Een katvriendelijk huis: bereid je voor op een kitten

Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

Katten zijn territoriale dieren. Dat betekent dat hun domein heel belangrijk is. Is je huis niet katvriendelijk genoeg, zul je je kat minder vaak in huis zien (als je kat naar buiten kan/mag) en zoekt hij andere plekken voor het vertonen van natuurlijk gedrag. 

Voor een goede binding met jou en jouw huis is een katvriendelijke omgeving voor je kitten belangrijk.

In het begin

In het begin zullen ze hun omgeving en hun eigen kunnen flink verkennen. Het kan zijn dat dat er ongeveer zo aan toe gaat:

Bovenstaande video zal herkenbaar zijn voor veel kitteneigenaren. Bij een kitten is dit gedrag geen probleem en zelfs heel gezond. Je kitten verkent de wereld.

Waarom een katvriendelijk huis?

Door de natuurlijke eigenschappen van je kat kan je kat wangedrag gaan vertonen. Het kan zijn dat hij meer wil jagen, meer beweging nodig heeft of gewoon verveeld raakt door de inrichting van je huis. Je kunt dan er zeker van zijn dat je je huis ook aantreft zoals in bovenstaande video bij jouw volwassen kat. Je mag dan spreken van gedragsproblemen, maar die heb je wel zelf gecreëerd. Gelukkig kun je in dit geval het probleem van kapotgekrabde meubels goed verhelpen door je huis katvriendelijk te maken. Wij helpen je een handje.

Het is belangrijk dat je huis goed is voorbereid op de komst van je kitten of kat. Dit is belangrijk voor alle katten, maar extra belangrijk als je een binnenkat hebt.

"Een groot deel van het geluk en de levenskwaliteit van je kat hangt af van zijn nieuwe huis "

De behoeften: wat maakt een huis katvriendelijk?

Een katvriendelijk huis bootst de natuurlijke leefomgeving van je kat na en vervult de behoeften van je kat. Katten zijn primaire wezens, maar om je huis katvriendelijk te maken moet je verder kijken dan voedsel, onderdak en wat aandacht en liefde. Je moet weten wat je kat nodig heeft. Lees ook:

Veilig en stimulerend

Een kat-proof huis is veilig, maar ook stimulerend. Denk bijvoorbeeld ook aan welke planten giftig zijn voor katten, maar ook aan wat de eigenschappen van een kat zijn en wat dat betekent voor je inrichting van je huis.

Katten springen en kimmen graag en hebben een huis nodig waar ze dat kunnen doen. Geef jouw kat de optie om te klimmen en op verschillende hoogtes te zitten. Heb je dit niet, omdat je een bungalow of gelijkvloerse woning hebt? Zorg dan zelf voor verschillende niveaus, bij voorkeur dicht bij het plafond. Denk daarbij van simpel tot wat groter:

  • een krukje naast je kast zodat je kat erbij kan
  • een paar plankjes aan de muur met ruimte vrij
  • een hoge krabpaal met plateau
  • het toevoegen van klimmeubels voor katten

Je kunt hierin natuurlijk zo ver gaan als je zelf wilt en kunt.

Kattenbak

Verder moet je onderzoeken welke kattenbak jouw kat fijn vindt, waar hij kan slapen en waar de krabpaal en de voerbak moet komen lees ook: tips voor de kattenbak. Ook hierbij is de inrichting van je huis extra belangrijk voor binnenkatten, maar uiteindelijk wordt iedere kat het gelukkigst van een huis met voldoende uitdaging en manieren om zijn natuurlijk gedrag te laten zien. Door dit te doen, is de kans op gedragsproblemen door verveling en te weinig activiteit veel kleiner.

Wat is een katvriendelijk huis?

Natuurlijk heeft je kat basisbehoeftes: water, eten en zijn behoefte doen. Om een katvriendelijk huis te creëren dat bij jou, én jouw kat past, zul je compromissen moeten sluiten. Ondanks dat katten zich heel goed kunnen aanpassen aan verschillende omgevingen, hebben ze een plekken nodig waar ze zich veilig terug kunnen trekken. Dit kunnen plaatsen zijn om te zitten, een oogje in het zeil te houden houden, te slapen en zich te verstoppen.

Om jouw huis kat-proof te maken, moet je weten welke producten, planten en keukenapparatuur gevaarlijk of giftig kunnen zijn voor je kat. Planten zoals tulpen en lelies, chocolade, schoensmeer, schoonmaakmiddelen, medicijnen voor mensen en schoonheidsproducten zijn allemaal voorbeelden van dingen die giftig kunnen zijn voor jouw kat. Lees ook: vergiftiging kat

Zorg ervoor dat je voordat jouw kat komt de risico's checkt en eventueel gevaarlijke voorwerpen weghaalt en in ieder geval buiten het bereik van je kat houdt.

Tip: verander de omgeving!

Een goede tip is de omgeving van je kat regelmatig te veranderen. Katten zijn super nieuwsgierig en zullen iedere kans pakken om alles wat interessant of anders is te onderzoeken. Kittens hebben dit nog extremer. Rouleer met kattenspeeltjes en zet ook gerust die kartonnen doos nog even in de woonkamer. Interessant, dat nieuwe huisje! 

Water en voer

Je kunt je kat natuurlijk water en voer geven in voerbakken voor katten of gewoon in een kommetje.

Katvriendelijk eten geven

Je kunt het water- en voerbakje van je kat gewoon neerzetten, maar er zijn manieren om dit fijner voor je kat te maken. Hier vind je onze tips:Locatie: zorg voor een rustige plek, niet in de buurt van de kattenbak. Jij eet zou ook niet op het toilet willen eten, toch? Heb je meerdere katten? Dan kun je het eten het beste op een (vaste) eigen plek geven.

  • Scheiden: houd de voer- en waterbak gescheiden van elkaar. Zet ze minimaal twee meter uit elkaar en 30 centimeter van de muur.

  • Materiaal van de bakjes: veel katten houden niet van plastic. Een bakje van glas, steen of roestvrij staal is een goede optie. Van nature drinken katten hun water graag uit plassen, waar ze vrij zicht hebben in alle richtingen en niet met hun snorharen ergens tegenaan stoten.

  • Meerdere waterbakken: probeer meerdere waterbakken op verschillende plekken in huis te plaatsen.

  • Waterfontein voor je kat: katten drinken graag van stromendwater. Veel drinkfonteinen voor katten hebben een filter in de fontein ingebouwd, die ervoor zorgt dat het water schoon blijft.

  • Voerbakjes op vaste plek: als je meerdere katten hebt dan is het belangrijk dat ze allemaal hun eigen bakje hebben op een vaste plek.

Drinkt mijn kat genoeg?

Als je kat niet genoeg drinkt, zorg eerst dat er meerdere bakjes zijn waar je kat uit kan drinken. Dit zorgt ervoor dat je kat overal water tegenkomt. Als je meerdere katten in huis hebt is dat extra belangrijk, je kat moet zich veilig voelen. Veel drinken is belangrijk voor de blaas en nieren van je kat.

Kattengras: waarom?

Kattengras vinden katten vaak heerlijk. Een pot gras is ook belangrijk voor binnenkatten, omdat het eten van gras een manier is om haren uit hun darmen te verwijderen.

Slaapplaatsen voor je kat

Katten slapen veel tijdens hun leven. Uit onderzoek blijkt dat ze zo’n 70% van de tijd slapen. Daarom is een goede slaapplaats voor je kat belangrijk. Hieronder vind je wat tips voor jouw kattenmand(en).

  • Zorg voor meerdere slaapplaatsen zodat je kat kan kiezen.

  • Het hoeven geen kattenmanden te zijn. De meeste katten zijn tevreden met een plekje op de bank, bed, dekentje of stoel.

  • Een dekentje met een bekende geur van jou als baasje kan helpen om een veilig gevoel te geven.

  • Neem je een kattenmand? Zet deze dan in de buurt van een verwarming of andere warmtebron. Een plekje met zonlicht vinden ze ook vaak heel fijn. Vooral kortharige katten

  • Voor langharige katten kun je het beste een slaapplek kiezen op een koelere locatie.

  • De meeste katten zullen niet op de vloer slapen. Zorg dus dat de plekken van de grond zijn

Een verstopplekje voor jouw kat

Geef je kat een plek waar hij zich even kan terugtrekken.

  • Verstopt je kat zicht steeds? Laat hem dan met rust. Aai en stoor hem niet, hij komt vanzelf weer tevoorschijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, controleer even of je kat niet vastzit.

  • Een hoge plek is niet alleen een slaapplaats voor je kat, maar het geeft je kat ook een veilig gevoel.

  • Zorg voor meerdere slaap- en verstopplekken. Zodat je kat zich terug kan trekken als hij even tijd voor zichzelf wil of het te druk vindt. Dus niet op een plek waar iedereen vaak langsloopt. Het liefst ook wat plekjes waar je je kat niet meer kan zien.

  • Een mand met een iets hogere rand, zo hoog dat als je kat er in zit, de kop van je kat nog boven de rand uit komt. Dit geeft een gevoel van veiligheid. Je kat wordt hier niet omvergelopen, maar kan wel alles overzien.

Een hoge plek

Een echt kattenvriendelijk huis heeft verschillende niveaus, het liefst in dezelfde ruimte.

Omdat katten geboren klimmers zijn, kunnen ze een rustplaats hoog boven het vloerniveau waarderen. Vanuit daar zullen ze zich veilig voelen en ze kunnen er de omgeving observeren. Een trap met open treden is een perfecte plek, net als kasten of hoge krabpalen met platforms.

Een krabpaal

Een krabpaal is geen must, maar een plek om te krabben wel! Wil je je meubels sparen en je kat gelukkig? Zorg dan voor voldoende krabmogelijkheden.

Waarom krabben?

Er zijn verschillende redenen waarom katten aan dingen in hun omgeving krabben.

  • het scherpen van hun nagels
  • het lostrekken van hun nagelhoesjes, wat hun nagels nieuw en gezond houdt
  • het verspreiden van geur waarmee hij zijn territorium markeert

Een krabpaal kiezen

Waar krabt je kat het liefste aan? Online en in de dierenwinkel vind je heel veel opties. Maar ook in de natuur krabt je kat aan dingen. Wat jouw kat fijn vindt, is een kwestie van uitproberen. Je hebt bijvoorbeeld:

  • Bomen
  • Krabpaal
  • Kramat
  • Krabplank of meubel van karton
  • Grotere klimpalen (met krabplank erin)
  • (jouw bank)

Jouw bank

Maak de kans dat je kat aan de bank gaat krabben zo klein mogelijk. Zorg voor meerdere plekken om te krabben in huis, zo maak je de kans dat jouw kat zijn nagels in je meubels zet kleiner. Je kunt je kitten het beste corrigeren door hem rustig op te pakken en te verplaatsen naar de krabpaal op het moment dat je kitten ongewenst ergens aan krabt. Onthou: katten straffen werkt niet. Zo hou je je kat gelukkig en je meubels heel!

Experimenteer ook met horizontale en verticale oppervlaktes en hoogtes.

De kattenbak

De kattenbak moet 1,5 keer de lengte van je kat zijn, hoge zijkanten hebben en gevuld zijn met genoeg vulling, bij voorkeur een laag van zo’n vijf centimeter. De regel voor het aantal is 1 per kat + 1 kattenbak. Dus heb je twee katten? Dan is het 2+1 = 3. Waarom? Lees meer op: tips voor de kattenbak

Stimulatie en speeltjes

Om het natuurlijke jachtinstinct van je kat de ruimte te geven, zijn speeltjes, spelletjes en uitdagingen belangrijk. Ze houden je kat gelukkig. Er is helaas niet 1 magisch speeltje dat alle katten leuk vinden. Iedere kat heeft zijn eigen gekke trekjes en vindt iets anders leuk. De speeltjes die er als een natuurlijk prooi uitzien, zo voelen en bewegen zijn meestal erg populair. Zeker als ze met kattenkruid zijn.

Tip: vergeet niet de simpele dingen zoals een prop papier of een stukje touw. Vaak vinden katten dat net zo leuk als iets uit de winkel. Dus wees creatief en ga op onderzoek uit. Wat vindt jouw kat helemaal te gek? Zorg ervoor dat je regelmatig iets nieuws hebt voor je kat. Als alles altijd hetzelfde is voor je kat, dan kan dat stress geven. Tot slot vindt je kat het super interessant als hij soms een kamer in kan die normaal dicht is, of een kast. Alle luchtjes en hoekjes zijn dan weer helemaal nieuw.

Wissel speeltjes af en haal ze weg

Katten zijn vaak snel uitgekeken op speeltjes, vooral als ze altijd in huis liggen. Dan wordt het een standaard onderdeel van hun omgeving. Heb je meerdere kattenspeeltjes? Wissel ze dan af, dat houdt het interessant. Hou er dus rekening mee dat je de kattenspeeltjes regelmatig moet vervangen (ook als ze niet stuk zijn) of wisselen , gewoon door ze een tijdje te verstoppen. Na twee weken zal je kat ze weer leuk vinden.

"Let op met elastiekjes en te klein speelgoed!"

Speel nooit met elastiekjes of dingen die je kat kan inslikken. Dit kan inwendig voor grote problemen kan zorgen. Haal speeltjes weg, zodat je zeker weet dat je kat het touwtje, de veertjes of andere onderdelen niet opeet. Eet je kat toch iets op? Neem dan meteen contact op met je dierenarts.

Heb je niet genoeg, of niet zo veel speeltjes, en wil je die ook niet kopen? Bekijk ook onze video: een kattenspeeltje met catnip maken

De buitenwereld

Als je een binnenkat hebt, is het belangrijk om een plekje te maken waar je kat naar buiten kan kijken. Een plekje in de vensterbank vinden ze altijd heel fijn. Er zijn ook hangmatjes te koop die je met zuignappen aan het raam hangt. Let hierbij op de kwaliteit. Je wilt niet dat je kat naar beneden valt als hij lekker in het matje ligt te slapen. Vanuit de vensterbank kan je kat de buurt en andere dieren (zoals vogeltjes) buiten bekijken. Ook is het belangrijk om frisse lucht in huis binnen te laten. Zorg er wel voor dat je kat niet door de kieren klimt, vooral niet als je in een flat woont of als je een kantelraam hebt. Voor kantelramen bestaan er speciale beschermrekjes. Als je kat vast komt te zitten kan dit dodelijk aflopen.

"Let op: een kantelraam kan levensgevaarlijk zijn voor je kat!"

In de tuin

Wil je jouw kat op het balkon of in jouw tuin laat komen? Dan raden we je aan om die goed af te schermen om je kat veilig te houden. Met een afgesloten omgeving kan jou kat heerlijk buiten zijn terwijl je je geen zorgen hoeft te maken dat hij wegloopt, gewond raakt of overlast veroorzaakt bij de buren.

Contact a veterinarian

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Kitten Gids

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.