees.

Je kat kan wel soms gras eten, wat helpt bij het verplaatsen van haren in de ingewanden.

Welke heeft dit voor jou?

  • Een kat vegetariër maken? Dacht het niet. Accepteer dat je harige viervoeter vlees nodig heeft en probeer er geen vegetariër van te maken.
  • Sommige planten die geschikt zijn voor mensen en honden kunnen giftig zijn voor katten. Houd je giftige planten dus uit de buurt van jouw nieuwsgierige kat. Dit zijn een paar voorbeelden: lelies, tulpen, narcissen, cyclamen en azalea's.

Katten zijn territoriaal

Net zoals vele andere dieren hebben katten een territorium. Het territorium van de kat, inclusief de omliggende ruimtes, zijn een vereiste voor de basisbehoeften van je kat. Het zorgt voor voldoende beweging, normale groei en voor in het algemeen een normaal leven van je kat. Het is daarom volkomen normaal wanneer je kat zijn territorium verdedigt tegen "indringers".

Het terrritorium van katten

  • Het territorium van jouw kat is uiterst belangrijk en daarom zal je kat proberen het te verdedigen.
  • Katten markeren hun territorium door bijvoorbeeld te wrijven, krabben of met urine te sproeien.
  • Jouw kat is waarschijnlijk meer gehecht aan zijn territorium dan dat hij aan jou.
  • Het kan voor je kat moeilijk zijn om andere katten die in hetzelfde huis of naast je wonen te tolereren.
  • Als het territorium van de kat wordt bedreigd, zal hij of zij zich waarschijnlijk verstoppen of vechten met andere katten.
  • Het territorium van de binnenkat is klein, zorg dus voor een stimulerende en interessante omgeving. Wissel bijvoorbeeld speeltjes af.
  • Katten houden er niet van om hun territorium te verlaten. Als het toch moet, wees dan aandachtig voor hun behoeften door bijvoorbeeld een katvriendelijke dierenartskliniek te kiezen.
  • Als je kat het gevoel heeft dat het territorium onbevredigend is, te gevaarlijk, of te vol, verplaatst hij of zij (mondjesmaat) het territorium. Dat is dagelijks aftasten met andere katten en best vermoeiend voor je kat, maar zeker mogelijk! Zorg in elk geval voor een veilige omgeving en genoeg fijne verstop- en slaapplaatsen thuis.

Katten zijn behendig en lenig

Als roofdier is het lichaam van de kat gebouwd op coördinatie, balans, flexibiliteit en kracht. Je kat kan hierdoor geruisloos jagen, klimmen, springen en snel ontsnappen aan gevaar. Hun lichamen zijn eerder gebouwd voor sprintjes dan voor de lange afstanden. De lenigheid van katten helpt de kat daarnaast ook om zichzelf regelmatig te verzorgen en de vacht in uitstekende conditie te houden. Lees ook: vachtverzorging kat

Wat betekent dit voor jou?

  • Jouw kat zal proberen alle plekken van jouw huis te verkennen, dus zorg voor de mogelijkheid om te klimmen en te springen, zeker voor een binnenkat.
  • Wees niet verbaasd als je de kat op de meest ontoegankelijke en ongewone plaatsen aantreft.
  • Geef je kat gelegenheid voor beweging en spelen om de conditie en flexibiliteit te behouden.
  • Je zult waarschijnlijk ontdekken dat je kat een "gek uurtje" heeft: een korte flinke toename van activiteit. Dit is een manier om de opgebouwde energie kwijt te raken na een lange dag geslapen te hebben.

Reuk en geur

Geur, geluid en trillingen, die voor mensen misschien onopgemerkt blijven, kunnen gemakkelijk worden opgepikt door een kat.

Katten gebruiken hun reukvermogen om te communiceren, hun territorium af te bakenen, anderen op afstand te houden of juist aan te trekken. De geur komt uit de klieren rond de kop en van het lichaam, en soms uit urine en ontlasting.

  • Kopjes geven laat geursporen achter waar wij mensen niets van merken. Acceptatie van deze geuren bij katten onderling betekent: wij zijn vrienden.
  • Nieuwe meubels in huis, decoratie, wasmiddel, luchtverfrisser en bezoekers betekent nieuwe geuren. Dat kan een uitdaging zijn voor je kat.
  • Katten markeren dingen en mensen voor zelfvertrouwen. Binnenshuis wrijven ze over hun gezichtsklieren, terwijl ze buiten sterkere signalen gebruiken, zoals urinesproeien. Sproeien in huis.

Katten zijn zelfstandig

In tegenstelling tot honden hebben katten geen andere soort nodig om te overleven. Ze vormen geen roedel en er is geen sprake van een hiërarchie binnen de groep. Ze weten hoe ze moeten jagen, beschutting vinden en hoe ze hun territorium verdedigen. Katten weten ook hoe ze schoon moeten blijven en, fit moeten blijven voor gevechten en mogelijke ontsnappingen. Hoewel ze vaak uitstekende moedervaardigheden hebben en het best kunnen vinden met andere katten – vooral als ze ermee groot geworden zijn – blijven het solitaire dieren en zijn ze in de regel het gelukkigst op zichzelf. Maar er zijn altijd uitzonderingen.

Wat betekent dit voor jou?

  • Je kat kan ervoor kiezen om onafhankelijk te zijn en zich terug te trekken in plaats van met mensen om te gaan. Laat dat vooral ook toe.
  • “Een hond gaat niet samen met een kat” – deze regel is echt onzin en compleet afhankelijk van jouw dieren. Ze kunnen aan elkaar wennen, zeker als ze jong zijn.
  • Sommige katten willen geen katachtig maatje (een kat of hond), omdat ze dat stressvol kunnen vinden.
  • Verstoring van de (vacht)verzorging of wanneer de kat zich klaarmaakt om te gaan jagen kan stressvol zijn voor je kat.
  • Verstoppen is een normale reactie op gevaar. Zorg voor genoeg verstopplekken.
  • Overmatig wassen kan leiden tot het oplikken van giftige stoffen die ze normaal vermijden.
  • Het kan lastig zijn om te zien of een kat ziek is of pijn heeft, omdat hij een expert is in het verbergen van tekenen van zwakte.

Katten zijn alert en bewust

Om gevaar te vermijden en geen voedsel te eten wanneer hij zich aandient, moet de kat snel en goed kunnen reageren. Als eenzame jager mist hij de steun van een roedel waardoor zeer reactief gedrag een noodzaak is. Het bewustzijn van tekens en geuren is ook een noodzaak om te overleven.

Wat betekent dit voor jou?

  • Nieuwe of plotselinge geluiden, geuren en beelden kunnen de kat stress geven.
  • De reactie op verstoring of angst is vaak onmiddellijk.

Katten zijn emotioneel

Het kan moeilijk zijn om te zien hoe een kat zich voelt, omdat ze niet dezelfde gezichtsuitdrukkingen hebben als een mens, aap of hond. Maar het zijn emotionele dieren die plezier, frustratie en angst voelen. Om te overleven zal het zijn omgeving zorgvuldig moeten bestuderen om te leren hoe het zich moet gedragen en hoe het zo effectief mogelijk kan aanpassen. Zijn natuurlijke reactie op gevaar is weglopen en zich verstoppen.

Wat betekent dit voor jou?

  • Katten leren snel.
  • Wees niet verbaasd als het gedrag of de emotie van je kat snel verandert
  • Katten houden van routines en voorspelbaarheid – het vermindert stress en verbetert de algehele kwaliteit van leven.
  • Let op veranderingen in het normale gedrag van jouw kat, aangezien dit kan wijzen op gezondheidsproblemen of emotionele verandering.

Katten passen zich aan

Een kat kan goed gedijen in verschillende situaties. Een kat is bijvoorbeeld een jager en dat doet hij alleen. Maar als er ergens veel voedsel en onderdak is, zal hij zich leren aanpassen om samen te leven in groepsverband. Net zoals een kat zijn dagelijkse activiteitenpatroon en zijn levensstijl heeft aangepast aan zijn baasjes en de beschikbaarheid van voedsel. Of het hebben van verschillende metgezellen, zoals honden, mensen en andere diersoorten.

Wat betekent dit voor jou?

  • Een kat kan zich gemakkelijk aanpassen aan een breed scala van menselijke levensstijlen wanneer de kat tevreden is.
  • Als de kat te veel wordt uitgedaagd, bereid je dan voor op het tegenovergestelde. “Te veel” is voor iedere kat anders.
  • Kan jouw kat niet met alle veranderingen of uitdagingen omgaan, dan kunnen er problemen zoals agressief gedrag en plassen naast de bak of overmatig sproeien ontstaan. In werkelijkheid is dit allemaal onderdeel van hun natuurlijke gedrag bij het ondergaan van stress, maar wordt een steeds groter probleem in huis.
  • Past jouw kat zich niet voldoende aan? Lees: mijn kat beter begrijpen en gedragstherapie kat

Contact a veterinarian

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Kitten Gids

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.